Türkiye, üst düzey iki toplantıya başkanlık yapacak

Türkiye, eylül ayında BM'de Cumhurbaşkanı başkanlığında zirve toplantısı ve Dışişleri Bakanı başkanlığında terörizmle ilgili toplantıya başkanlık yapacak.

Abone ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlendiği eylül ayında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında, uluslararası barış ve güvenliği koruma konusunda 23 Eylülde yapacağı zirve toplantısının ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında, terörizmle mücadelede işbirliği konusunda 27 Eylülde düzenleyeceği toplantının, konseyin gündeminde önemli yer tutacağını söyledi.

Büyükelçi Apakan, BM'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını üstlendiğini belirterek, konseyin bugün sabah düzenlediği  toplantıda, eylül ayına ilişkin çalışma programını kabul ettiğini söyledi. Konseyin gündeminde barışı koruma, barışı tesis etme faaliyetleri kapsamında Ortadoğu, Afrika, Asya ve diğer bölgelere ait konuların yer aldığını ifade eden Apakan, şöyle konuştu:

"Eylül ayına bir bütünsellik içerisinde baktığımızda, özellikle iki konu öne çıkmaktadır. Bunlardan biri 23 Eylülde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılacak zirve toplantısıdır. Bu toplantıya devlet ve hükümet başkanları düzeyinde bir katılım söz konusudur. Bu toplantı, BM'nin barışı koruma, barışı tesis etme, önleyici diplomasi, arabuluculuk faaliyetleri konusunda yürütmekte olduğu muhtelif programları ve yaklaşımları bir bütünsellik içinde ele alan bir toplantı olacaktır. Bu konuda BM çerçevesinde yapılmış son zirve 2000 yılında olmuştur. 10 yıl sonra tekrar BM'nin konuları gözden geçirilecek. BM'nin dünya barışına ilişkin bakışını, yaklaşımını ve perspektiflerini geliştirecek bir müzakere olacak. Bu müzakere sonucunda da uluslararası topluma yönelik Güvenlik Konseyi'nin barış ve barışın korunması konularında oynadığı rolü de en üst düzeyde ortaya çıkartacak bir siyasi deklarasyonun (başkanlık açıklamasının) yapılması beklenmektedir."

Apakan, 27 Eylülde de Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun başkanlığında, "terörizme karşı yürütülen mücadele ve uluslararası alanda işbirliği" konusunda ikinci önemli Güvenlik Konseyi toplantısının düzenleneceğini bildirdi. Bu toplantıya konseye üye ülkelerin bakanlarının katılmasının beklendiğini belirten Apakan, "Bu toplantı da BM'nin terörizm konusunda yürütmekte olduğu faaliyetleri gözden geçirecek, bunlara yeni bir veçhe kazandıracak, BM çerçevesinde kabul edilmiş işbirliği programları ve alınan kararları destekleyen, teşvik eden bir siyasi deklarasyonun kabul edilmesi beklenmektedir" dedi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını ikinci kez yürüteceğini belirten Apakan, Türkiye'nin ilk konsey dönem başkanlığını 2009 yılının haziran ayında yaptığını anımsattı. BM Genel Kurul üst düzey toplantıları, BM Binyıl Kalkınma Zirvesi toplantılarının da Türkiye'nin konseyin dönem başkanlığını üstlendiği eylül ayında yapılacağını belirten Apakan, BM'nin çalışmalarının bu ay iyice hız ve hareket kazanacağını, BM'nin eylül ayında pek çok önemli uluslararası toplantıya tanıklık yapacağını söyledi.

BM Daimi Temsilcisi Apakan, BM'de yabancı gazeteciler için de basın toplantısı düzenleyerek, konseyin bu ayki programıyla ilgili detaylı bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Mavi Marmara soruşturması

Aylık Orta Doğu toplantısının bu ayın 17'sinde yapılacağını bildiren Apakan, Mavi Marmara saldırısına ilişkin BM soruşturma komisyonun ara raporunun Konsey tarafından ne zaman ele alınacağına ilişkin bir soru üzerine, Güvenlik Konseyi'nin, soruşturma komisyonunun çalışmalarını son derece yakından takip ettiğini vurguladı. BM Soruşturma Komisyonu'nun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da belirttiği gibi, olaya ilişkin hesap verilmesinin sağlanması konusunda bir misyonu olduğunu kaydeden Apakan, BM Soruşturma Komisyonu'nun ara raporunu BM Genel Sekreterine Eylül ayı ortasında sunacağını kaydetti.

"Sayın BM Genel Sekreteri Ban'ın bu ilk rapor konusunda Konsey'e söyleyeceklerini sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuşan Apakan, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi olarak da Türkiye'nin Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu'nun ara raporunu, BM soruşturma komisyonuna sunduğunu teyit etmek istediğini bildirdi.

Türkiye'nin raporunun içeriğiyle ilgili sorular üzerine bu konunun BM Soruşturma Komisyonu ve Türk yetkililerinin sorumluluk alanında olduğunu belirterek raporun Türk makamlarınca yapılan soruşturmayı içerdiğini, Türkiye'nin Komisyon'a rapor sunmaya devam edeceğini, bu ilk raporun içeriğini açıklayıp açıklamamanın, BM Soruşturma Komisyonunun yetki alanına girdiğini söyledi.

Bu konudaki diğer sorular üzerine, Türkiye'nin Mavi Marmara olayıyla ilgili kendi yürüttüğü soruşturmaya yönelik kapsamlı bir raporu BM Soruşturma Komisyonu'na sunduğunu yineleyen Apakan, bir soru üzerine Türkiye'nin soruşturma kapsamında, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili yabancı medya tarafından kendisine iletilen fotoğraf ve görüntüleri de elbette raporuna eklediğini söyledi. Apakan, başka sorular üzerine bu konudaki diğer soruların BM Sekretaryasına ve BM Soruşturma Komisyonu başkanına yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz