İşiniz ne kadar stresli?

Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

İşinizin stresli olduğunu düşünüyor musunuz? ABD kökenli bir web sitesi (CareerCast),  yaşanan strese göre işleri değerlendirmiş. Aşağıda bu değerlendirmeyi bulacaksınız.

Stres kaynakları

İşlerin stres seviyesini aşağıdaki faktörlere göre değerlendirmişler. 

1- İş seyahati sayısı 

2- Büyüme potansiyeli 

3- Temrin ile çalışmak

4- Halkın gözü önünde çalışmak

5- Rekabet

6- Fiziksel güç kullanma

7- Çevre koşulları

8- Karşılaşılan tehlikeler

9- İşte hayati tehlike

10- Başkalarının hayatını tehlikeye sokabilir

11- Halkın karşısına çıkmak

Amerika’daki sıralama

Stres kaynaklarına göre işleri değerlendirdiklerinde en stresli 10 iş ve bu işlerin strese neden olan tanımları şöyle olmuş:

1- Askeri personel

Yukarıda sıralanan stres kaynaklarına göre askeri personelin durumu en stresli çıkmış. Amerikan askeri dünyanın birçok yerinde savaşıyor. Cephede her an düşman ateşine maruz kalmak, kurşun yemek; her an bir mayına basma olasılığı gerçekten stres üreten durumlardır.

2- General

Generaller savaşta stratejiler ve taktikler geliştirir. Bu strateji ve taktikler askeri operasyonun başarısı veya başarısızlığını ve de emri altındaki kişilerin can sağlığını yakından ilgilendirir.

3- İtfaiyeci 

Bir yangından can ve mal kurtarır.

4- Havayolu pilotu

Kişileri ve kargoyu gerektiğinde kıtalararası taşır.

5- Etkinlik koordinatörü

Bir etkinliğin planlaması ve lojistiğinden sorumludur.

6- Halkla ilişkiler yöneticisi

Devlet kuruluşlarının, özel şirketlerin, veya kişilerin kamuoyunda olumlu imajının olması için çalışır.

7- Şirket üst düzey yöneticisi

Şirketler için politikalar geliştirir ve operasyonları yönetir.

8- Gazeteci

Kayda değer olayları izler ve bunları gazetesinde yazar.

9- Polis

Suça karşı yurttaşları korur; işlenen bir suçun araştırmasını yapar.

10- Taksi sürücüsü

Bir şehrin sokakları ve caddelerinde çalışır, müşteri alır ve müşterinin istediği yere bırakır.

Türkiye’de yapılsa

Yukardaki stresli işler sıralaması, Amerika Birleşik Devletleri için yapılmış. “Neden bunların arasında madenci yok?” diye soranınız olabilir.  Belki 19. yüzyılda madenci, listenin başında olabilirdi. Ama artık 21. yüzyıldayız. Gelişmiş ülkelerde insana verilen değer ve kullanılan teknoloji ile madencilik eskisi kadar tehlikeli değil.

“Acaba bu değerlendirme Türkiye için yapılsa neler değişirdi?” diye düşündüm. PKK ile savaşan vatan evladı askerler bu listede yine birinci sırada yer alırdı. Bizdeki madencinin yeri en ön sıralarda olurdu. Ancak bugünkü generallerin stresi Amerika’daki kadar artık yüksek olmazdı sanırım. (“Hadi kalkın, gidiyoruz” dendiğinde kalkabilenler, stres konusunda  pek sorun yaşamazlardı diye düşünüyorum.) Gazetecinin stres durumu ise bulunduğu konuma göre değişecektir. Örneğin, şakır şakır yağmur yağarken, “Hava günlük güneşlik” diyebilecek pişkinliğe(!) sahip gazetecilerin stres sorunu olmayacaktır. Ama “Hava bozdu” diyerek doğruyu yazan gazetecilerin , işini kaybetme riski ile stresleri de olacaktır.  Bu nedenle gazetecinin stres listesinde yeri tek bir noktada olmazdı. Öte yandan Türkiye’de polislik, Amerika’dakinden  daha stresli bir yerde olurdu. Aynı durum taksi sürücüleri için de geçerlidir. İstanbul gibi büyük metropollerde taksi şoförlüğü gerçekten zor iştir.
Türkiye’de çok stresli işler listesine girecek bir iş de, parti sözcülüğüdür. Bu işi yapabilmek için epey değişik özellikler gereklidir. Her şeyden önce bu kişinin geniş bir midesi olmalıdır ki, liderinin her yanlışını savunabilsin. Engin bir hayal gücü olmalıdır ki, herkesin  gördüğü videolara ve işittiklerine rağmen yeni senaryolar yazabilsin. Ama  sözcü her an, “Bu masalı ya bizimkiler de yutmazsa ” stresini yaşar. 

Son sözler

Bazı işler, işin doğası gereği streslidir. Ve stres, bir çok hastalığın nedenidir.  Midenizin ve yüreğinizin işinizdeki strese dayanacak güçte olması dileğiyle...

Tüm yazılarını göster