Yılın Ahi Babası Gürel'e kaftanı giydirildi

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Yılmaz, "Ahilik, olmadan esnaf ve sanatkarlık olmaz, yeni teknolojiler ve gelişim olanakları olmadan da Ahilik çağımıza ulaşamaz" dedi.

Abone ol

İSTANBUL- Bu yıl 23-28 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Beyazıt'ta bir araya gelen esnaflar, Kapalı Çarşı'da oluşturulan kortejle mehter takımı eşliğinde yürüyüşe geçti.  

Bir süre dua eden esnaflar, daha sonra Nuruosmaniye ve Bab-ı Ali caddeleri ile Divan Yolu'nu geçerek Sultanahmet'teki amfi tiyatroya geldi.  

Burada ahi helvası ikramının ardından konuşma yapan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, Ahilik kültürünün 700 yıldır var olduğunu ve hala devam ettiğini söyledi.  

Siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel yönlerden de İstanbul'un Ahilik için önemli bir merkez olduğunu aktaran Yılmaz, Ahilik kurumunu anlamanın önemine vurgu yaparak, "Modern yaşamda da ahiliği yaşatmak önemlidir, görevimizdir. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının çözümünde muhatap olduğumuz tüm kurum ve kuruluşların Ahilik değerlerinin çağdaş yansımalarını anlamalarını sağlamalıyız" dedi.  

Yılmaz, esnaf ve sanatkarların kalıcı olmasının mesleğin öğretilmesiyle mümkün olduğunu, meslek öğretimiyle ilgili gerekli çalışmalara devam ettiklerini bildirerek, "Ahilik olmadan esnaf ve sanatkarlık olmaz, yeni teknolojiler ve gelişim olanakları olmadan da Ahilik çağımıza ulaşamaz" ifadelerini kullandı.  

Konuşmanın ardından, "Yılın Ahi Babası" seçilen Kemal Gürel'e, Yılmaz ve İstanbul Vali Yardımcısı ve Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Dr. Ali Mazak tarafından kaftanı giydirildi, adına düzenlenen berat takdim edildi.  

Yılın Ahi Babası olmasından dolayı mutlu olduğunu söyleyen marangoz Kemal Gürel, Ahiliğin dostluk, kardeşlik ve insan sevgisini esas aldığını anlattı. Gürel, mesleğinin kendisine babasından kaldığını kaydederek, "70 yılımı mesleğime ve ticarete verdim. Demek ki iyi işler yapmışım. Bunu bana layık gören topluluğa, camiama teşekkür ediyorum" diye konuştu.  

Tören, Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Dr. Ali Mazak yönetimindeki "Kalfalıktan Ustalığa Geçiş" isimli şed kuşatma gösterisinin ardından, mehter takımı ve TRT İstanbul Radyosu sanatçılarının konseriyle son buldu.  

Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL