YSK'nın Dicle kararına ilk tepkiler

Diyarbakır'dan Bağımsız Milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesine 'Bağımsızlar'dan sert tepki geldi.

Abone ol

ANKARA  – Diyarbakır'dan Bağımsız Milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin yankıları sürüyor. BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekilleri Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararını sert sözlerle eleştirdiler.

Türk: Halkımızın eli kolu bağlı kalmayacak

Demokratik Toplum Kongresi, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un başkanlığında toplandı. Demokratik siyasetin engellenmeye çalışıldığını söyleyen Türk, kararın hukuki ve ahlaki olmadığını savundu. Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesini "Türkiye'yi kaosa sürüklemeye yönelik bir karar" olarak değerlendiren Ahmet Türk, "Bu anlayış halkın iradesine hesap verecektir. Halkımız bu hukuksuz karara demokratik tepkisini gösterecek. Halkımızın eli kolu bağlı kalmayacak. Halkımız örgütlüdür, demokratik muhalefetini güçlü bir şekilde dile getirecektir."

'Bağımsız'lardan sert açıklamalar

Bu arada BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, Levent Tüzel, Bengi Yıldız, Hasip Kaplan ve Altan Tan YSK'nın kararına sert tepki göstererek, ''Bu Kürtlere karşı bir savaş ilanıdır. Biz haklı tepkimizi ortaya koyacağız. Artık çözüm bulmak YSK ve Başbakan Erdoğan'ın işidir. Adaletin bittiği yerde barış da olmaz" diye konuştular.

YSK Başkanı: Kararımızda tüm sorunların yanıtı var

YSK Başkanı Ali Em ise "Kararımızda konuya ilişkin bütün soruların cevabı var. Savunma dün geldi" dedi. Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin YSK kararının Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Em, kararın açık ve net olduğunu, itiraz ve karar düzeltme hakkının da kararda belirtildiğini söyledi.

Dicle'nin savunma vermek için ek süre talep ettiğinin anımsatılması üzerine Em, savunmanın geldiğini, bunun üzerine karar verdiklerini belirtti. Em, seçimden önce Dicle hakkında ara karar verildiğini, ara kararda Dicle'nin savunmasını istediklerini, savunmanın gelmesinin ardından da YSK'nın oybirliğiyle konuya ilişkin kararı verdiğini kaydetti.

Çiçek: YSK'nın kararı; bir şey söylemem

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekilliğin düşürülmesine yönelik kararıyla ilgili olarak, "YSK'nın kararıdır. Ben birşey söylemem" dedi.

Çiçek, Başkent'te fuar alanı ve serbest bölge için büyükşehir belediyesi kabul salonuna gelişinde, gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, bunun YSK kararı olduğunu belirterek, "Ben birşey söylemem" diye konuştu.

Hüseyin Çelik: Tadımız kaçmasın

Bu arada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, konuyla ilgili olarak "Sağduyu hakim olmalı, milletin ağzının tadı kaçmamalı" açıklamasında bulundu.

Dicle'nin avukatı: Mevzuat gereği itiraz hakkımız yok

Öte yandan Avukat Levent Kanad, Yüksek Seçim Kurulu'nun silahlı terör örgütü propagandasını yapmak suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum olan Diyarbakır'dan Bağımsız Milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'nin Milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı aldı. Kanad mevzuat gereği karara itiraz etme haklarının bulunmadığını söyledi.

Karar Resmi Gazete'de yayımlandı

Yüksek Seçim Kurulu'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan YSK Başkanı Ali Em, Yüksek Seçim Kurulunun Hatip Dicle ile karırının dayanağının sorulması üzerine, "Kararımızı Resmi Gazete'de yayımladık. O kararda her şey var" dedi. Dicle'nin karara itiraz yolunun bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Em, verilen kararda her şeyin yazdığını ifade etti. Dicle ile ilgili kararın seçimden önce verilmesi gerektiğine yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine Em, "Seçimden önce ara kararı verdik. Ara kararımızda savunma istedik. Savunma geldi ve dünde kararımızı verdik" ifadelerini kullandı.

12 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanıp açıklanmamasının sorulması üzerine YSK Başkanı "İtirazlar vardı onlara bakacağız, ondan sonra" dedi.

Oya Eronat'a vekillik yolu açıldı

Bu arada Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 39'uncu maddesi, bağımsız seçilen milletvekilinin seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde en fazla oy alan partiye öncelik tanıdığından, AK Parti'nin 6. sıradaki adayı Oya Eronat'a vekillik yolu açılmış oldu.

Eronat, 3 Ocak 2008'de Diyarbakır'daki bir dershane önünde meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden Eren Şahin'in annesi.

Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Taksim Meydanı'na bariyerler yerleştirilmeye başlandı Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü Cevdet Yılmaz’dan Huawei'ye ‘yatırım artırma’ çağrısı "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok"