Eylül Ve Sonrası

Gizmen NALBANTLI Stratejist

Küresel hisse senedi piyasası tarihinin en pahalı seviyelerine yükselirken, piyasada FED’in ne yapacağına ilişkin bir sürü fikir ortaya atılıyor.

Özellikle ABD’nin son enflasyon verilerinin düşük gelmesi FED’in faiz artıramayacağı beklentisini yaratmış durumda. Piyasalarda bunu fiyatlıyor. Ancak Yellen her söyleminde bunun geçici olduğunu ve %2 hedefine ulaşacağını ifade ediyor.

Ben bu yıl FED’in 4 faiz artışı yapabileceğini her yazımda ifade etmiştim. Eğer FED Eylül ayında bilanço küçültmeye başlarsa, faizi Aralık ayında artırır. Yani bu yılı 3 faiz artışı ile tamamlayabilir. Önündeki belirsizlikler ise yukarıda belirttiği enflasyon ve Trump’ın vergi indirimleri. Bu tarafta henüz bir gelişme yok.

Biz 2 senedir FED faiz artırır mı artıramaz mı onu konuşuyoruz. Bilanço küçültme ise yeni ortaya çıkan bir durum. Ben bunun hafife alındığını düşünen taraftayım.

Fed’in bilançoyu küçültme planına göre Hazine kağıdı aylık 6 milyar dolar azaltılacak. Hazine kağıdı azaltım miktarı her 3 ayda bir artırılacak, aylık maksimum 30 milyar dolara yükseltilebilecek. Mortgage destekli menkul kıymetlerde ise aylık azaltım 4 milyar dolar ile başlayacak. Maksimum 20 milyar dolar olacak.

Anlaşılır bir dille söylemek gerekirse FED, vadesi gelen tahvil ve kâğıtları, bunları çıkaran kurumlara iade edip parasını alacak. FED, bilanço küçülterek piyasadaki fazla parayı sterilize etmiş olacak. Para arzı azalışı da ileride enflasyonun denetim dışında artmasının önünü kesmiş olacak.

Para tabanın daralması ile borçlanma maliyetleri yükselecek ve az olan mal değerlenir mantığıyla dolar değer kazanacak. Dolar 3.20 olacak 3 lira olacak tahminlerinin neye göre yapıldığını merak ediyorum.

Son olarak bir konu daha var. Yapılan parasal genişlemeler ve likidite bolluğunda gelişmekte olan ülkelere para girişi olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıl yaşananlar bizi geride bıraktı. Bu senede bunu telafi ediyoruz.

2018 yılında FED’in dışında Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının gevşek politikadan çıkmasıyla bu para bolluğunun azalacağını, borçlanma maliyetlerinin artacağını, faizlerin yükseleceğini ve borsalardan çıkış olacağını göremiyor muyuz?

- Grafik ne diyor derseniz; düşüş trendi kırılmış, destek olmuş ve şuan test ediliyor. 200 günlük ortalama ile aynı bölgedeler. 3.5370’in önemli bir seviye olduğunu düşünüyorum.

Tüm yazılarını göster