Piyasalar kritik dönemeçte, gözler merkez bankalarında

Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Global piyasalar bu hafta FED , ECB gibi majör Merkez Bankalarının kararları eşliğinde kritik bir eşikten geçiyor. 2017 sonuna doğru yaklaşırken ve yeni yıla hazırlanırken piyasaların seyrini ve risk iştahını belirleyecek ve gelişen piyasaların manevra alanını etkileyecek sinyaller ne yönde gelecek ve piyasa bunu nasıl okuyacak sorusunu önemli grafiklerde ki fiyatlamalardan takip edeceğiz.Biz bu yazıyı hazırlarken FED kararları henüz açıklanmamış durumda. Genel beklenti ölçülü bir faiz artışının daha olacağı. Merak edilenler ise 2018'e dair FED'in faiz ve bütçe daraltma konusunda izleyeceği politikaya dair olası sinyaller. ABD 10 yıllıklar ve Dolar Endeksi üzerinden FED 'in piyasada oluşturacağı algıyı takip edeceğiz. Dolar Endeksi'nde 95.00-97.00 kritik eşik olmaya devam ediyor. Bu eşik FED sonrasında ilerleyen günlerde kalıcı geçilmedikçe tekrar yükseliş trendine dönen bir Dolar Endeksi'nden muhtemelen bahsetmiyor olacağız ve güçlü dolar algısının bir süre daha ertelendiğini göreceğiz ve bu diğer para birimleri için dolar karşısında manevra alanının devamı anlamına gelecek. Eşik kalıcı geçilir ve tekrar 100.00'lere doğru muhtemel bir yolculuk başlar ise global piyasaların temkinli olma ihtimali de doğal olarak artacak. ABD 10 yıllıklarda ise kritik eşik son 3-4 yılın tepe noktası konumunda olan yüzde 2.50-2.70 aralığı. Bu eşik geçilecek olursa tekrar yüzde 3.00 ve üzeri ihtimaller paralelinde global piyasaların ve özellikle gelişen piyasaların faiz baskısı altında kalması muhtemel olacak. Bu eşik geçilmedikçe ara ara düzeltme dönemleri olsa da manevra alanının devamı mümkün olacak. ECB'den ise güvercin olmakta direnen Draghi ve ekibinden yeni bir şahin adım yada sinyal gelecek mi? sorusuna cevap aranacak. FED'in sıkılaştırma sürecine girmesinden sonra global piyasalar için panzehir olan ECB ve Japonya Merkez Bankası ( BOJ ) 'un adımları ve genişlemeci tarafta kalmaları global ölçekte risk iştahının devamı adına önemli bir parametre olmaya devam ediyor. Bu anlamda ECB'nin kararları ve açıklamalar dikkatle izlenecek. Bizde ise TCMB PPK kararları dikkatle izlenecek. Uzun süredir piyasalarda oluşan 75-100 bp'lik bir faiz artış beklentisinin özellikle kur tarafında oluşturduğu algı paralelinde dolar-TL'de şimdilik 3.90-4.00 aralığından 3.80-3.90 aralığına geri dönüş yapıldığını gözlemledik.

TCMB'dan gelecek karar ve açıklamalar özellikle yüksek seyreden enflasyona bağlı olarak bağımsız ölçekte sıkı para politikasının hangi kararlılıkta ve ne oranda uygulandığı anlamında piyasaların radarında olacağa benziyor. Henüz siyasi ve jeopolitik risklerin özellikle faiz-kur tarafında fiyatlanmaya devam edildiği düşünülürse TCMB'dan gelecek adımlar oldukça önemli olacak.

FED ve ECB sonrası global piyasaların seyrine ek olarak TCMB'nın atacağı adımlar sonrası faiz ve kur tarafında oluşacak fiyatlamalar doğal olarak borsa tarafında da etkili olacak. Özetle kritik bir dönemeçteyiz. Bu haftanın kapanış rakkamları yılın geri kalanı ve yeni yıl için önemli sinyaller verebilir. Bu süreci temkinli bir şekilde izlemekte fayda görüyoruz.

Tüm yazılarını göster