İTO’da başkan adayları stratejilerini ‘yedek’ledi

İTO'da daha komite seçimlerine bir ay varken, odanın muhtemel başkan adaylığı için 5 isim ön plana çıktı.

Abone ol

Sercan AKINCI

İTO bol adaylı bir seçime hazırlanıyor. Daha komite seçimlerine bir ay varken, odanın muhtemel başkan adaylığı için 5 isim var. Aday sayısı çok olunca stratejiler farklılık kazandı. Adaylar komite seçimlerinde herhangi bir sorun yaşamamak için bir çok komiteden seçime girerek kendilerini yedekliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) son dönemlerinin en bol adaylı seçimine hazırlanıyor. Daha komite seçimlerine 1 aylık süre varken, İTO’da muhtemel başkan adayı olarak görülen 5 isim var. Muhtemel aday sayısı bu kadar çok olunca stratejiler de bu duruma göre şekilleniyor. Adaylar komite seçimlerinde herhangi bir sorun yaşamamak adına farklı komitelerden aday olan çalışma arkadaşlarının da listelerinde kendilerini yedekliyorlar.

İTO komite ve meclis üyesi seçimlerini 9 Nisan’da İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nin (İDTM) Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirecek. İTO Başkanlığı için resmi olarak adaylık açıklayanlar ise şimdilik İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, bir önceki dönem de aday olacağını açıklayan TEBPLAST’ın sahibi Abdullah Teber ve İTO Meclis üyesi Ender Yazıcıoğlu. İTO’nun merhum Başkanı İbrahim Çağlar’ın yerine yapılan seçimde aday olan İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ve mevcut İTO Başkanı Öztürk Oran’ın da aday olabileceği İTO kulislerinde konuşulan iddialar arasında.

Aday sayısı bu kadar artınca oda seçimlerinin tabiri olan ‘komitede gömme’ ihtimalini göz ardı etmeyen adaylar, kendi komitelerinin dışında başka komitelerden de meclis üyesi olmak için listeye giriyorlar. Bugün için en ciddi şekilde İTO için çalışan 2 başkan adayı Şekib Avdagiç ve Abdullah Teber ilk olarak 68’inci komitede yarışacaklar. Komite seçimlerinde en fazla heyecanla takip edilecek komitenin de burası olması bekleniyor.

Adaylar her komitede çalışıyor

Adaylardan Şekib Avdagiç birçok mecrada kendisini yedeklemediğini ve seçime sadece 68’inci komiteden gireceğini belirtiyor. Fakat kulislerde konuşulanlara göre Avdagiç’in de en az 3 komitede listede olduğu dile getiriliyor.

Avdagiç’in aynı komiteden rakibi Abdullah Teber’in de asıl olarak yoğunlaştığı yer 68 no’lu plastik ve kauçuk komitesi. 2013 yılında İbrahim Çağlar’a karşı aday olacağını açıklayan Teber, tek komiteden seçime girmiş ve orada seçilemediği için adaylığını koyamamıştı. Aynı duruma düşme ihtimalini göz önünde bulunduran Teber’in, seçimlerde 4 komitede listede yer alacağı ifade ediliyor.

İTO Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, 2013’teki seçimlerde 29 no’lu mimarlık ve mühendislik komitesinde seçilerek meclise girmişti. Kalsın’ın kendi şirketleri vasıtasıyla 5- 6 komiteden seçime girmesi mümkün.

Adayların kendilerini yedekleme nedeni ise başka komitelerden seçime girenler bile bir sonraki turda meclis aritmetiğinin kendi lehine oluşması için hemen hemen tüm komitelerde aday belirliyorlar. Bu durumda meclis belirlendikten sonra kendilerine rakip olabilecek kişilerin komitelerinde de ciddi şekilde hazırlık yapıyorlar. Bu nedenle de adayların komitede seçilememe ihtimalleri doğuyor.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz