Otonom otomobil “silaha dönüşebilir” endişesi

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Çin arama motoru Baidu’nun Yöneticisi Qi Lu, güvenlik sorununun yakın zamanda küresel otomobil üreticileri ve teknoloji şirketleri için büyük bir soruna dönüşeceği konusunda uyarıyor.

Bu hafta başlayan Detroit Otomobil Fuarı, küresel otomobil sektöründe belki de en radikal değişimlerin gündemde olduğu bir döneme denk geliyor. Otonom araçlardan, araç paylaşımına, alternatif yakıtlardan, elektrikli otomobillere, yeni malzeme kullanımından, robot taksilere kadar çok sayıda farklı gündem maddesi sektörün yeninden şekillenmesine neden oluyor.

McKinsey tarafından yapılan tahminlere göre 2030 yılında satılan her 10 otomobilden bir tanesi paylaşılarak kullanılan araç olacak. Bunun sonucunda da, özel araç satışında önemli bir düşüş meydana gelecek.

Fuarın hemen öncesinde gündeme gelen konu ise oldukça dikkat çekici: Otonom araçlar, silaha dönüşebilir mi?

Dev otomobil şirketleri tarafından geliştirilen sürücüsüz, ya da otonom araçların dünya genelindeki hükümetler tarafından engellenme riski ile karşı karşıya kalabileceğinden bahsediliyor. Bunun nedeni ise, otonom araçların “silaha” dönüşebilecek olmasına yönelik endişeler.

Çin arama motoru Baidu’nun Yöneticisi Qi Lu, güvenlik sorununun yakın zamanda küresel otomobil üreticileri ve teknoloji şirketleri için büyük bir soruna dönüşeceği konusunda uyarıyor. Lu’nun bahsettiği güvenlik sorunu, hükümetlerle ilgili bir sorun değil; “otonomi” kavramının kendisi ile ilgili.

Haksız da sayılmaz. Sonuçta kendi kendine hareket etme yeteneğine sahip olan bir araçtan bahsediyoruz. Bu da tanım gereği, “silah” anlamına geliyor.
Otonom araç teknolojisinin yakalamış olduğu hız, düzenleyicileri geride bırakıyor. Hükümetler, sürücüsüz araçların yollara nasıl ve hangi şartlar altında çıkabileceği konusunda çözüm arayışı içindeler.

Lu’ya göre şirketlerin bu süreçte zorlanacakları en önemli konu, yerel yasalara uyum sağlamak olacak; çünkü artık belli bir bölge için tasarlanan bir araç, dünyanın tüm yollarına uygun olmayabilecek.

Qi Lu’nun bu açıklamalarının hemen ardından, dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco Teknoloji Başkanı Ahmad Al Khowaiter’ın küresel ısınma ile mücadelenin en iyi yolunun geleneksel enerjileri desteklemek olduğunu dile getirmesi de oldukça ilgi çekici bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Yeşil teknolojilere yatırım

Ahmad Al Khowaiter, küresel ısınma ile mücadele etmek için, elektrikli otomobillerin pazar payının artması yerine, geleneksel otomobillerin motor verimliliğini artırmanın daha etkili olacağını söylüyor ve Saudi Aramco’nu içten yanmalı motorların gelişimine yönelik teknolojilere yatırım yaptığını da ekliyor.

Bu arada Suudi Arabistan, Asya ve Afrika’nın gelişen ekonomileri sayesinde petrol talebinin önümüzdeki dönemde de artmaya devam edeceğine inanıyor. Petrolün yaşam süresini uzatmak için de yeşil teknolojilere önemli boyutta yatırımlar gerçekleştiriliyor.

Ahmad Al Khowaiter’a göre, petrol imparatorluğu daha çok uzun seneler boyunca devam edecek. Otomotiv şirketleri için en önemli fırsat ise, CO2 emisyonlarını azaltacak teknoloji yatırımlarından geçiyor. Yani elektrikli otomobile odaklanmak yerine, mevcut motor sistemini iyileştirmekten.

Yedek parça üreticileri, hizmet şirketine dönüşecek

Bir önemli konu ise araçların uzun süreli kullanılabilir olması. Şirketler, araç satışlarında beklenen düşüşü yeni bir yöntemle kompanse etmeye çalışıyorlar: O da otomobillerin uçaklar gibi sürekli bakımda tutulması, otomobil parçalarının her sene değiştirilmesi, yazılım sisteminin sürekli olarak yenilenmesi ve bu sayede otomobilin asla bozulmamasının sağlanması. Japon teknoloji gurubu Fujitsu’nun Otomotiv Bölümü Başkan Yardımcısı Paul Warburton, bu sürecin özellikle yedek parça üreticilerini önemli ölçüde etkileyeceğini söylüyor. Yedek parçaların ‘servis’ gibi sunulacağını da belirtiyor. Yani önümüzdeki dönemde varlıklarını sürdürebilmek için yedek parça üreticilerinin hizmet şirketi gibi konumlanmaları gerekiyor.

Baidu, otonom araç yazılımına yatırım yapıyor

Çin arama motoru Baidu, otonom araç yazılım sistemi olan Apollo’ya ciddi bir yatırım yapıyor. Apollo, her şirketin yeni kodlarla destek verebildiği bir sistem. Baidu, Apollo yatırımı ile internet işinin yanı sıra, yapay zeka işinde de büyümeyi hedefliyor. Baidu’nun bugün Intel, Ford, Daimler’in yanı sıra, Çinli yerel otomobil üreticileri JAC ve BAIC ile işbirlikleri var. Qi Lu, otonom araçların trafik kazalarını çok büyük boyutta azaltacağını söylüyor. Fakat öncesinde şirketler, düzenleyiciler ve politikacılar arasında çok kapsamlı bir diyalog kurulması gerektiğini de ekliyor. “Asıl konu, güvenliğin nasıl sağlanacağı” diyor.

Tüm yazılarını göster