Üniversite-sanayi işbirliğine 110 milyon lira aktarıldı

Bakan Ergün, San-Tez Programına 760 proje başvurusu aldıklarını ve 41 projenin sonuçlandığını söyledi.

Abone ol

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2007 yılında başlatılan Sanayi Tezleri (San-Tez) Programına, bugüne kadar 760 proje başvurusu aldıklarını, bunlardan 317'sinin desteklenmeye değer bulunduğunu, 41 projenin de sonuçlandığını bildirdi.

Bakan Ergün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından üniversite-sanayi işbirliğini desteklemek amacıyla uygulamaya konulan San-Tez Programı kapsamında ortaya çıkan projelerin ve teknolojik ürünlerin tanıtımı amacıyla Bilkent Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı.

Bu programla, sanayicilerin teknolojik ürüne yönelik olarak üniversitelerle yürüttükleri projelerini desteklemeye başladıklarını anlatan Ergün, programın özellikle KOBİ'lerin Ar-Ge ve teknoloji kültürü kazanmalarını ve teknolojik ürüne yönelik sorunlarını üniversitelerle işbirliği yaparak çözüme ulaştırmalarını sağladığını ifade etti.

Programın başladığı 2007 yılından bu yana, 760 proje başvurusu aldıklarını ve bu projelerden 317'sinin desteklenmeye uygun bulunduğunu belirten Ergün, 41 projenin de sonuçlandırıldığını kaydetti.

Desteklenen projelerin, 49 ayrı üniversitede, 38 ayrı ilde, 28 farklı sektörde ve 34 farklı teknoloji alanında yürütüldüğüne dikkati çeken Ergün, bu 317 adet projenin bedelinin 110 milyon liraya ulaştığını, Bakanlığın bu projelere 2010 yılı Aralık ayına kadar 33 milyon lira destek ödemesi yapmış olacağını söyledi.

Bakan Ergün, bazı projelere ilişkin bilgi verirken de şunları kaydetti:

"2007 yılında başlayan bir proje ile engelli vatandaşlarımızın merdiven çıkmasını kolaylaştıracak ve her platforma adapte edilebilecek bir sistem geliştirildi. Bir başka San-tez projesiyle üretilecek olan elektronik kontrollü diz eklem protezi, dizlerinden ortopedik rahatsızlık yaşayanların yaşam standardını yükseltecek.

Yine tıp sektörünü ilgilendiren bir proje ile Kalp Krizinin ve Kalp Yetmezliğinin Hızlı Tespiti için Tanı Kiti geliştirilecek. Bu kit, ülkemizde son yıllarda gittikçe artan kalp hastalıklarının daha önceden tanımlanmasını ve kişiye zarar vermeden kontrol altına alınmasını sağlayacak.

2007 yılında başlayan bir başka projemizle, tarım sektörü ve çevre koruması için çok önemli olan güneş enerjili akıllı damlama sulama sistemi geliştirildi. Yıllardır üç tarafımızın denizlerle çevrili olduğunu dillendirdik; ancak denizlerimizden yeterince yararlanamadık. 2008 yılında başlayan Denizden Elektrik Enerjisi Üretimi projesi, yenilenebilir enerji gibi önemli bir konuda atılım yapmamızı sağlayacak."

BMW ile ticari bağlantı yapıldı

2008 yılında başlayan bir başka projeyle de çamaşır makinelerinde daha az deterjan kullanarak hijyenik yıkama yapan yöntemler geliştirileceğini anlatan Bakan Ergün, bu projeyle çamaşırlarda kalan deterjanların kanserojen etkisinin azalacağını, doğaya da daha temiz atık su verilmesinin temin edileceğini söyledi.

Otomotiv sektöründe yeni nesil çevre dostu araçlara geçiş döneminin yaşandığına dikkati çeken ve bakanlık olarak bu konuya büyük önem verdiklerini belirten Ergün, "2010 yılında başlayan bir proje ile üretilecek olan Hafif ve Çevreci Yerli Tasarım Dört Kapılı Otomobil, ülkemizin markasını taşıyacak belki de ilk elektrikli otomobilimiz olacak" diye konuştu.

Bir diğer projeyle de elektrikli araçlar için lityum-iyon batarya geliştirileceği bilgisini veren Ergün, Anadolu Üniversitesi ile BORTEK Bor Teknolojileri Limited Şirketi'nin ortak yürüttüğü proje sonucunda da yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayan motor yağı katkısı üretildiğini bildirdi.

Kocaeli Üniversitesi ile Teklas Kauçuk A.Ş işbirliğiyle tamamlanan projeyle, yüksek performanslı yeni nesil fren hortumu ve test makinesi geliştirildiğini ifade eden Sanayi Bakanı, bu ürünün BMW firmasının Ağustos 2008 yılında yürürlüğe soktuğu ve son derece yüksek performans talep ettiği Fren Hortumu teknik şartnamesinin gereklerini yerine getirdiğini bildirdi.

Ergün, bu proje sonucunda BMW firması ile 30 milyon dolar tutarında ticari bağlantı yapıldığını belirtti ve "Bakanlık olarak tüm projeye 33 milyon TL kaynak aktarırken sadece 1 projeden elde edilen katma değer 30 milyon dolara ulaştı" dedi. 

Güven arttı, vatandaş Türk Lirası’na geçiyor 30 yıldır oluşturulan ihracat pazarını kaybederiz “Türk dünyası bir araya geldiğinde küresel güce dönüşür” Küresel çapta çalışan sağlığı hâlâ risk altında Yazılımda yetenek yönetimi hayati önemde