Piyasaları okumak ve fırsatlardan faydalanmak

Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Son günlerde piyasalarda ciddi dalgalanmalar yaşanıyor. Bu dalgalanmaların sonucunda TL varlıklarda önemli değer kayıpları yaşadık. Borsa BIST100 endeksi ilk başta 118000 seviyelerinden 115000 seviyelerine zayıflama gösterdi. Ardından 110000 seviyesine kadar düşüş yaşadı. Dolar kuru ise malum. Şubat ayında 3.80 seviyelerinde olan kur ilk önce 3.90 seviyesini mesken edindi ardından 4.15 ile rekor seviyelere ulaştı ve halen yükseliş eğilimini koruyor.

Piyasalarda yaşanan gelişmelerin nedenlerine değinmeyeceğim. Meslektaşlarım her gün detaylı bir şekilde yorumlarında değiniyor.

Asıl değinmek istediğim iki nokta var. Bunlardan birincisi hem kur hem borsadaki bu negatif hareketler haftalar öncesinden sinyal veriyordu. Üstelik bunu anlamak için gelişmeleri ve haber akışlarını takip etmeye de gerek yoktu. Grafikler üzerinde anlamlı yorumladığınızda bunu görebiliyorduk. Borsa endeksi ocak ayında 121531 seviyesi ile rekor kırmasının ardından bir daha bu seviyeye hiç yükselemedi. 50 günlük ortalamasına doğru geri çekildi ve şubat-mart aylarını bu ortalama üzerinde yalpalayarak 116000 seviyelerinde yatay geçirdi. Bu süre içerisinde iki defa 119000 seviyesini test etti ancak geçmeyi başaramadı. Bu aslında önemli bir sinyaldi. Bu sürede ortalamaların yönü yavaşça aşağı doğru dönmeye başlamıştı. Piyasaları iyi okuyan yatırımcılar bunu görerek temkinli olmak amacıyla pozisyonlarını azalttılar. En başta kredili pozisyon taşımanın bu süreç için gereksiz olduğunu anladılar. Daha bilinçli yatırımcılar ise ya endeks 119000 seviyesini geçmedikçe pozisyon taşımam diyerek satış yaptı ya da VİOP piyasasında kısa pozisyon açarak kendilerini koruma altına aldı. Dolar kuru içinde aynı şekilde. Mart başında 3.84 seviyesinin geçilmesi neredeyse iki aylık bir piyasa eğiliminin bittiğinin göstergesiydi. Orada uyanamayanlar 3.94 seviyesinin geçilmesinde uyandı. Artık TL üzerinde yeni bir algılama fiyatlandığı buradan anlaşabilirdi. Haber akışları ile birleştirdiğinizde tehlikenin geldiğini daha net anlayabiliyordunuz.

Diğer ikinci konu ise piyasada yaşanan bu oynaklıklar aslında yeni fırsatlarda yaratmakta. Bu düşüşle borsada beklentisi yüksek bilançosu güçlü şirketlerde uzun vadeli yatırım için iyi fırsatlar oluşuyor. Hedef değerine ulaşmış şirketler bu düşüşte iskontolu bir duruma geldi. Ancak bu fırsatlardan yukarıdaki nitelikte yatırımcı olduğunuz zaman faydalanabilirsiniz.
Düşüşlere yakalandığınızda oluşan bu fırsatlardan da yararlanamıyorsunuz maalesef. Fakat piyasayı doğru okuduğunuzda ve biraz daha temkinli veya ürkek olduğunuzda bu düşüşlerde nakitte kalarak fırsatları yakalayabiliyorsunuz. Özellikle uzun vadeli yatırımlarda, bu tarz düşüşleri iyi ve güçlü şirketlerde pozisyon almak için fırsat olarak görmekte fayda var. Tabii ki pozisyona girmeden önce mevcut risklerin yumuşadığının sinyalini alarak hareket etmek doğru olacaktır.

Tüm yazılarını göster