2 bin gönüllü finansçı 500 bin çocuğun hayatına dokundu

Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Toplumsal projelerinin odağına çocukları alan QNB Finansbank’ın, “Minik Eller Büyük Hayaller” platformu beşinci yılında Anadolu’daki köylere gitmeye devam ediyor. Çocuklar için geliştirilen projelere yıllık 5 milyon lira bütçe ayırdıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, “Bundan da önemlisi 2 bin finansçının çocuklar için gönülden çalışmaları” dedi.

İzmir’de, Buca’nın Karaağaç Köyü’ndeki bir ilkokuldayız. Lila ve mavi renkteki okul kıyafetleri içinde çocuklar, bir kürsüye ilk kez çıkmanın heyecanında, sesleri titreyerek kendi yazdıkları masalları okuyorlar misafirlere. Hayallerinden ne koparsa artık… Canavarlar, kahramanlar, yaramaz çocukların koşuştuğu masalların ortak özelliği hepsinin “mutlu son”la bitmesi. Dinleyici de bunu istiyor ki elleri patlayana kadar alkışlıyor… QNB Finansbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras ve üst düzey yöneticileri ile bölge temsilcileri de var onlar arasında. Bir yıla yakın süredir devam eden ve bankanın gönüllü finansçılarının da büyük fedakârlıklarla yer aldığı Hayallerin Gücü Adına projesinin o köydeki “mutlu son”unu görmekten dolayı mutlular.

Hayallerin Gücü Adına, bankanın beş yıl önce aldığı “Sosyal sorumluluk projelerimizin odağına çocukları koyuyoruz” kararının bir parçası aslında. Karaağaç Köyü’ndeki Türk Kadın Konseyi İlk ve Orta Okulu’na gelerek projeyi yerinde gören Ömer Aras, bize bunu şöyle açıklıyor: “Beş yıl önce sosyal sorumluluk çalışmalarımızla ilgili çalışma yaparken, odak noktamızı çalışanlarımızın da isteğiyle çocuklar olarak belirledik. Sadece içinde çocukların gelişimi, ihtiyaçlarının giderilmesiyle ilgili hedefler olan projeleri destekleyeceğiz dedik. Beş yıldır da hem çalışanlarımızın projelerini hem de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyoruz.”

Çalışan gönüllülüğünü destekliyoruz

Çocuk odaklı hareketle kurulan “Minik Eller Büyük Hayaller” platformu, bankanın yürüttüğü bütün projeler için bir çatı niteliğinde. 2015’ten bu yana matematikten kodlamaya, sanattan spora kadar çocukların gelişimi adına Anadolu’nun köyleri dolaşılarak birçok proje geliştirildi. Ömer Aras’ın verdiği bilgiye göre 2 binin üzerinde gönüllü finansçı ile bugüne kadar 480 bin çocuğa ulaşıldı. Bu yılın sonunda hedef 500 bini aşmak. Ömer Aras, “Çalışanlarımızın gönüllü projelerde yer almalarını destekliyoruz. Hafta içine gelen proje uygulamalarında çalışanlar idari izinli sayılıyor. Her yıl çalışanlardan gelen üç-dört projeye destek veriyoruz. Bunları yıllık yöneticiler toplantımızda ödüllendiriyoruz” diyor.

QNB Finansbank’ın çocuk odaklı projelere ayırdığı bütçenin yıllık 5 milyon lira olduğunu belirten Aras, 2 binin üzerinde finansçının verdiği zaman ve emeğin en büyük yatırım olduğuna dikkat çekiyor.

Hayallerin Gücü Adına

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile birlikte yürütülen ve hem gönüllü gençlerin hem de 20 finansçının yer aldığı Hayallerin Gücü Adına projesiyle çocuklara masal anlatıcılığı yöntemiyle ulaşılıyor. Dünyada etkinliği kanıtlanmış bu yöntemle, çocukların iletişim, kendilerini yazılı ve sözlü ifade etme, özgüven geliştirme gibi yetkinlikler verilmesi amaçlanıyor. Bunlardan daha da önemlisi dijital çağda küçük ekranlara bağımlı hale gelen çocukların, alternatif ilgi alanı oluşturarak hayal kurmaları amaçlanıyor.

Buca’da izlediğimiz 15 çocuk, bu güzel çalışmanın etkilerini bize gösterdi. Kendi yazdıkları masallar ve mutlu sonlarıyla bir yerde emek varsa umudun da olduğunu kanıtladı.

2018’de başlayan Hayallerin Gücü Adına kapsamında bugüne kadar 112 genç ve 20 gönüllü İstanbul, İzmir, Samsun, Van, Kocaeli, Diyarbakır, Kırşehir, Balıkesir, Muğla ve Mersin olmak üzere 10 ilde köy okullarına gitti, bin 500 çocuğa eğitim verildi. Çocuklar en az bir hikaye yazdı ve bunlar da “Hayallerimin Kitabı” adıyla bir araya getirilip basıldı. Projenin yeni dönemdeki rotasında ise İstanbul, Gaziantep, Sivas ve Ankara var. Bu dört ildeki bin 200 çocuğa gidilmesi planlanıyor. Ayrıca üç farklı ilde başlatılacak Masal Günleri projesiyle 300 çocuk daha yine hikaye anlatıcılığı metoduyla sınırlarını aşmaya, hayaller kurmaya teşvik edilecek.

Tüm yazılarını göster