Yerli üretim DST 500 görücüye çıktı

Çift sim kartlı, 2,4 inç ekranlı, 98 gram ağırlığındaki 'DST 500' 299 TL.

Abone ol

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de cep telefonu üretimine başlanmasına ilişkin, "Bu işin başarıya ulaşacağından hiç bir endişem yok. Kimse bizim ürünümüzü, yerli ürünümüzü küçük görmesin, hiçbir aşağılık duygusuna da kapılmayalım" dedi.

General Mobile'ın 'DST 500' model cep telefonunun üretimine, GençCell İletişim ile Anel Grup ortaklığında Türkiye'de başlandı.

Rixos Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Bu işin başarıya ulaşacağından hiçbir endişem yok. Kimse bizim ürünümüzü, yerli ürünümüzü küçük görmesin, hiçbir aşağılık duygusuna da kapılmayalım. Filanca marka, falanca marka, işte dünyanın pazar payının 80'ini, 90'ını ellerinde bulunduranlar varken bizimkiler nereden bu işi kalkıyorlar? Bunların aklı fikri var mı? diye sorgulayanlar olabilir ama unutmayın bir yandan dünya büyük ama bir başka anlamda da küçük" dedi.

Yıldırım, Türkiye'de 18 ayda bir cep telefonu değiştirildiğini, 65 milyon cep telefonunun kullanıldığı Türkiye'de, her yıl 40 milyon yeni cihaz alındığını  kaydetti. Yıldırım, "40'ta birini bile alsak pay olarak yüzde 2,5 yapar. O bile bir yılık üretim kapasitesini dolduruyor. 72 milyon millet bir milyon yerli üretime gereken desteği vermeyecek mi? Tabii verecek. Daha fazlasını da verecek" dedi.

Yerli üretime destek verilmesini gerektiren sebeplerin başında istihdamın yer aldığını belirten Yıldırım, katma değer olarak bin kişinin üzerinde insana iş ve aş sağlayan bu üretimin, öte yandan ülkeye döviz kazandırdığını vurguladı.

Türkiye'nin 1994'ten beri 135 milyon cep telefonu kullandığını, bunun maliyetinin 27-28 milyar dolara ulaştığını kaydeden Yıldırım, yerli üretimleri destekleyerek Türkiye'nin cari açığının düşürülebileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından kendisine yerli üretim cep telefonu hediye edilmesi üzerine Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cihazı eline alarak 'Ürün iyi, fiyakalı, ele uygun, ince ve hafif' yorumlarını yaptı.

DST 500'ün fiyatı 299 lira

Yerli üretim mobil telefon için "Yükte hafif, pahada da hafif" diyen Yıldırım, ürünün 150 dolardan satışa sunulacağını öğrenince, "Buna yüzde 20 vergi de dahil. Yüzde 20'yi de indirirsek herkes alır. Taksit de var. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Türkiye'de 3 yılda 3 milyon adet üretilmesi planlanan 'DST 500' model cep telefonunun, yurtiçinde olduğu gibi Çin mallarını tercih etmeyen pek çok ülkeye de ihraç edilmesi hedefleniyor. Ümraniye'de üretimi yapılan cihazın, yüzde 25 olan yerli katkı oranının gelecek yıl yüzde 50'ye çıkarılması amaçlanıyor.

Şarjı üç gün kullanıma imkan sağlayan çift sim kartlı telefonun ağırlığı 98 gram. Televizyon özelliğinin yanı sıra FM radyo, GPRS, WAP, e-posta, bluetooth, java, 1,3megapixel kamera ve video kayıt özellikleri bulunan telefon, 2,4 inç ekranı ve harici anteniyle de televizyon izleme olanağı sağlıyor. Hareketli ve sabit olarak televizyon izleme imkanı sunan DST 500, 299 TL'den satışa sunuluyor.

Borsa günü düşüşle tamamladı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor