Riskli varlıklarda kar satışı

Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Küresel piyasalarda jeopolitik ve politik endişeler öncülüğünde risk iştahı zayıflıyor. ABD’de başta vergi reformu ve altyapı harcamaları olmak üzere Trump’un politikalarına yönelik şüpheler artmış durumda.

Nitekim geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan’ın yaptığı vergi reformu konusunda görüş birliği olmadığı ve görüşmelerin beklenenden daha uzun sürede gerçekleşebileceğine dair açıklamaları dikkate değer. Ayrıca muhafazakar cumhuriyetçilerin altyapı harcamalarına yönelik planı engelleyeceğine dair endişeler de var. Bu gelişmelerin eşliğinde piyasalarda güvenli limanlardaki varlıklara olan talebin arttığını, riskli varlıklarda ise ivme kaybı yaşandığını takip ediyoruz. Örneğin son beş ayın en yüksek seviyesine yükselen altın, VIX Korku Endeksi ve ABD bonoları piyasaların daha temkinli olduğuna işaret ediyor. Riskli varlık sınıfında yer alan hisse senetlerinde ise kar satışları görülüyor.

Diğer yandan, yüksek değerlemeler ve bazı makro verilerdeki momentum kaybı sinyalleri de endişe yaratan konular ve son fiyatlamalara destek olduğunu düşünüyoruz. Örneğin tepe sinyali üreten ABD makro sürpriz endeksi, hisse senetlerindeki kar satışlarının güçlenmesine yönelik sinyaller üretiyor olabilir.  Bu doğrultuda son yedi yıldan bu yana ilk kez gerileyen ABD çekirdek TÜFE verisinin reflasyon temasına yönelik endişelere destek olabileceğini de belirtmek istiyoruz.  

Önümüzdeki günlerde jeostratejik konuların piyasalarda daha fazla gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Bu haftasonu Fransa’da ilk tur seçimler gerçekleşiyor.  Favori aday Macron’un son anketlerdeki ivme kaybı ve aşırı sol aday Melechon’un güçlenmesi ilk tur öncesi soru işaretlerine neden olmuştu. AB karşıtı Le Pen’in ve Melechon’un ikinci tura kalması durumunda riskten kaçış eğilimi etkili olabilir. Piyasalarda konsensus olarak gözüken Le Pen/Macron olasılığında ise risk iştahı olumlu etkilenebilir.

Ayrıca ABD’de hükümetin harcama yetkisi 28 Nisan’da doluyor ve bu tarihe kadar Kongre’den harcama tasarısının geçmesi gerekiyor. Uzlaşı sağlanamayan sağlık reformunun ardından bu tasarının da Kongre’den geçmemesi durumunda Trump politikalarının uygulanabilirliğine yönelik şüpheler güçlenebilir.   

Tüm yazılarını göster