Ciner satıştan vazgeçti Londra’da borsaya açılacak

Ciner Grubu’na ait dünyanın en büyük soda külü üreticisi olan WE Soda’da satış süreci iptal edildi, rota halka arza yöneldi. Önümüzdeki aylarda tamamlanacak işlemle WE Soda, Londra Borsası’nda işlem görmeye başlayacak. WE Soda’nın değerinin 8 milyar dolar olduğu, son bir yılda Londra Borsası’nda yapılacak en büyük işlem olacağı ifade ediliyor.

Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünyanın en büyük soda külü üretici­lerinden biri Ci­ner Holding. Ciner’e bağlı WE Soda’nın uzun süredir satışı gündemdeydi. Hatta 2021 yılında bu konudan ilk kez DÜNYA Gazetesi oku­yucuları haberdar olmuş­tu. 2 yıl önce yazdığımız ha­berimizde Ciner Grubu’na ait dünyanın en büyük soda külü üreticisi şirketi olan WE So­da’yı satmak için ABD’li yatı­rım bankası Goldman Sachs ile anlaştığını 5 milyar dolara da elden çıkaracağını sizler­le paylaşmıştık. Haberimizin ardından Ciner Grubu’nun WE Soda hakkındaki planla­rında değişiklik oldu ve şirke­ti halka açmak için çalışmala­rını tamamladığı ifade edili­yor. Avrupa’nın finans merkezi Londra’da halka arz için uzun süredir çalışmalar yapan Ciner Grubu, bu süreci bu yıl tamam­lamayı planlıyor.

Ciner Gru­bu’nun önümüzdeki haftalar­da Londra Borsası FTSE’de işlem görmesi bekleniyor. Bu süreç, Londra’da bu yıl yapılan en büyük halka arzlardan biri olarak görünüyor. Hatta kimi­lerine göre son yıllarda yaşa­nan halka arz kıtlığı sürecin­de de önemli bir işlem olarak ifade ediliyor. Ciner’in halka açacağı şirket olan WE Soda, cam imalatında kullanılan so­da külünde en büyük üretici. Haziran ayı sonuna kadar da hisse konusunda fiyatlan­manın tamamlanması plan­lanıyor. Uzmanlara göre ise WE Soda’nın piyasa değeri yaklaşık 8 milyar dolar (6.5 milyar sterlin). Bu fiyatla ilaç devi GlasxoSmithK­line’ın geçen yıl temmuz ayında halka açtığı şirketi Haleon’un 28 milyar sterlin­lik fiyatlamadan bu yana ya­pılan Birleşik Krallık’taki en büyük hacimli işlem olacak.

Gelir, yatırıma gidecek

WE Soda baş strateji ve risk sorumlusu Nicholas Hall, İngiliz medyasına da bu sü­reçle ilgili "Zorlu pazar or­tamına rağmen, başarılı bir listelemeden eminiz” açıkla­masında bulunuyor. Hall’a gö­re FTSE 100, kalite ve prestij ile anılıyor. Listelenmek için doğru bir yer. Yatırımcılar da kaliteli şirketler arıyor” diyor. WE Soda’nın halka arz süre­ci için JPMorgan, BNP Pari­bas, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Li­berum, MUFG ve Numis gi­bi uluslararası finansal kuru­luşlarla çalıştığı belirtiliyor. WE Soda, 2022'de 848 mil­yon dolar FAVÖK ile 1.8 mil­yar dolar gelir elde etti. Halka arzdan gelecek gelir ile üre­timi iki kattan fazla artırmak amacıyla ABD, Wyoming'de iki yeni tesis inşa etmeye yö­nelik 5 milyar dolarlık yatırı­mını finanse etmek için kul­lanılacak.

2015’te Koreli şirketten almıştı

2015 yılında, dünyanın en büyük soda külü üretici­si olan Koreli OCI Compan­y’nin Kuzey Amerika’daki iştiraki olan OCI Resources LP şirketinin yüzde 75 hisse­sini alarak WE Soda’nın te­melini atan Ciner, bu işlemle tek başına Ciner Grubu’nun dünya soda külü üretiminde yüzde 9 ile en büyük paya sa­hip olmasını sağladı. Bu sa­tın alma ile Ciner, yıllık 7 mil­yon tonluk üretim kapasite­sine ulaştı. Ciner bu işlemin ardından deyim yerindeyse Birleşik Krallık’ı sadece fi­nans üssü değil üretim yeri olarak da görmeye başladı. Yine DÜNYA Gazetesi’nden ilk kez duyurduğumuz ha­berde de Ciner Grubu, Gal­ler’in Blaenau Gwent kentin­de 350 milyon dolarlık cam fabrikasını kurdu. 600 kişi­nin çalışacağı tesis, 21.5 hek­tarlık alan içerisine kurulan tesis, Avrupa’nın en modern fabrikalarından biri olacak.

Tüm yazılarını göster