Altın kozasından çıkamıyor

Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Uzun süredir dar bantta med-cezir yaşayan altın geçtiğimiz hafta çoğunlukla 1310 - 1320 dolar/ons bandında fiyatlandı. Hafta başında satış baskısını üzerinde hisseden altın, çarşamba günü haftanın en kötü seviyesi olan 1304.45 dolar/ons'tan yüzünü yukarı döndü. Cuma günü itibariyle onsta 20 dolarlık toparlanma yaşayan altın, ABD’li yatırımcıların ufak çaplı kar realizasyonlarıyla gevşeyerek kapanışı 1318.32 dolar/onstan yaptı ve yatırımcısına yüzde 0.45 kazandırdı. Diğer kıymetliler de altına eşlik ettiler. Gümüş yüzde 1.36, platin yüzde 2 ve paladyum yüzde 2.93 değer kazandı.
 
Haftaya 1315 dolar/ons seviyesinden başlayan altın ilk günü yatay geçerken, salı günü piyasalar Donald Trump’ın İran’la ilgili vereceği kararla yön bulmaya çalıştı. Başkan Trump yaptığı açıklamada, büyük bir utanç olarak tanımladığı İran ile olan nükleer anlaşmadan, çekildiğini duyurdu. Bu anlaşmanın hiçbir zaman yapılmaması gereken bir anlaşma olduğunu vurgularken İran’ı terör sponsoru olarak nitelendirdi. Trump’ın bu kararı akabinde hızlıca İsrail ve Sudi Arabistan’dan destek geldi. Altında 10 dolarlık bir alım hareketi gözlenirken, hafta ortasında bu kez daha dalgalı bir seans kaydetti. ABD seansına kadar satış yiyen altın haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1304.45 dolar/onsu kaydetti. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada üretici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 2.4 arttığı, nisan ayında ise yüzde 0.1 azaldığı duyuruldu. Piyasalar aylık bazda ÜFE’nin değişmesini beklemezken, tüketici fiyat endeksi öncesi olumlu sinyaller vermemiş oldu. Altın ise bu süreçte pozitif fiyatlanarak tekrar 1317 dolar/onsa uzandı. Perşembe gününe gelindiğine ABD’de açıklanan haftanın en kritik verisi Tüketici Fiyat Endeksiyle yön bulmaya çalıştı. Piyasalarda sene sonuna kadar Fed’in dördüncü kez faiz artırıp artırmayacağı tartışılırken, bunun en temel belirleyicisi olacak enflasyon verisi nisan ayında yüzde 0.3 artış beklentisine karşın yüzde 0.2 olarak duyurulurken, yıllık bazda ise yüzde 2.5 beklentisini karşıladı. Beklentilerin kısmen de olsa altında kalan enflasyon verisi sonrası, Fed’in dördüncü faiz artırma kararını olumsuz etkileyeceği öngörüsüyle dolar varlıklarında kayıplar yaşandı. Altın, açılan yükseliş yolundan yürüyerek cuma günü haftanın en iyi fiyatı olan 1326 dolar/onsa uzandı. Son işlem günü, ABD seansında bir miktar kan kaybeden altın haftayı 1318.32 dolar/onstan kapatarak yüzde 0.45 oranında mütevazi bir getiri elde etti. 

Altın her seferinde yatırımcısının umutlarını yeşertmeyi başarıyor ancak yükseliş trendine girdiğine dair kesin bir iz hala yok. Altın, dolar karşısındaki drencini koruyor. Bu hafta itibariyle beklentimiz kıymetli madenin tekrar yukarı yöndeki hamlelerine devam etmesi yönünde. 

Tüm yazılarını göster