Satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacak 3 akıllı pazarlama önerisi

Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

İşinizi büyütmek konusunda ciddiyseniz, günlük operasyonel işlerinizle birlikte yönetebileceğiniz bir plan yapmak oldukça faydalı olabilir. Satışlar, her işletmenin can damarıdır ve akıllı pazarlama yöntemleri de satışları artırmak açısından önemlidir. Pek çok girişimci, sadece işlerin yavaşladığı zamanlarda pazarlamaya odaklanıyor ancak unutmayın ki iyi planlanmış bir pazarlama programı, tüm yıl boyunca satışlarınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Konuşmacı, köşe yazarı ve küçük işletme uzmanı Gene Marks’a göre satışlarınızı artırmak istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken 3 akıllı pazarlama önerisi şöyle:

İyi bir veritabanı oluşturun

Veritabanı, işletmenizle ilişkisi olan her kişinin (müşteriler, tedarikçiler, potansiyel müşteriler, iş ortakları, arkadaşlar gibi) bilgilerinin toplandığı yerdir. Bu nedenle, bir an önce kendinize bir CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) sistemi edinin. Bireysel ve küçük işletmeler için Zoho ve Insightly gibi çok iyi CRM seçenekleri var. Unutmayın; her nasıl açıklanırsa açıklansın, CRM aslen bir veritabanıdır. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizle iletişime geçmek, sadakat oluşturmak, daha iyi hizmet sunmak ve satışlarınızı artırmak için temiz, eksiksiz ve hatasız bir veritabanına ihtiyacınız var.

İşte bu nedenle bir CRM sistemi edinin ve buraya muhasebe sistemlerinizden, e-postanızdan ve diğer yerlerden nasıl veri aktaracağınızı öğrenin. Bunun bir alternatifi de tüm bunları sizin için yapacak bir profesyoneli işe almak olabilir.

Pazarlama bütçesi oluşturun

Pazarlama bütçeniz, pazarlama planınızın önemli bir parçasıdır. Bütçeniz, belirlediğiniz süre içerisinde pazarlama hedeflerinize ulaşmanın maliyetini görmenizi sağlar. Pazarlama demek, para harcamak demek; mevcut ve potansiyel müşterilerinizle iletişimde olmanız gerekiyor ki bir şey satın alacakları zaman akıllarına ilk siz gelin. E bunu yapmak için de paraya ihtiyaç var. Hesap makinenizi alın ve pazarlama faaliyetleriniz için bütçe çıkarın. Hangi pazarlama araçlarınızı kullanacağınıza karar verin ve bütçenizi oluştururken neyi, nasıl ölçümleyeceğinizi de göz önünde bulundurun. Örneğin, ürün veya hizmetlerinizle ilgilenen kaç insan var? Ne kadar satış yapıyorsunuz? Bu satışlardan elde ettiğiniz gelir ne kadar? Bütçenizi ve ölçümleme yöntemlerinizi bir Excel dosyasında ayrı bir sütunda tutarak gerçek maliyetleri takip edin.

Pazarlama araçlarınızı seçin

İşletmeler, bilgi paylaşımı, müşterilerin ilgisini çekmek ve onları harekete geçirmek için farklı pazarlama araçları kullanıyor. Pazarlama söz konusu olunca herkes için uygun olan bir model yok. Bir işletme için iyi işleyen bir yöntem, sizin için hiç uygun olmayabilir ancak bu ileride işinize yaramayacağı anlamına da gelmiyor. Peki, hangi araçları seçeceksiniz? Seçim yaparken müşterilerinizin bilgiyi nasıl tükettiğine dikkat edin; farklı insanlar, farklı yöntemlerle bilgi almayı tercih ediyor. E-posta pazarlama hizmetleri, profesyonel e-posta gönderiminin kolaylıkla ve uygun maliyetli bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Eğer müşterileriniz SMS’i tercih ediyorsa, bunu sağlayan tedarikçiler de var. Bazı müşterileriniz ise her şeyi sosyal medyadan takip etmek isteyebilir. Veya arama motoru görünürlüğüne yatırım yapıp, potansiyel müşterileri web sitenize çekmeniz gerekiyordur… Müşteri tabanınızı göz önünde bulundurarak bir araca şans verin ve onu en iyi şekilde kullanmaya odaklanın.

Satış fırsatı oluşturmak ve satışlarınızı büyütmek, işletmeniz için büyük önem taşıyor. Günlük faaliyetlerinizi gerçekleştirirken, bir yandan da müşterilerinizle iletişimde kalarak satışlarınızı artırmanın yollarını düşünmelisiniz.

Tüm yazılarını göster