Merkez bankaları finans gündeminin odağında

Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Piyasalarda şahinleşen merkez bankaları teması ön planda. Geçtiğimiz iki hafta boyunca küresel merkez bankalarından şahince mesajlar takip ediyoruz. Kanada merkez bankasının açıklamaları ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararındaki aleyhte oylar bizce küresel bir değişimin öncü işaretleriydi.

Geçen hafta açıklanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) tutanakları ise bu görünümü teyit eder nitelikteydi. Tutanaklarda para politikasında gevşeme eğiliminin devam ettiğine dair ifadeyi bildiriden çıkarmayı tartıştıklarına yönelik vurgu şahince algılandı. Nitekim küresel tahvil faizlerindeki yükselişleri takip ettik.

Avrupa piyasaları öncülüğünde gelişmiş ülke tahvil faizlerinde gördüğümüz yükselişler ABD Kasım seçimlerinden bu yana yaşanan en dikkat çekici artıştı. Almanya 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puan civarı yükselirken, Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) Şubat ayından bu yana ilk kez sınırsız sabit faizli satın alma teklifi verdiğini gördük. Japonya, 10 yıllık tahvil faizi Şubat ayından bu yana ilk kez yükseldi.

Tahvil getirilerindeki yükselişin devam etmesi durumunda başta hisse senetleri olmak üzere diğer varlık sınıfları için önemli etkilerin olabileceğini düşünüyoruz. Örneğin yüksek değerlemeler, küresel hisse senetlerinde olası bir düzeltme hareketini tetikleyebilir. MSCI Dünya endeksi ABD Kasım seçimlerinden bu yana yüzde 17 civarı getiri elde etmiş durumda. Bunun da uzun vadede gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki büyüme ve fon akışları üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Bu hafta Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen'ın bu görünüme destek mi olacağı yoksa piyasaları dengelemeye mi çalışacağı önemli olacak.

Yellen, Çarşamba günü Kongre’de Perşembe günü Senato’da konuşacak. Piyasaları, bilanço normalizasyon sürecine hazırlamaya çalışan Yellen'ın konuşmasında şahince tonlama görmemiz durumunda, ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskının güçlenebileceğini düşünüyoruz.

Örneğin ABD 2 yıllık tahvil faizi 2009’dan bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor. 1.45 direncinin kırılması durumunda orta vadeli trend güçlenebilir. Bu durumun, gelişmekte olan ülke kurlarına olumsuz etkileri olabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.

Tüm yazılarını göster