Türkiye'de faizler yüksek değil

MB Eski Başkanı Gazi Erçel, faizlerin düşük seviyede seyrettiğini, bunun Türkiye'yi yoracağa benzediğini ifade etti.

Abone ol

ASTANA - Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, Türkiye'de faizlerin yüksek olduğunu düşünmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'na "enflasyon kadar faiz, faizler kadar enflasyon" talimatı verdiğini kaydeden Erçel, bu nedenle faizlerin düşük seviyede seyrettiğini ancak bunun Türkiye'yi yoracağa benzediğini ifade etti.

Erçel, "Türkiye'de faizler yüksek değil. Faizler aslında enflasyonu engelleyen enstrümanlardan bir tanesi. Faizler beklentileri harekete geçiriyor. O bekleyişleri düzenliyor. O bekleyişe göre de herkes durumunu ona göre belirliyor. Şimdi faiz politikası olmadan bekleyişleri Merkez Bankasının nasıl yapacağı, para politikası ile bu bekleyişleri yerine getirip getiremeyeceği birer soru işareti" dedi.

Merkez Bankasına göre bir haftalık faiz oranlarının 6,25 seviyesinde olduğunu ancak, piyasanın bunu farklı bir noktaya çektiğini 8-9 seviyelerine yükselttiğine dikkati çeken Erçel, "Dolayısı ile burada faizi artık piyasa belirlemeye başladı. Piyasada duruma göre, ortaya çıkan olaylara göre belirliyor.

Cari işlemler açığı fazla olduğu için dışarıdan fonların gelmesi zorunlu, aksi takdirde Türkiye cari işlemler açığını kapatamaz. Fonlarda acaba bu arada bu faiz oranları ile veya getirisi az olan bir takım enstrümanlara görerek gelir mi gelmez mi, o tartışılabilir. Dolayısı ile faizin yüksek yada düşük olduğunu bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

Öte yandan Türkiye'de ekonomik göstergelerin şu anda iyi durumda bulunduğunu belirterek, seçimlerden sonra da bunun bozulmaması gerektiğini söyledi.

Rusya'dan Çin'e Moğolistan üzerinden petrol ve doğalgaz Küresel ölümlerin %1’inin sebebi sıcak hava dalgaları Türk arama kurtarma ekibi, İran'a intikal için yola çıktı Arda Güler Real Madrid'de tarihe geçti Derbi sonrası ortalık karıştı