Referanduma kısa bir süre kala piyasalarda denge arayışı…

Trump’ın Obamacare’ın yerine hayata geçirmek istediği sağlık reformunun Cumhuriyetçiler tarafından yeterli desteği görmemesi üzerine yasa tasarısının geri çekilmesi, küresel piyasalarda baskıya neden oldu. Yasa tasarısının kabul görmemesi önümüzdeki dönemde Trump’ın ekonomi politikalarını uygulamasına yönelik endişeleri de beraberinde getiriyor. Trump’ın yasalaştırmak istediği yeni vergi reformunda da benzer bir durumla karşılaşılması halinde küresel piyasalarda yeniden satış dalgası görebiliriz. Ancak yaz aylarından önce Trump’ın böyle bir adım atması beklenmiyor.

Öte yandan reformun geri çekilmesi sonrasında dolar küresel çapta güç kaybetse de, bazı Fed üyelerinin bu yıl için ikiden daha fazla faiz artırım yanlısı açıklamalarda bulunması nedeniyle dolarda güç kaybetme eğilimi kalıcı bir trende dönüşmedi. Bunun yanı sıra siyasi endişeler nedeniyle Güney Afrika Randı’nda yaşanan değer kaybı diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine de olumsuz yansıyor. Bu gelişmelerin etkisiyle USD/TL yeniden 3,60’ın üzerine yükselirken, 3,65’in de üzerini test etti. Kısa vadede USD/TL’de 3,65 direnci kritik. Bu seviyenin kalıcı olarak aşılması halinde kurda yön yukarı gözüküyor. 3,68 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. 3,65’in altında ise kurda yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Dolayısıyla da bu seviyenin altında 3,62 ve 3,60 desteklerine doğru yönelim devam edebilir. Diğer yandan EUR/USD kısa vadeli yükselen trendinin altına gerilemiş durumda. Ancak Trump’ın seçim döneminde vaatte bulunduğu ekonomi politikalarına uygulanmasına yönelik endişeler, Fed’in para politika uygulamalarının bekle-gör havasında olmasını sağlayabilir.  Böylece Fed Mayıs ve Haziran aylarındaki toplantılarında faiz artırımı için beklemeyi tercih edebilir. Buna paralel EUR/USD’de kısa vadede aşağı yönlü hareketler limitli kalabilir.

Yurtiçinde yapılacak olan referandum en önemli gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Referandum öncesi TL ve TL varlıklarda değer kayıpları sınırlı kalabilir. BIST 100 Endeksi’nde referandum öncesinde 88.600 desteği üzerinde tutunma çabası devam edebilir. Endeksin 89.500 desteği üzerinde kalıcı olması ise yukarı yönde tepkinin devamı açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde 90.800 direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.

Tüm yazılarını göster