Türk Traktör'ün 2009 satış geliri 667,7 milyon lira

Şirket, geçen yıl satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 85 seviyesinde korudu

Abone ol

İSTANBUL - Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş'nin 2009 yılında 667,7 milyon liralık satış geliri elde ettiği bildirildi.

Türk Traktör'ün Genel Kurulu'na ilişkin yazılı açıklamada, 56 yıldır modern tarıma yön verme vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Türk Traktör A.Ş'nin, 2009 yılında küresel kriz nedeniyle iç pazarda yaşanan yüzde 49'luk daralmayı ihracata ağırlık vererek dengelediği belirtilerek, şirketin, geçen yıl satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 85 seviyesinde koruyarak, 667,7 milyon liralık satış geliri elde ettiği duyuruldu.

2008 yılında iç pazar payını yüzde 50'nin üstüne çıkaran Türk Traktör'ün bu iç pazar hakimiyetini 2009 yılında da sürdürdüğü belirtilerek, bu çerçevede, New Holland ve Case IH markalarının toplam pazar payının 2009'da yüzde 52'ye ulaştığı kaydedildi.

Koç Topluluğu ve dünyanın tarım makineleri sektörünün "lider" şirketi CNH'in ortaklığında olan ve hisselerin yüzde 22'sinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gördüğü Türk Traktör'ün yıllık üretim kapasitesinin 35 bin traktör olduğu bildirildi.

Açıklamada, 2009 yılında 667,7 milyon lira ciro yapan Türk Traktör A.Ş'nin, bu cironun 323,2 milyon lirasını yani yüzde 48'ini ihracat gelirlerinden sağladığı ve şirketin 2009'da 30,9 milyon lira kar elde etme başarısı gösterdiği ifade edildi.

"Pazar 42 binden 27 bin seviyelerine geriledi"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Traktör pazarında geçtiğimiz yıllarda ciddi bir gerileme yaşadık. 2006-2008 yıllarında pazar 42 binden 27 bin seviyelerine geriledi. 2009'a ait trafik kayıtları da yılın son aylarındaki olumlu gelişmelere rağmen pazarın bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 49 oranında daraldığını göstermektedir. Türk Traktör ise, traktör ihracatı sayesinde iç pazardaki bu gerilemeyi sektörün geneline göre daha az hissetmiştir. 2009'da üretimin yaklaşık yüzde 60'ını başta ABD olmak üzere 60'ı aşkın ülkeye ihraç ettik. ABD'yi hacim olarak takip eden diğer pazarlarımız Afrika ve Asya'dır. Bu ihracat performansını 2010 yılında da sürdüreceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca iç pazarda da 2010'un ilk aylarında önemli bir talep artışı yaşanıyor. Öyle ki, artan talebe yanıt verebilmek için Ağustos 2008'de 677'ye kadar gerileyen aylık üretim seviyemiz, 2010 Şubat ayında toplam bin 843'e ulaştı. Bu nedenle kapasite kullanımımızdaki artışa paralel olarak istihdamımızı da 2010'un ilk aylarında kriz önce seviyelerimize ulaştırdık."

Gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında Koç Holding CEO Vekili Turgay Durak'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Alessio Berretta ve Memet Kamber'in ise Yönetim Kurulu üyeliklerine getirilmesine karar verildiği bildirildi.

Bu değişiklerle birlikte Türk Traktör Yönetim Kurulu'nun, Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Durak, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Franco Fusignani ve Yönetim Kurulu Üyeleri Kudret Önen, Marco Votta, Temel Kamil Atay, Memet Kamber, Alessio Berretta ve Dr. Eduardo Teodorani Fabbri'den oluştuğu ifade edildi.

Gültan Kışanak tahliye edildi DÜNYA’ya “Yılın Gazetesi Ödülü” “Perakende sektörünü yeniden şekillendirenler ayakta kalacak” Hazır giyim sektörü Afrika’da yatırım arayışında İstanbul ve Ankara, rekabette diğer illerle makas açtı