Altın dış ticaret açığını ve cari açığı etkiliyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Altın ithalat ve ihracatı önce dış ticaret açığını, sonra cari açığı etkiliyor. Altın ithalat ve ihracatı arasındaki fark açıkları büyütüyor. Küçültüyor. 

2014 yılı Kasım ayı ve Ocak-Kasım dönemi dış ticaret rakamları ve cari açık rakamları altın ticaretinin açıkları nasıl etkilediğini güzel bir şekilde sergiliyor. 

2014 yılı Haziran ayında 1 milyar dolarlık, Kasım ayında 2 milyar dolarlık altın ithal ettik. Diğer aylarda altın ithalatı daha düşük rakamlarda gerçekleşti. Sonuç olarak 2014 yılının 11 ayında altın ithalatına 6.4 milyar dolar ödedik. Aynı dönemde 3.1 milyar dolarlık altın ihraç edildi. 

■ 2014 yılının ilk 11 ayındaki altın ithalat-ihracat farkı net 3.3 milyar dolar olarak bizim ithalat rakamımızı büyüttü. 
■ 2013 yılının aynı ayında ithalat- ihracat farkı net 10.4 milyar dolar olmuştu. Altın ticareti cari açığı bu kadar büyütmüştü. 
■ 2014 yılının ilk 11 ayında altın ticaretinin yükü (10.4-3.3 milyar dolar) 7.1 milyar dolar azaldı. 
■ Altının yükü azalması, cari açığın küçülmesine destek verdi. 2014 yılında ilk 11 ayda cari açık 56.6 milyar dolardan 38.7 milyar dolara geriledi. 17.9 milyar dolar küçüldü. 
■ 17.9 milyar dolar iyileşmenin 7.1 milyar doları altın ithalatının gerilemesinden kaynaklandı. 
Görülüyor ki altın ticareti ile ilgili veriler dikkate alınmazsa değerlemeler yanıltısı olabiliyor. 

Örneğin, Ocak-Kasım döneminde 2014 yılında cari açık 17.9 milyar dolar küçüldü denilince, bunun kaynağı araştırılmaz ise, küçülmenin klasik ithal malları ihracatındaki artıştan kaynaklandığı sanılabilir. 

Mal dengesinde 15 milyar bir iyileşme var. Ne var ki bu iyileşmenin yarısı altın ithalatının azalmasından kaynaklanmış durumda. 

Altın ticaretini dış ticaret rakamlarının dışında tutamayacağımıza göre, her açıklamada altının payını dikkate alarak bir değerleme yapmak gerekiyor.

Tüm yazılarını göster