Yalova ve kızlar ipi göğüsledi

YGS'de en başarılı il Yalova oldu. Ayşenur Şam ve Günay Yolcu 498.761 puanla birinciliği paylaştı.

Abone ol

ANKARA- YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te basın toplantısı düzenleyen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınavda dereceye girenleri açıkladı.

Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu 498.761 puanla birinciliği paylaştı.

Sınavda İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Furkan Çağrı Top üçüncü, Adana Fen Lisesi'nden Kemal Sarı dördüncü, İzmir Fen Lisesi'nden Arman Özdemir beşinci, Konya Meram Fen Lisesi'nden Mehmet Nuri Akıncı altıncı, Konya Meram Fen Lisesi'nden Bekir Tok yedinci, Ankara Fen Lisesi'nden Kamil Çalışkan sekizinci, Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesi'nden Ceren Uluer dokuzuncu, Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi'nden Mücahit Yıldız onuncu oldu.

Sınavda tüm puan türlerinin ortalamasına göre en başarılı il Yalova oldu. Yalova'yı Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli izledi. YGS'nin ilk 10'unda 8 kız yer aldı. Bunların 4'ü Konya’dan, 2'si  Ankara’dan, 2'si de İstanbul’dan sınava girdi. illerdeyse İstanbul 43., İzmir ise 13. sırada yer aldı.

Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM'nin http://ygs.osym.gov.tr ve http://ygs2010.osym.gov.tr  sitelerinden öğrenebilecek.

YGS'nin en başarılısı Konya'dan

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'nda, İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesi mezunu, tıp fakültesi öğrencisi Günay Yolcu ile birinciliği paylaşan Ayşenur Şam, iyi bir derece beklediğini ama birinciliği düşünmediğini söyledi.

Konya'daki Sabah Dershanesi şubesinde düzenlenen toplantıda, gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ayşenur Şam, çok mutlu ve gururlu olduğunu belirtti.

Birinciliği beklemediğini ifade eden Şam, "İyi bir derece bekliyordum ama birinciliği düşünmemiştim, çok şaşırdım. Başarımda emeği geçen dershane ve Meram Fen Lisesi öğretmenlerine teşekkür ediyorum" dedi.

Başarısını düzenli çalışmaya, dershane ve okulun programlarına harfiyen uymaya bağlayan Şam, tıp okumak ve doktor olmak istediğini ifade etti.

Beyşehir Lisesinde biyoloji öğretmeni olan baba Ahmet Şam da Ayşenur'un düzenli ders çalıştığını ve yaz tatillerini iyi değerlendirdiğini bildirdi.

Ayşenur'a her zaman güvendiklerini belirten baba Şam, "Güzel bir gurur, güzel bir mutluluk. Bu, ifade edilmez yaşanır. Ayşenur sınav sürecinde ilginç bir şey yaşadı. Sınava girdiği gün ve sınav sonuçlarının açıklandığı gün grip olan Ayşenur, disiplinli çalışmayla derece elde etmesini bildi" diye konuştu.

Beyşehir Kız Meslek Lisesinde giyim öğretmeni olarak görev yapan anne Gülay Şam ise çok büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.

Ayşenur Şam'a, YGS'ye hazırlandığı dershane son model bir otomobil hediye etti.

İlk 10'daki 3 öğrenci Meram Fen'den

Ayşenur Şam'ın yanı sıra Konya Meram Fen Lisesinden Mehmet Nuri Akıncı altıncı, aynı liseden Bekir Tok ise yedinci olarak ilk 10 içerisinde yer aldı.

Akıncı ve Tok, gazetecilere yaptıkları açıklamada disiplinli ve düzenli çalışmayla başarılı olduklarını belirtti.

Sabah Dershanesi, öğrencileri Türkiye altıncısı Mehmet Nuri Akıncı'yı 5 bin, yedinci Bekir Tok'u ise 4 bin lira ile ödüllendirildi.

"Düzenli ve programlı çalıştım"

Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda 495.737 puan ortalamasıyla Türkiye beşincisi olan İzmir Fen Lisesi öğrencisi Arman Özdemir, düzenli ve programlı çalıştığını söyledi.

Doktor anne ve babanın iki oğlundan biri olan Özdemir, başarısını ailesiyle Hatay'daki evlerinde paylaştı.

Raporlu olduğu için bugün okulda olmayan Özdemir, sınavda zorlandığını, yine de böyle bir sonuç beklediğini söyledi.

Sınavda 4 yanlışı bulunduğunu ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Düzenli ve programlı çalıştım. Hedefim İstanbul'da, elektrik elektronik mühendisliği okumak. LYS için önümüzde bir buçuk aylık bir süre var. Bu sonuç beni rahatlatmayacaktır. Aynı tempoyla çalışmaya devam edeceğim. Bu aşama psikolojikti. İkinci aşama bilgiye dayalı olacağı için daha çok çalışmalıyım. Zor bir sınav olacak."

Başarılı illerimiz Orta Anadolu'dan

Yarımağan, "Konya en başarılı öğrencileri çıkartan iller arasında bir sıçrama yaptı, ancak İstanbul iller sıralamasında 43. sırada yer aldı. Bunu neye bağlıyorsunuz?" sorusuna karşılık, "Karadeniz'de, Doğu'da, Güneydoğu'da hiç başarılı ilimiz yok. Başarılı illerimiz genelde Orta Anadolu'da toplanıyor. Biraz Ege var, 2 tane Akdeniz'den var. Çoğu Orta Anadolu'dan" yanıtını verdi.

İstanbul'un kozmopolit bir şehir olduğunu ifade eden Yarımağan, "Orada demek ki her türlü öğrenci yer alıyor. Ankara ilk 10, İzmir ilk 13 içinde yer alıyor. İzmirliler üzülüyorlar, başarı düzeyi düştü diye. İzmir'in daha önlerde olması beklenirdi. İstanbul'un, bu kadar imkanlara sahip olan bir kentimizin, kültür başkentimizin, Türkiye'deki sanayinin önemli bir kısmının olduğu kentimizin eğitim başarısının biraz daha yüksek olması beklenir. Nedenlerini ben değerlendiremiyorum tabiİ. Onu ciddi biçimde araştırmak gerekir. İstanbul'un başarı düzeyi Batman'ın, Erzurum'un altında" diye konuştu.

Bir gazetecinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın oğlunun da sınava girdiğini anımsatarak yönelttiği "Derece yapabildi mi?" sorusu üzerine, Yarımağan, "Açıkçası kendileri sormadılar. Ben de düşünüp bakmadım. Başarı düzeyini bilmiyorum. Sanıyorum Cumhurbaşkanımızın oğlu da girmiş" yanıtını verdi. Bu sınavın sonuçlarının çok merak edilen bir konu olmadığını belirten Yarımağan, yerleştirme sonuçları kadar merak edilmediği için kendisinin de merak edip bakmadığını söyledi.

Şırnak, Hakkari ve Ardahan

Bir gazetecinin "Sınavda başarılı olan iller sıralamasında Şırnak, Hakkari ve Ardahan'ın son sıralarda yer aldığını söylediniz. Bu illerin başarılı olabilmesi için yapılması gereken sizce nedir?" sorusuna karşılık Yarımağan, şunları söyledi:

"Benim dikkatimi çektiği için herkesle paylaşmak istedim. İllerimizi sıraya sokuyorsunuz 78 tane ilimiz birbirine çok yakın sıralanıyor. Tabii ki bu sıralamada önde olanlar, arkada olanlar olacak, bu gayet doğal. Ama bu üç ilimizin diğer illerden kopuk olduğunu görüyoruz. 10 puanlık bir fark. Bence burada birazcık bu 3 ilimize önem verilmesi lazım el birliğiyle. Bu sadece Milli Eğitim Bakanlığının yapabileceği şeyler değil. Ben son yıllarda şuna benzer uygulamalar gördüm. Bazı firmalarımız Hakkari'deki eğitim düzeyini yükseltmek için destek veriyorlar. Üniversitelerimiz, sanayi kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız destek verebilir. Yani elbirliğiyle biraz eğitimi yetersiz kalmış illerimize destek olmamız gerektiğine inanıyorum. Ne yapılabilir, konusunda çok ayrıntılı bir şey söyleyemeyeceğim."

@page@

Sosyal Bilimler'de tam puan yapan yok

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS), 483 aday Türkçe, 2 bin 142 aday Temel Matematik, 183 aday da Fen Bilimleri'ndeki tüm soruları doğru yanıtlarken, Sosyal Bilimler testinde soruların tümüne doğru cevap veren çıkmadı.

Yarımağan, YGS'ye, 75 bin 471'i sınavsız geçiş olmak üzere toplam 1 milyon 587 bin 990 adayın başvurduğu belirtti. YGS'ye girmek için 1 milyon 512 bin 519 adayın başvurduğunu, bu adaylardan 24 bin 893'ünün sınava girmediğini kaydetti. Sınava giren 1 milyon 487 bin 626 adaydan 133'ünün sınavının değişik nedenlerle iptal edildiğini bildiren Yarımağan, bunlardan 82'sinin kural dışı davranış (sınav binasına, salonuna cep telefonuyla giren), 34'ünün kılık kıyafet kurallarına uymama, 5'inin yerine başkasına sokma teşebbüsü, 5'inin sınava giriş ve kimlik belgesi bulunmama, 7'sinin ÖSYM temsilcisinin raporu nedeniyle iptal edildiğini ifade etti.

14 bin kişi sıfır aldı

Böylece sınavı geçerli aday sayısının 1 milyon 487 bin 493 olduğunu kaydeden Yarımağan, bu adaylardan 14 bin 156 kişinin puanının hesaplanamadığını bildirerek, "Bu adayların puanlarının hesaplanamamasının nedeni de bizim en az iki testte 0.5 elde etme koşulunu sağlayamamalarıdır. Yani bu adaylar en az iki testte 0.5 elde edememişlerdir" dedi.

YGS'ye giren adaylardan 1 milyon 473 bin 337 adayın puanının hesaplandığını ifade eden Yarımağan, 70 bin 248 adayın sınavı geçmek için gerekli olan 140 puanı alamadığını belirtti. Yarımağan, "Bu adaylar, bu sınav sonuçlarıyla hiçbir yükseköğretim programına girme hakkını kazanmamıştır, tercih yapma hakkını elde edememiştir" dedi.

1 milyon 403 bin 89 adayın en az bir puan türünün 140'ın üstünde olduğunu, dolayısıyla bu kadar adayın tercih yapma hakkı kazandığını ifade ederek, bu adaylardan da 169 bin 509'unun ise ikinci aşama sınavları olan LYS'ye girmek için gerekli olan 180 puanı elde edemediğini kaydetti. Yarımağan, bu adayların sadece meslek yüksekokulu ve Açıköğretim Fakültesi programlarını tercih edebileceklerini söyledi.

Yarımağan, LYS'ye toplam 1 milyon 233 bin 580 adayın katılma hakkı kazandığını belirterek, "Bu, beklediğimiz değerlerin biraz üzerinde gerçekleşmiştir" diye konuştu.

69 kişi kopya çekti

Sınav değerlendirilirken bilgisayarla yapılan kopya taramalarında 69 adayın kopya çektiğinin tespit edildiğini bildiren Yarımağan, bu adayların sınavlarının tümümün değil, sadece kopya çektikleri testlerin puanlarının "sıfırlandığını" anlattı. Yarımağan, 17 adayın Türkçe, 27 adayın Sosyal Bilimler, 21 adayın Temel Matematik ve 4 adayın Fen Bilimleri testinin iptal edildiğini ifade etti.

Okulların başarıları

Okul türlerine göre başarı durumuna ilişkin de bilgi veren Yarımağan, sınava başvuran adayların yüzde 69.82'sinin genel lise, yüzde 1.43'ünün öğretmen liseleri, yüzde 28.75'inin de meslek liselerinden olduğunu kaydetti. Genel lise kökenlilerin yüzde 90.38'inin, öğretmen lisesi kökenlilerin yüzde 98.85'inin, meslek lisesi kökenlilerin de 64.04'ünün 180 ve üzerinde puan aldığını belirtti.

Meslek lisesi çıkışlı adayların başarı düzeyinin genel lise kökenli adaylara göre daha düşük olduğuna dikkati çeken Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bir miktar düşük olması zaten beklenen bir durumdur. Ancak ben oranın gerekenden fazla düşük olduğunu düşünüyorum. Sınavda 140 puan, soruların yaklaşık yüzde 10'unu yapan adayın elde ettiği başarı, 180 ise soruların yaklaşık yüzde 20'sini yapan adayın elde ettiği başarı. Meslek lisesinden sınava giren 3 adaydan 1'inin soruların yüzde 20'sini yapamadığını görüyoruz"

En başarılı okul türlerini de sıralayan Yarımağan, öğrenci sayıları az olan askeri liseler, sosyal bilimler liseleri ve polis kolejinin başarı düzeyinin yüzde 100 olarak gerçekleştiğini, bu okulların öğrencilerin tümünün 180 ve üstü puan aldığını kaydetti. Yarımağan, öğrencileri 180 ve üstünde puan alan okullar sıralama yapıldığında askeri lise, sosyal bilimler liseleri ve polis kolejini, yüzde 99.93 ile fen liselerinin, yüzde 99.81 ile Anadolu liselerinin, yüzde 99.78 ile özel fen liselerinin, yüzde 98.85 ile öğretmen liselerinin, yüzde 98.57 ile yabancı dil ağırlıklı liselerin, yüzde 96.23 ile yabancı dilde eğitim yapan özel liselerin, yüzde 92.79 ile de astsubay hazırlama okullarının izlediğini ifade etti.

"En az başarılı okulları" da sıralayan Yarımağan, başarı oranının (180 ve üstünde puan alan öğrencilere göre yapılan değerlendirmeye göre) otelcilik ve turizm meslek liselerinde yüzde 72.52, kız meslek liselerinde yüzde 69.73, özel akşam liselerinde yüzde 62.50, ticaret meslek liselerinde yüzde 59.03, endüstri meslek liselerinde yüzde 47.05, akşam liselerinde ise yüzde 36.67 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Yarımağan, "Burada benim dikkatimi çeken öğrenci sayısı çok olan endüstri meslek liseleridir. Akşam lisesini saymazsak, endüstri meslek lisesi başarı düzeyi en düşük okul türü olarak karşımıza çıkıyor. Tabii bu okul türünde başarının liselerden düşük olması zaten beklenir ama bu kadar düşük olmaması gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuuştu.

Yalova 1., İstanbul 43., İzmir 13. sırada

Sınavda en başarılı 10 ili açıklayan Yarımağan, altı puan türünün hepsinin ortalamasına göre değerlendirme yapıldığını belirtti. Buna göre en başarılı ilin Yalova olduğunu, Yalova'nın altı puan türünün beşinde en başarılı il durumunda bulunduğunu söyleyen Yarımağan, Yalova'yı Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Antalya ve Mersin'in izlediğini kaydetti.

Yarımağan, illerin başarı durumuna ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Burada Kayseri'nin doğusundan il yok, Karadeniz'den hiçbir il yok. İstanbul yok. İzmir de yok ama İzmir 13. oldu. İstanbul 43. sırada. İstanbul'un önünde Erzurum var, Batman var. Bu, bence düşündürücü. İllerimizin puan ortalamasının birbirine yakın olduğunu görüyoruz, birinci ilimizin puan ortalaması 242, onuncu ilimizin puan ortalaması 240. Artvin 78. sırada ve puan ortalaması 218. Yani birinci sıradaki il ile 78. sıradaki il arasındaki puan farkı sadece 24.

Ancak bir sonraki il ile arada 10 puanlık bir fark var. Son üç ilin Şırnak, Ardahan ve Hakkari'nin puan ortalaması 208, 207 ve 207. Artvin ile 10 puanlık fark var. Bu da önemli bir bulgu olarak dikkatimizi çekiyor. Bu üç ilimizin eğitim sorunu olduğu dikkati çekiyor. El birliği ile bu aradaki farkı gidermemiz gerektiğini düşünüyorum. Üç ilimiz kitleden 10 puan ayrılarak aşağıda yer alıyor, o yüzden düşündürücü diyorum."

@page@

YGS ilk 10'dakilerin 4'ü Konya'dan

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'nda birinci, altıncı, yedinci ve dokuzuncu olan öğrenciler Konya'dan çıktı.

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, YGS'de Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam'ın İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu ile birinciliği paylaştığını, Konya Meram Fen Lisesinden Mehmet Nuri Akıncı'nın altıncı, aynı liseden Bekir Tok'un yedinci, Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesinden Ceren Uluer'in de dokuzuncu olduğunu anımsattı.

Başarıların bireysel ve kitlesel olarak iki yönlü değerlendirildiğini, bunların her birinin kendi içinde bir değeri olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Biz her yıl kitlesel ve bireysel başarılarda derece arzu ediyoruz. Fiziki alt yapı ve eğitim kalitesiyle bunu başaramamak için bir neden yok. Bu yıl da kitlesel başarıda, başarılı iller sıralamasında aldığımız bilgilere göre Konya olarak 12. sırayı paylaşıyoruz. Hedefimiz ilk 10 içinde yer almaktı ama sıralamada önlerde yer alarak hedefleri tutturduğumuz kanaatindeyiz. Öte yandan bireysel başarıda da Türkiye'de Konya bir ilki gerçekleştirdi. Daha önce ilk 10'da 4 öğrencinin aynı ilden olduğu bir sınav hatırlamıyorum. Bu açıdan Konya'nın ilk 10'da 4 öğrencinin dereceye girmesi büyük bir başarı."

Şahin, Konya'dan ilk 10'a giren öğrencilerin 3'ünün devlet okullarında öğrenim gören öğrenciler olduğunu belirterek, resmi ve özel ayırımı yapmadan herkesin gayretinin başarıya dönüştüğü bir yapı elde ettiklerini ifade etti.

Kitlesel ve bireysel anlamda Konya olarak elde edilen başarının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Şahin, önemli olanın başarının sürdürülebilirliği olduğunu, bu başarının devam edeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Koncuk: Eğitim sisteminde köklü değişiklik lazım

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Üniversite sınavında başarı için eğitim sisteminde reform niteliğinde köklü değişiklikler yapılmalı" dedi.

Koncuk, açıklanan YGS sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, sonuçların eğitimciler olarak kendilerini mutlu etmediğini belirtti.

YGS'ye giren adaylardan 14 bin 156'sının sınavının hesaplanamadığını, 70 bin adayın ise tercih hakkını kazanamadığını anımsatan Koncuk, "Bu sonuçlar eğitim sistemi açısından geldiğimiz noktayı gözler önüne sermektedir. Ezberci, sınava endeksli, analitik düşünmeye yönlendirmeyen, yenilikçi olmayan bir eğitim sistemine sahip olan ülkemizde, öğrencilerin üniversite yarışında başarılı olmasını beklemek mümkün değildir" dedi.

"Üniversite sınavında yaşanan başarısızlıkta öğrencilerin değil, sistemin sorgulanması gerektiğini" savunan Koncuk, üniversite sınavında başarı için eğitim sisteminde reform niteliğinde değişikliklerin yapılması gerektiğini öne sürdü.

Dershanelerin okullara alternatif hale getirildiğini ileri süren Koncuk, "Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliği yoktur. Bu da bölgeler arasında, iller arasında ciddi farklılıklar oluşmasına yol açmaktadır" dedi.

Öğrencilere üniversite hayatı için bir yönlendirme çalışması yapılmadığını ifade eden Koncuk, şunları kaydetti:

"Türkiye'de doğru programlanmış bir yükseköğretim stratejisi yoktur. Öğretmen ve derslik açığı eğitim-öğretimi olumsuz etkilemektedir. Öğrencileri okula bağlayan bir yapı oluşturulamamıştır. Öte yandan YGS sonuçlarının en dikkat çekici noktalardan biri de öğrencilerin fen bilimleri alanında yaşadığı başarısızlıktır. Ülkemizde öğrencilerin fen bilimlerine yeterli ilgiyi göstermesi bir türlü sağlanamamaktadır Oysa fen ve matematik vazgeçilmez temel bilimlerdir. Bu alanlarda sağlanan başarı, son derece önemlidir. Başarıyı sadece üniversiteyi kazanan öğrenci sayısıyla ilişkilendirmemek gerekir. Eğitim sistemi baştan aşağı yenilenmeli, öğrencilere yönlendirme çalışması yapılmalı, müfredat programları gözden geçirilmeli, ezbercilikten uzak, başarı merkezli bir sistem oluşturulmalı, ortaöğretimin etkisi artırılmalı, eğitime yatırım yapılmalı."

Öte yandan Ardahan Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Görgülü, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) açıklanmasıyla birlikte ilin yine en son üç il arasında yer almasının kendilerini derinden üzdüğünü bildirdi.

Türkçe testi ortalaması arttı

Test ortalamalarına ilişkin de bilgi veren Yarımağan, Türkçe testinin ortalamasının 21.6 oranıyla geçen yılın ortalamasının üzerinde çıktığını kaydetti. Sosyal Bilimler testinin ortalamasının 12.4, Temel Matematik testinin ortalamasının yüzde 11.9, Fen Bilimleri testinin ortalamasının yüzde 5.5 olarak gerçekleştiğini anlatan Yarımağan, "Bu üç testinin ortalamaları beklentilerin biraz altında çıkmıştır" dedi.

Sınavda Temel Matematik testindeki 20. sorunun yanlış olduğu iddialarının da ÖSYM uzmanlarınca incelendiğini ve çift cevabı bulunduğu gerekçesiyle iptal edildiğini bildiren Yarımağan, bu soruya tüm adayların doğru cevap verdiklerinin kabul edildiğini ifade etti.

Sınavdaki ham puan dağılımlarını da değerlendiren Yarımağan, 483 adayın Türkçe, 2 bin 142 adayın Temel Matematik, 183 adayın da Fen Bilimlerindeki tüm soruları doğru yanıtladığını bildirdi. Yarımağan, Sosyal Bilimler testinde ise 40 sorunun tümüne doğru cevap veren aday bulunmadığını kaydetti.

"Fen Bilimlerini sevdiremiyoruz"

Yarımağan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu dağılımda dikkati çeken, Fen Bilimleri testinin adayların yarıdan çoğu tarafından boş bırakıldığıdır. Fen Bilimleri testine bakarsak 0.5 ve üstünde puan alan 699 bin 710 kişi, 0.25 ve altında 773 bin 627 kişi bulunuyor. Bu, bundan önceki sınavlarda da rastladığımız, bir türlü düzeltemediğimiz bir durum. Nedense öğrencilerimiz fen bilimlerinde yeterince bilinçlendiremiyor veya fen bilimlerini öğrencilere sevdiremiyoruz. Aslında aynı durum biraz matematikte de var. Matematik testinde iptal edilen soru nedeniyle tüm adaylara 1 puan verdiğimiz için, tüm adayların doğru cevap verdiğini kabul ettiğimiz için Matematik'te 0.25 ve altında olan aday sayısı sadece 107 bine inmiş. Eğer iptal sorusu olmasaydı Matematik'te de burada birkaç yüzbin kişinin olduğunu görecektik."

En çok başarı Türkçe'de

YGS'de toplam altı puan türü hesaplandığına işaret eden Yarımağan, matematik ağırlıklı olan YGS-1 ile fen ağırlıklı olan YGS-2 puan türlerinde başarı oranının en düşük düzeyde ortaya çıktığını vurguladı.

Türkçe ağırlıklı puan türü olan YGS-3'de başarı oranının en yüksek düzeyde gerçekleştiğini ifade eden Yarımağan, Türkçe testinin adayların en başarılı olduğu test olduğunu belirtti.

YGS'ye başvuran adayların yüzde 45.04'ünün kız, yüzde 54.96'sının erkek olduğunu kaydeden Yarımağan, kızlardan yüzde 87.29'unun, erkeklerden yüzde 79'unun, tüm adaylardan da yüzde 82.93'ünün ikinci aşama sınavı olan LYS'ye girme hakkı elde ettiğini bildirdi. Yarımağan, "Ortalama başarıda, kızlar erkeklerden her zaman erkeklerden daha başarılı oluyorlar. Nitekim 180 puanı geçen aday oranında kızlar erkeklere göre 8 puan daha başarılılar" dedi.

Sınava giren eski mezun sayısı azaldı

Sınava bu yıl son sınıf düzeyinde girenlerin oranının yüzde 44.35 olduğunu belirten Yarımağan, "Bu, geçen yıllardan yüksektir. Bu yıl eski mezunların oranı azalmış, son sınıf düzeyinde girenlerin oranı artmıştır. Eski mezunlardan sınava girenlerin oranı yüzde 31.45'dir. Her iki grubun başarı düzeyi birbirine çok yakındır" diye konuştu.

Sınava girenlerin yüzde 16.92'sinin halen bir üniversitede okuduğunu ifade eden Yarımağan, bu öğrencilerin "başarısının doğal olarak diğerlerine göre daha yüksek olduğunu" söyledi.

Yarımağan, sınava son sınıf düzeyinde katılanların yüzde 81.24'ünün, eski mezunların yüzde 81.17'sinin, üniversite öğrencilerinin yüzde 89.09'unun, üniversite mezunlarının yüzde 91.88'inin, 180 ve üzerinde puan alarak ikinci sınava girme hakkı kazandığını bildirdi.

LYS başvuruları 5-14 Mayıs'ta

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 180 ve üstünde puan alarak ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) katılmak isteyen adaylar, 5-14 Mayıs arasında başvurabilecek. LYS'ye başvuracak adayların, girmek istediği her bir sınav için 20 TL ücret ödemesi gerekiyor. Ödemeler, T.C. Ziraat Bankası, T. Vakıflar Bankası, T. Halk Bankası, Akbank ve T. Garanti Bankası şubelerine yapılabilecek. Yarımağan, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin kişiden en az 900 bininin bir yükseköğretim programına yerleşeceğini bildirdi.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi DSİ'den acele kamulaştırma kararı 1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor”