Türkiye'ye özgü politikalar, ülke notunu düşürebilir

MB'nin para politikasını değerlendiren Moody's'e göre, politikalar riskli görünse de başarılı olacak gibi görünüyor.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın politikalarını değerlendiren kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'ye özgü politikalar üreten bankanın faiz artırma sırasında yapabileceği zamanlama veya büyüklük hatalarının ülkenin kredi notuna zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Moody's, yaptığı açıklamada T.C.Merkez Bankası'nın ocak ayı sonunda faizi 25 baz puan daha indirip, munzam karşılıkları yükselterek gerektiğinde elindeki silahları kullanabileceğini bir kez daha gösterdiğini belirtirken, bu hamlenin TL'yi yükseltip, cari açığın genişlemesine neden olduğuna dikkat çekti.

2011'de Türkiye'nin cari açığının GSYH'nin yüzde 7'si düzeyinde gerçekleşmesini beklediğini duyuran Moody's, MB'nin tercih ettiği politikaların riskli olsa da başarılı olacak gibi göründüklerini kaydetti.

MB'nin Türkiye şartlarına uygun politikalar ürettiğinin altı çizilen açıklamada, bu yaklaşımın bir 'raf ömrü' olduğuna işaret edildi. TL'nin değer kaybı, artan enerji ve gıda fiyatları ile çekirdek enflasyondaki artışın, önümüzdeki dönemlerde gösterge enflasyon oranlarının yükseleceğinin habercisi olduğu kaydedilen açıklamada, MB'nin yıl sonu hedefinin yüzde 5.9 olduğu hatırlatılırken, Moody's'in tahminin yüzde 6.2 olduğu belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde MB'nin gelecekteki faiz artırımlarının hızı, büyüklüğü ve zamanlamasının önemli olacağı kaydedilirken, oluşabilecek hataların yıl sonu enflasyon hedefine zarar verebileceği, bunun da ödeme riski yaratarak ülke notu üzerinde baskı yaratacağı uyarısında bulunuldu.

Diyanet açıkladı: Audi A8 Tasarruf Genelgesl nedeniyle iade edildi Bankalar güçlü primlendi, borsada rekor geldi! Gazetemize “Sürdürülebilir Başarılı Yayın Hayatı” ödülü İmamoğlu'ndan Kobani Davası cezalarına ilk tepki 'Cinsel terapist' Buse Aydın'a Reklam Kurulu'ndan ağır ceza