Kapadokyalı Leonidas Anadolu’ya geri döndü

Dünyaca ünlü çikolata zincirlerinden Belçikalı Leonidas, Anadolu’ya geri döndü. Kapadokyalı Leonidas Kestekides tarafından 110 yıl önce kurulan Leonidas, Mersin’deki ilk şubesini kurdu. Markayı Türkiye’ye getiren Zeynep Bosna, “Ankara ve Anadolu'da büyüyeceğiz. Hayalimiz Leonidas’ın doğduğu Kapadokya” dedi.

Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Premium çikolata paza­rının dünyada en önem­li oyuncularından biri Belçikalı Leonidas. Her ne kadar 1913 yılında ilk şubesini Belçi­ka’nın Ghent kentinde kursa da, bu devin öyküsü Anadolu toprak­larında başlıyor. Dünya genelinde 42 ülkede bin 300’den fazla ma­ğazası bulunan Leonidas zinci­rinin öyküsünün temeli o dönem Niğde’yi kapsayan Kapadokya’da atılıyor. 1882 yılında Niğde’de do­ğan Leonidas Kestekides, 18 ya­şına dek köyünde kendi yaptıkla­rı tatlı ve dondurmaları satarak geçimini sağlıyor. Ardından önce Yunanistan’a, oradan İtalya’ya, en sonunda da ABD’ye yol alan genç Leonidas, 1910’da son durağı olan Belçika’ya gidiyor ve burada çi­kolata üretimine başlıyor. 1913’te ilk mağazasını Ghent şehrinde açtıktan sonra, aynı yıl katıldığı Dünya Çikolata Fuarı’nda altın madalya kazanıyor.

Logosu Sparta Kralı’ndan

Adını kurucusundan alan mar­kanın logosu ise hikayesi filmlere de konu olan Sparta’nın ünlü kra­lı Leonidas’tan alıyor. 1922’de ye­ğeni Basilio Kestekides’in Brük­sel’e gelerek kendisiyle beraber çalışmaya başlaması ile şirket ye­ni bir büyüme dönemine giriyor. Hızla büyüyen Leonidas, geçti­ğimiz yıl doğduğu topraklar olan Türkiye’ye geri dönmüştü. İlk kez DÜNYA Gazetesi’nde duyur­duğumuz haberde 43’üncü ülke olan Türkiye’ye markayı getiren ise Bosna Gıda’nın patronu Zey­nep Bosna oldu. Leonidas ile 15 yıl önce Belçika’da tanıştıklarını o dönem anlatan Zeynep Bosna, “Eşim ve ben çikolatayı çok seven bir aileyiz. Bu markayı Türkiye'ye getirme çabamız ise 2010'la­rın başına uzanıyor. Leonidas üst yönetiminin Türkiye pazarı­na olumlu bakışı ve bizim karar­lılığımız sonucunda 2021 yılının Temmuz ayı itibariyle markanın Türkiye distribütörlüğünü al­dık. Yaklaşık 110 yıllık bu Belçika markasının kurucusunun Anado­lu topraklarından çıkan bir Rum olması, ürünlerinde palm yağı kullanmamaları, hep en iyi kali­te ürünleri, örneğin Türkiye'den ithal ettikleri fındıkları kullan­maları, hâlâ bir aile şirketi olarak kalmış olmaları bizleri çok etki­ledi. İnşallah uzun yıllar sürecek bir işbirliğine çeviririz bu girişi­mimizi” demişti.

Doğduğu Kapadokya’ya götürmek istiyoruz

Geçtiğimiz günlerde Zeynep Bosna ile tekrar karşılaşma şan­sım oldu. Kedisine yeni mağa­zaların açılıp açılmadığını sor­dum. Zeynep Bosna, “Mersin ile Anadolu’ya ilk adımı attık. İstan­bul’da Eyüp ilçesine bağlı Gök­türk semtinde de geçtiğimiz haf­ta bir mağaza açtık. Bu mağazamıza ek olarak kı­sa zamanda Bağdat Cad­desi için görüşmelerimiz ve arayışımız devam edi­yor. Birkaç alışveriş mer­kezi ile temasımız var. Yakın za­manda oralarda da şubelerimiz olacak. Ardından Anadolu’da bü­yümek istiyoruz” diyor. 20 yılı aş­kın bir süre hem finans hem de te­lekomünikasyon sektörlerinde, pa­zarlama alanın­da çalışmış bir profesyonel olan Zeynep Bosna’ya Anadolu’daki bü­yüme planlarını soruyorum. Ya­nıtı, “İlk olarak Ankara. Esnek bir bayilik mo­deli geliştirdik. Bu mo­delle birçok kentte olma hedefindeyiz. Ama en önemli hayalimiz Kapa­dokya. Leonidas’ı doğduğu top­raklara götürmek istiyoruz. He­defimiz 4 yılda 15 mağazaya ulaş­mak” oldu.

Tüm yazılarını göster