Galatasaraylılardan affını istedi, kimyada hedefi kalıcı ikincilik

Kimya sektörüne hizmet vermek için GSYİAD’dan affını isteyen Adil Pelister, adaylığını koyduğu İKMİB’de başkan olursa hedefi kimya ihracatını kalıcı ikinciliğe getirmek...

Abone ol

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) seçimlerinde diğer birliklere nazaran daha fazla çekişme yaşanması bekleniyor. İstanbul Ticaret Odası’nda da 2 plastik sanayicisinin aday olması bu birlikteki haraketi tetikliyor.

İKMİB’in 2 başkan adayından biri Beta Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister. Pelister aynı zamanda Galatasaraylı Yönetici ve İşadamları Derneği’nin başkan yardımcısıydı. Fakat 17 Mart’ta orada genel kurul vardı. Pelister, kimya sektörüne hizmet vermek için GSYİAD’dan affını istemiş. İKMİB’de Başkan olursa hedefi ise kimya ihracatını kalıcı ikinciliğe getirmek olduğunu söyleyen Pelister, bunun için ihracatı 20 milyar doların üstüne çıkarmaları gerektiğini ifade ediyor.

KOBİ’leri mentorlerle biraraya getirecek

Sektörde seçim nedeniyle bir gerginlik olduğunu belirtiyor Pelister ama seçimin hemen ardından havanın durağanlaşacağını ve herkesin işlerine yoğunlaşacağını savunuyor. Mevcut İKMİB Yönetimiyle birlikte yol aldıklarını kaydeden Pelister, “Ben kurumsal hafızanın taşınmasından yanayım. Eski ekipten kimse olmazsa kurumsal hafızayı taşınamaz. Yönetim işe alışana kadar da Türkiye 6 ay kaybeder. Ben herkese kucak açtım. Murat Akyüz ile beraber bir oluşuma girdik. Bu yarışı kazanacağız, iddialıyız. Sonra yolumuza desteklerle, hizmetimizle devam edeceğiz” diyor. Pelister KOBİ’lerin geliştirilmesi için de projeler hazırlıyor. KOBİ’lerin mentorlere ihtiyaç duyduğunu belirten Pelister, bu yolla mikro ve küçük ölçekli firmalardan orta ölçekli firmalar yaratılabileceğini vurguluyor. Bu firmalara yol haritaları hazırlanacağını söyleyen Pelister, bu yolla KOBİ’lerin çok başarılı işler yapmasının yolunun açılabileceğini kaydediyor.

Aile şirketlerinde de geliştirilmesi gereken noktalar olduğunu anlatan Pelister, şöyle devam ediyor: “Türkiye’de şirketlerin yüzde 10’undan az kısmı 3’üncü kuşağa geçiyor. 2’nci kuşağa giren bile yüzde 17 civarında. Bunları yükseltmeliyiz. Benim başkan seçilmem halinde bir çalışmam da aile anayasası ve kurumsal çalışmalar olacak. Yetkin insanların yönetimde olması lazım. Ben şirketlerimde işleri kurumsal yönetime devrettiğimi sanıyorum. Birlikte de sadece bir kişinin yönettiği bir başkanı doğru bulmuyorum. Mutlaka yönetim kurulu ve delegeler çalışmalı. Bunu sağlarsak iyi yerlere gideceğiz.”

140 milyon liralık yatırım yapıyor

Adil Pelister, şirketinde de yatırımlarını sürdürüyor. Kocaeli-Gebze V Kimya İhtisas OSB’de (GEBKİM) 50 bin metrekarelik arsa aldıklarını kaydeden Pelister, Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük yapıştıcı üretim tesisini kuracaklarını anlatıyor. Mevcut yatırımlarından bazılarını buraya taşıyacaklarını kaydeden Pelister, “En az 2 bin metrekarelik Ar-Ge merkezimiz olacak. Sosyal alanlar inşa edeceğiz. Depo lojistik üretim alanlarımızı genişleteceğiz” diyor. Yatırımın toplam bedelinin 140 milyon lira olacağını belirten Pelister, 2019 yılında orada üretime başlayacaklarını ifade ediyor.

Borsa günü düşüşle tamamladı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor