Sürdürülebilir finans için yol haritası

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Avrupa Komisyonu Sürdürülebilir Finans Üst Düzey Uzman Grubu (HLEG) sürdürülebilir finans konusunda önemli bir rapor hazırladı.

Bireysel ve kurumsal yatırımcılara sürdürülebilirlik konusunda bir çok yeni öneri sunan raporun amacı “dünyanın en sürdürülebilir finans sistemini kurmak.”

Raporda; iklim değişikliği ile ilgili risk beyanlarının nasıl iyileştirilebiliceğine; sürdürülebilirlik konusunun finansal denetime nasıl dahil edilebilceğine ve kredi derecelendirme ajansları ile yatırım bankaları için uzun dönemli planların nasıl yapılabileceğine dair öneriler yer alıyor.

2017 yılında kurulan HLEG; finans, sivil toplum ve akademik çevreden 20 uzmandan oluşuyor.

HLEG, finans sistemini iklim değişikliği kaynaklı riskler de dahil olmak üzere, çevresel risklerden korumakla yükümlü.

HLEG Avrupa Komisyonu tarafından, AB finans politikası ve düzenleyici çerçevesine sürdürülebilirliğin entegre edilmesine dair bir plan geliştirmekle görevlendirildi. Grubun çalışmaları Ocak 2017’de başladı. Nihai rapor ise Ocak 2018’de yayınlandı.

HLEG Yönetim Kurulu Başkanı, AXA Yönetim Kurulu Başkanı Kıdemli Danışmanı Christian Thimann, bu raporun sürdürülebilir finans konusunda dünyanın en kapsamlı şablonu olduğunu söylüyor ve şu konunun altını çiziyor:

“Mesele finans sistemi içinde yeşil bir ‘niş’ olmasını sağlama almak değil; mesele çevresel, toplumsal ve yönetişim etmenlerinin sistematik biçimde finansal karar alma mekanizmalarına dahil edilmesini ve uzun dönemli finansman geliştirilmesini sağlamak. Finans sistemini sürdürülebilir olmaya doğru yönlendirebilecek tek bir açma kapama düğmesi yok. Kredi ve yatırım zincirindeki tüm kilit adımlara ve tüm ilgili finans kurumlarına bakmak gerekiyor.

Buradaki amaç ekonomiyi sürdürülebilir kılmak, yani ekonomiyi sınırlı kaynaklara daha az bağımlı, çevreye ve iklime daha az zarar veren ve sosyal eşitsizlik ve dışlanmaya da az meyilli hale getirmek için finans sisteminin katkısını arttırmaktır”

Finans sektörünün “miyopluğu” en büyük engel

İklim değişikliği konusunda çalışan düşünce kuruluşu E3G Direktörü ve Sürdürülebilir Finans Üst Düzey Grubu üyesi Ingrid Holmes, HLEG raporunun, piyasalardaki kısa vadeli yaklaşımlara doğrudan meydan okuduğunu ve bugün karşı karşıya kaldığımız çok önemli çevre ve toplumsal sorunları irdeleyebilmemizin yolunun açılması için önemli bir yol haritası sunduğunu ifade ediyor. Carbon Tracker Kurucusu ve Direktörü Mark Campanale’nin sözleri ise oldukça ilgi çekici:

"HLEG çalışmasında yer alan ana konulardan biri finans piyasalarının miyopluğu” diyen Campanale, bu miyopluğun sürdürülebilir finansın önünde büyük bir zorluk olarak durduğunu söylüyor ve ekliyor: “Enerji sistemimizin fosil yakıt bağımlısı bir sistemden düşük karbonlu bir sisteme dönüştürülmesi gibi, net ve uzun vadeli eğilimlerin kısa vadecilik kültürü tarafından göz ardı edildiğini görüyoruz. Bu dönüşümün arkasında, iklim değişikliğinin en kötü etkilerine maruz kalmama ihtiyacının yanı sıra, gün geçtikçe rekabet gücü artan düşük karbon teknolojilerinin yarattığı yatırım fırsatları da olduğunu biliyoruz. HLEG, Avrupa’nın düşük karbon ekonomisine geçişi sağlayacak olan çerçeveyi inşa etme konusunda liderliği üstlenmesi için bir dizi kapsamlı seçenek sunuyor. Uygulama sırasında, merkez bankaları da ‘Ufkun Trajedi’sinin kırılması için ortak bir düzenleyici yaklaşımın varlığını temin etmeye devam etmeliler.”

Toplum yararına çalışan sürdürülebilir bir finans sistemi oluşturmayı ve bu sistemin merkezine sıradan insanları koymayı öneren bu rapor, umarız sadece AB için değil, diğer küresel reformlar için de bir şablon görevi görür.

İklim değişikliği kaynaklı finansal riskler için şeffaflık çağrısı

İklim Bağlantılı Finansal Görev Gücü, G20 Zirvesi öncesinde, şirketlerin yatırıcımlar, kredi tedarikçileri ve sigorta şirketlerine iklimle bağlantılı finansal riskleri hakkında bilgi sunmakta kullanabilecekleri önerileri paylaşmıştı. Bu önerilere gönüllü olarak uyacağını taahhüd eden şirket sayısı 237’ye ulaşmış durumda. İklim değişikliğinin getirdiği finansal riskler için şeffaffık çağrısı yapan kurumlar arasında; AXA, Bank of Amerika, Bloomberg LP, HSBC gibi büyük şirketler bulunuyor.

Raporda yer alan öneriler

HLEG’in yayınladığı raporda yer alan bazı öneriler şöyle:

- AB düzeyinde ortak bir sürdürülebilirlik sınıflandırmasının oluşturulması ve yürürlüğe geçirilmesi.

- Yatırımcıların daha uzun vadeli yaklaşımlar benimsemelerine dair yükümlüklerinin ve sürdürülebilirlik tercihlerinin netleştirilmesi.

- İklim değişikliğiyle bağlantılı riskler başta olmak üzer, sürdürülebilirlik risklerinin tamamıyla saydamlaştırılması için risk beyanı kurallarının daha fazla geliştirilmesi.

- Sürdürülebilir finans konusunda bireysel stratejilerin temel unsurları olan, yatırım tavsiyeleri, eko-etiket ve sosyal sorumlu yatırım (SRI) minimum standartlarının sağlanması.

- Yeşil bonoyla başlayarak, Avrupa resmi sürdürülebilirlik standartları ve etiketleri geliştirilmesi ve uygulamaya konulması.

- “Avrupa’da Sürdürülebilir Altyapı”nın kurulması.

- Avrupa Denetleyici Otoriteleri’nin “denetleyici hükümlerine” sürdürülebilirliğin eklenmesi ve “risk takibi ufk unun” genişletilmesi.

- Vatandaşların sürdürülebilir finans konusunda bilgilendirilmesi.

Tüm yazılarını göster