Karanlığa karşı sanat

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Her sabah keyifsiz, tatsız kalkıyoruz artık. Daima mutsuzuz. Siyaset dünyasında yaşananlar, şehirlerden gelen kötü haberler içimizi kavuruyor. Neyse ki sanatsal etkinlikler devam ediyor. Sanat, grileşen, hatta kararan dünyamızı aydınlatmayı, renklendirmeyi sürdürüyor. 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 14. İstanbul Bienali, yarın açılıyor. Sergileri 1 Kasım’a kadar ücretsiz olarak gezmek mümkün. Bienal bu kez Tuzlu Su: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori başlığıyla Carolyn Christov-Bakargiev tarafından bir dizi işbirliği içerisinde şekillendi. Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'dan 80’in üzerinde katılımcının bin 500’ün üzerinde eseri Boğaz’ın Avrupa ve Anadolu yakasını içine alan 36 mekânda izlenilebilecek. Tuzlu Su bu kez, müzelerin yanı sıra tekneler, oteller, eski bankalar, otoparklar, bahçeler, okullar, dükkânlar ve özel konutlar gibi kara ve su üzerindeki geçici yerleşim alanlarını da kullanıyor. 

Çağdaş ve modern sanat fuarı Artinternational’in üçüncüsü bugün başlıyor. Etkinliğin yönetmenliğini bu yıl da Dyala Nusseibeh, sanat yönetmenliğini ise Stephane Ackermann üstleniyor. Konuklarını bir kez daha Haliç Kongre Merkezi’nde karşılayacak fuara bu yıl 27 ülkeden 87 galeri ve 400’den fazla sanatçı katılıyor. Artinternational’i Pazar akşamına kadar gezmek mümkün... 

S. Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Akbank Sanat işbirliğiyle 20. yüzyılın en büyük uluslararası sanat ağı ZERO’nun yenilikçi ve dinamik ruhunu galerilerinde ağırlıyor. ZERO. Geleceğe Geri Sayım sergisi, II. Dünya Savaşı sonrası dünyaya hâkim olan durağan ve olumsuz atmosfere bir cevap olarak doğan ve adını bir roketin kalkmasından önceki geri sayımdan alan ZERO akımına odaklanıyor. Sergi, Yves Klein, Piero Manzoni ve Lucio Fontana’nın farklı tekniklerde ürettiği 100’ün üzerinde eseri bir araya getiriyor. Küratörlüğünü ZERO Vakfı Kurucu Yöneticisi ve küratör Mattijs Visser’in üstlendiği sergi, ZERO’nun omurgasını oluşturan Işık, Zaman, Boşluk, Renk ve Hareket temaları etrafında şekilleniyor. ZERO sergisi, 10 Ocak 2016 tarihine kadar ziyaret edilebiliyor. 

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri, Louise Bourgeois. Uzun hayatıyla geçtiğimiz çağı boydan boya kat ederken çağdaş sanata son derecede önemli katkılarda bulundu. Ömrünü yaşanmış bir mucize olarak tamamlarken geride bir kült bırakmıştı. Şimdi o birikimi 54 parça yapıtla Akbank Sanat'ta 28 Kasım’a kadar görmek mümkün. 

25. Akbank Caz Festivali ise 21 Ekim - 1 Kasım 2015 tarihleri arasında cazın onlarca farklı rengini müzik severler ile buluşturuyor olacak. Festival içinde festival rüzgârı yaratan Kampüste Caz konserleri ise 3 - 13 Kasım 2015 tarihleri arasında farklı şehirlerde gerçekleştirilecek. Uluslararası Klarnet Festivali ise 10-20 Eylül tarihleri arasında yapılıyor...

Kuruluşundan bu yana ulusal ve uluslararası birçok üniversite ve sanat kurumuyla yaptığı işbirlikleri ile gençlere ve çağdaş sanata destek veren Pera Müzesi 10. yılında Bosna Hersek gençlerini ağırlıyor. Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi işbirliği ve İKASD desteğiyle gerçekleştirilen sergi bugün başlıyor ve 1 Kasım’a kadar sürüyor. 

En önemli kültür miraslarımızdan biri olan Karagöz Gölge Oyunu’nu yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak, yeni nesillere aktarmak için kurulan İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından bu yıl on sekizincisi düzenlenen Uluslararası Kukla Festivali 13-25 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılacak. Evet, önümüzdeki günlerin sanat etkinlikleri dizisinden bazıları bunlar. Bu köşede hep yazdığımız, vurguladığımız gibi sanat, yarınlar için en büyük umudumuz...

Tüm yazılarını göster