”Türkiye ile ABD'yi ilgilendiren tüm konular detaylı ele alındı”

Sinirlioğlu ve heyetinin, ABD Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığında yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi verildi.

Abone ol

NEW YORK/WASHİNGTON - Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Türkiye ile ABD'nin gündeminde yeralan ve iki ülkeyi ilgilendiren tüm konuların detaylı bir şekilde ele alındığı bildirildi.

Washington'da bulunan diplomatik kaynaklar, Sinirlioğlu ve beraberindeki Dışişleri Bakanlığı heyetinin, ABD Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığında yaptıkları görüşmelerle ilgili olarak basına bilgi verdi.

Görüşmelerin ABD ile yapılan "olağan siyasi istişareler" kapsamında olduğunu belirten kaynaklar, görüşmelerde İran'ın nükleer programı, Irak'taki durum, İsrail ile ilişkiler, Orta Doğu, Balkanlar, Afganistan'da Türkiye'nin neler yapacağının ve Türkiye-ABD arasındaki ikili ilişkilerin gündeme geldiğini belirtti.

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerin çok çeşitli alanları kapsadığını ifade eden kaynaklar, görüşmelerde tüm konuların etraflıca ele alınması fırsatının bulunduğunu vurguladı. Görüşmelerde ele alınan konularla ilgili olarak bundan sonra hangi alanlarda işbirliği yapılabileceğini ve şu ana kadar görülen herhangi bir eksiklik varsa bunların nasıl giderilebileceğinin üzerinde durulduğunu ifade eden kaynaklar, Amerikalı yetkililere ABD'de son zamanlarda Türkiye hakkında bir takım yanlış yargıların ve değerlendirmelerin bulunduğunun vurgulandığını da belirti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırımlar konusunda kullandığı oyun ve İsrail ile ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından, ABD'de Türkiye hakkında bazı yanlış değerlendirmeler yapıldığını belirten kaynaklar, bu değerlendirmelerin ABD yönetimi tarafından değil, ABD Kongresi ve bazı medya kuruluşları tarafından yapıldığını ifade etti.

Washington'daki görüşmelerde dışişleri heyetinin, ABD yönetiminden bu kapsamda daha fazla yardım talebinde bulunduğunu bildiren diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin ABD yönetimiyle çok yoğun ve yakın bir işbirliği içinde bulunduğunu, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin ABD ile daha da yoğun  işbirliği yapmayı öngördüğünü belirttiler.

Ekim ayında Washington'da Amerikan-Türk Konseyi (ATC) toplantısının yapılacağını ve toplantıya Devlet Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın gelmesinin öngörüldüğünü bildiren kaynaklar, bu bakımdan görüşmelerde ABD ile sadece siyasi ve askeri alanlarda değil, ekonomik ve ticari alanlarda da ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemi üzerinde durulduğunu belirttiler. ATC toplantısında Türkiye'nin ABD ile ticaretinin arttırılması, doğrudan yatırımların daha fazla teşvik edilmesi gibi konuların üzerinde durulacağı bildirilirken, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini önümüzdeki dönemde daha da yoğunlaştırıp çeşitlendirmeyi öngördüğü, ABD ile ilişkilerde daha da yakınlaşma ihtiyacının bulunduğu vurgulandı.

Özellikle Kongre'yi bilgilendirme çalışmalarında Türk tarafının ABD yönetiminden daha fazla katkı istediğini belirten kaynaklar, ABD tarafının da bu talebe olumlu yanıt verdiğini, bu yönde çaba sarfedeceklerini söylediklerini aktardılar.

Kaynaklar, bu ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanlığı heyetinin Washington'da olağan siyasi iştişarelerde bulunulduğunu yinelediler.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz