Türkiye kara kışa teslim

Edine'de kar yağışı nedeniyle Tunca Nehri taştı. Toplam 317 köye ulaşılamazken, İDO'nun bazı seferleri de iptal edildi. Kar yağışının 7 Şubat'a kadar sürmesi bekleniyor.

Abone ol
ANKARA – Türkiye'nin büyük bir bölümünde kar ve tipi nedeniyle hayat olumsuz etkileniyor.
Etkili kar yağışı nedeniyle Tunca Nehri'nde taşkın yaşandı. İDO, Marmara Denizi'ndeki karayel nedeniyle bazı deniz otobüsü seferlerini iptal ederken, aşırı kar yağışı nedeniyle Ağrı, Erzurum, Ardahan, Kırklareli ve Sarakya'da toplam 317 köy yolu ulaşıma kapandı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, hava sıcaklığının Marmara'da hissedilir derecede (8 ila 10 derece) olmak üzere, yurdun iç ve batı kesimlerinde azalması bekleniyor. Yeni hafta başında Sibirya üzerinden gelmesi beklenen sistemin de etkisiyle kar yağışının 7 Şubat'a kadar aralıklarla devam etme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Kar kalınlığı Riva'da 15, Beykoz'da 10 santimetre
İstanbul'da dün akşam saatlerinde tipi şeklinde başlayan kar yağışından dolayı ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için yollara 4 bin 667 ton tuz ile 156 ton solüsyon döküldü.  İETT, çeşitli hatlarda 350 otobüs ile ek sefer düzenliyor. Metrobüs hattında 315 otobüs aralıksız seferlerine devam ediyor.
Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürlüğünün verilerine göre kar kalındığı Riva, Arnavutköy ve Polonezköy'de 15 santimetre, Alemdağ, Beykoz ve Şile'de 10 santimetre, Hadımköy, Kağıthane, Zekeriyaköy, Samandıra ve Çatalca'da 5 santimetre, Beşiktaş, Sarıyer, Kartal, Üsküdar ve Ümraniye'de 2-3 santimetre olarak ölçüldü.
Ulaşıma kar engeli
Türk Hava Yolları, kötü hava şartları nedeniyle İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa ve Gaziantep seferlerini karşılıklı iptal etti.
Kar yağışı ve tipi nedeniyle Ağrı, Erzurum, Ardahan, Kırklareli ve Sarakya'da toplam 317 köy yolu, Düzce'de 63, Bolu'da 130 köy yolu ulaşıma kapandı.
Tırlar Kapıkule'de saatlerdir kuyrukta
Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle dün akşam saatlerinden itibaren Bulgaristan'ın tır geçişlerine izin vermemesi sonucunda, Türk tarafında oluşan tır kuyrukları uzadı. Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaklaşık 150 tır çıkış için saatlerdir kuyrukta bekliyor.
Düzce ve Bolu çevrelerinde yoğun kar yağışı uyarısı
Düzce ve Bolu çevrelerinde kar yağışının öğle saatlerinden itibaren yoğunlaşarak gece saatlerine kadar devam etmesinin beklendiği bildirildi.
Açıklamada, kuvvetli rüzgarla birlikte tipi şeklinde yağması beklenen kar yağışının oluşturabileceği ulaşımda aksama, görüş mesafesinde azalma, buzlanma ve don gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği kaydedildi.
Tunca Nehri taştı
Etkili kar yağışı nedeniyle Tunca Nehri'nde taşkın yaşandı. Nehir üzerindeki tarihi köprüler araç trafiğine kapatıldı.
Tunca Nehri'nin Sarayiçi kesiminde taşması sonucu Adalet Kasrı ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı girişi sular altında kaldı.
Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, suların bölgeye sirayet etmesinin ardından bölgedeki güvenlik önlemlerini artırdı. Ekipler, Sarayiçi'ne ulaşımı sağlayan Kanuni ve Fatih köprülerini güvenlik bandı çekerek araç ve yaya trafiğine kapadı.
Öte yandan bu sabah yapılan debi ölçümlerine göre, Tunca Nehri'nin dün saat 08.00 itibarıyla 45 metreküp/saniye olan debisi bu sabah 110 metreküp/saniyeye ulaştı.
İDO seferleri iptal
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO), Marmara Denizi'ndeki etkili karayel nedeniyle bazı deniz otobüsü seferlerini iptal etti.
İDO'dan alınan bilgiye göre, Marmara Denizi'ndeki hava muhalefeti nedeniyle saat 12.00'deki Bostancı-Yenikapı/Bandırma, 13.00'teki Kadıköy-Yenikapı/Bursa ile saat 15.30'daki Bandırma/Yenikapı-Bostancı dış hat deniz otobüsü seferleri iptal edildi.
Öte yandan, saat 09.30'da yapılması gereken Bursa-Yenikapı/Kadıköy, Pendik/Yalova ve Yalova/Pendik seferlerinin de iptal edildiğini belirten yetkililer, hava muhalefetinin sona ermesinin ardından seferlerin normale döneceği bildirdi.
317 köy yolu ulaşıma kapandı
Kar ve tipi nedeniyle Ağrı, Erzurum, Ardahan, Kırklareli ve Sarakya'da toplam 317 köy yolu ulaşıma kapandı.
Alınan bilgiye göre, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla kar yağışı etkili oluyor. Tipi ve kar yağışı nedeniyle Ağrı'da 130, Erzurum'da 73 ve Ardahan'da 2 olmak üzere toplam 205 köy yolu ulaşıma kapandı.
Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları ise Ardahan'da eksi 9, Kars'ta eksi 8, Erzurum, Ağrı ve Bayburt'ta eksi 4, Iğdır'da eksi 1 ve Erzincan'da 1 derece olarak ölçüldü.
Kırklareli
Kırklareli'de etkili olan kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 7, Kofçaz ilçesinde 15, Demirköy ilçesinde 12 ve Vize ilçesinde 3 olmak üzere toplam 37 köy yolu ulaşıma kapandı. Kırklareli İl Özel İdaresi ekipleri, kapalı olan köy yollarını açma çalışmalarını sürdürüyor.
Karayolları 15. Şube Şefliği ekipleri de kar yağışının etkili olduğu Dereköy Sınır Kapısı, Demirköy ilçesi, Kırklareli-Edirne, Pınarhisar, Vize, Saray ve Kıyıköy, Babaeski ile Kofçaz yollarını açık tutmak için gece boyunca karla mücadele çalışmalarını sürdürdü.
Sakarya
Sakarya'da gece saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle Akyazı ilçesinde 13, Hendek ilçesinde 17, Geyve ilçesinde 12, Taraklı ilçesinde 7, Karapürçek ilçesinde 3, Sapanca ilçesinde 3, Kocaali ilçesinde 11 ve Karasu ilçesinde 9 olmak üzere toplam 75 köy yolu ulaşıma kapandı.
Sakarya İl Özel İdaresine bağlı ekipler ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi ekipleri ulaşıma kapanan yolları açmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Meteorolojiden kar uyarıları
Kar yağışlarının, Marmara'nın doğusu (İstanbul, Yalova, Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya) ve Doğu Anadolu'nun güneyi (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Şırnak, Hakkari) ile Zonguldak, Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Çorum, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Çığ uyarısı
Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Buzlanma ve don olayına dikkat
Trakya ile iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Göztepe Süper Lig'e yükseldi! Çocuğu yaralıyken TikTok'ta canlı yayın yaptı Meteoroloji uyardı: Yeni haftada gök gürültülü sağanak etkili olacak Derbide sakatlanan İsmail Yüksek'in son durumu belli oldu Bakan Şimşek Suudi Arabistan'a gitti