2019 yılında ekonomiyle ilgili programın adımları belirleniyor

Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

Geçen haftaki yazımızda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomi ile ilgili reformları açıklamasının zamanı ve zemini olmadığını yazmıştım. Buna neden olarak da;

- Halen bugün itibariyle bile sonuçlanmayan ve izlenecek yol haritası belli olmayan İstanbul’daki yerel yönetim seçimlerini,

- Herkesin kabul ettiği ve beklediği eli kulağındaki kabine değişikliğini,

- Başarı gösteremeyen bürokratların ayıklanmasını ve yeni ekonomi programında yer alması öngörülen bürokratların belirlenmesini,

- İlgili kesim veya taraflarla görüşmelerin yapılmış olmasını,

- Hazırlıkların bir bütün olarak tamamlanıp sunulmasını söylemiştik. Yani yukarıdaki işlem adımlarının tamamlanmasından sonra ve daha uygun bir iklimde ekonomi ile ilgili sunumun kamuoyu ile paylaşılmasını önermiştik.

Hatta bir programı kadrolar ortaya koyduğuna göre, bu kadroları aynı kareye alıp Hazine’nin veya Maliye’nin merkez binalarının birinde söz konusu ekonomi programının anlatılmasının çok daha anlamlı ve önemli olacağı açıktı. Yani bu işin mutfağında geniş bir kadronun olduğu ve yerinin de bu anlayışı ortaya koyacak şekilde seçilmesi gerekirdi.

Bunların hiç biri yapılmadan yangından mal kaçırırcasına yine sırça köşk konumundaki sarayda bu toplantı yapıldı. Yine arkasında bürokrasi ve önünde gerçek basın yer almadı. Sadece sunumla yetinildi, sorular alınmadı.

Bu kadar eksik ve aksak hususların yer aldığı ortamda yapılan açıklamalar, bir başka sürpriz olarak karşımıza çıktı.

Bakan, adını koyduğu ve çok sevdiği anlaşılan Yeni Ekonomi Programı başlığını koruyarak yapısal dönüşüm adımlarını ortaya koydu.

Sunumunu 3 ana başlık altında topladı:

1. Finansal sektöre ilişkin düzenlemeler

2. Enflasyonla mücadele

3. Sürdürülebilir büyüme ve istihdam

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yukarıdaki üçüncü adımı takvime bağlayarak açıkladı.

• Bireysel emeklilik sistemi ile kıdem tazminatı uygulamasının gözden geçirilerek entegre edilmesini ve yeniden yapılandırılmasını 2019 yılının sonuna kadar gerçekleştireceklerini ifade etti. Yani yılların kronik sorunu kıdem tazminatının, böyle bir sıkıntılı ortamda ele alınmasını ve yıl sonuna kadar da bir çözüme kavuşturulmasını öngördü.

• Yine ülkenin kanayan yarası ve yapısal düzenlemelerin en önemlilerinden birisi olan sosyal güvenlik reformunun da yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirtti.

• İş hayatı ile yakından ilgili olan istihdam eğitim planlamasının yıl sonuna kadar sonuçlandırılacağını ifade etti.

• Çerçevesi ortaya konulmayan ve anlaşılmayan yargı reformunun 2019 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Bakan Albayrak, yukarıda sıraladığımız 2019 yılı sonuna kadar tamamlanacak işler dışında bir de 2019 yılı içerisinde belli aylarda tamamlanmasını öngördükleri düzenlemeleri sıraladı. Buna göre;
• Kayıt dışılığı kayıt içine alana, istisna ve muafiyetleri azaltan, kurumlar vergisi oranını kademeli olarak düşüren, gelire göre artan oranlı vergi alınmasını hedefleyen, beyan sisteminin yaygınlaştırılmasını öngören, gönüllü uyumu amaçlayan ve mükellef haklarını koruyan yeni vergi mimarisi önümüzdeki mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Yani bir buçuk ay sonra yeni bir vergi düzeni ile karşılaşacağız!...

• Sanayide yerlileştirme programı ve yüksek teknolojili ürünlere geçiş ile 300 ürüne ilişkin düzenlemeler mayıs ayında yapılacak.

• Mayıs ayında yapılacak bir büyük düzenleme de tarımda milli birlik projesi olacak. Bu başlık altında Sera AŞ kurulacak, küçükbaş hayvancılık hamlesi gerçekleştirilecek ve hal yasası ile gıda regülasyonları oluşturulacak.

• Yaz ayının ortası ağustos ayında ihracat master planı yayımlanacak ve hükümetin bel bağladığı ihracat hamlesinin adımları bu planda yer alacak.

• Eylül ayında da turizm master planı açıklanacak. 2019 yılı için 50 milyon turist ve 35 milyar dolar turizm geliri hedefi, 2023 yılında 70 milyon turist ve 70 milyar dolar turizm geliri olarak belirlenecek.

Şimdi arkanıza yaslanın… Türkiye’nin ve özellikle ekonominin içinde bulunduğu koşulları önünüze koyun, yanına da yukarıdaki hedefleri koyun. Neyin olup olamayacağını siz belirleyin.
Başta Hazine ve Maliye Bakanı olmak üzere, bu işe kafa yoranlara ve gönül verenlere kolay gelsin.

Tüm yazılarını göster