Turizmcilere bayram morali

Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

Ortadoğu’daki savaş ve Ramazan ayının da tatil sezonunun başına denk gelmesi Mersin turizmini olumsuz etkiledi. Ancak bayramda otel yatak kapasitelerinin yüzde 100’e yakın doluluğa ulaşması ve ardından sezon sonuna kadar yapılan rezervasyonlar sektör temsilcilerine moral verdi. Önceki yıllarda kente ağırlıklı olarak gelen Suriyeli ve Iraklı turistler, bu yıl savaşın da etkisiyle yerlerini yerli turistlere bıraktı. Kente gelen turistlerin yüzde 20’sini yine Kuzey Iraklılar oluşturuyor. Savaş bitince Mersin yine Ortadoğulu turistlerin cazibe merkezi olacaktır. Ancak başlamış olan yatırımlarını biran önce tamamlaması gerekli. 

Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın tamamlanması, Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’nin hayata geçirilmesi, Mersin-Antalya arası duble yolun biran önce bitirilmesi halinde kent, turizmde hak ettiği yeri alacaktır. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’den Anamur’a deniz otobüsü seferi için çalışma başlattı. Amaç, Mersin’den Anamur’a kadar sahil şeridinde kentin tarihi yerlerinin tanıtımına yönelik turlar düzenleyerek turizmi canlandırmak. Deneme seferlerinin kısa zamanda başlaması için çalışmalar sürüyor. 

Savaştan önce Suriyeli turistlerin yanı sıra kente gelen kuruvaziyer gemileri de Mersin turizminin canlanmasında etkili olmuş, sektöre heyecan katmış ve kentin tanıtımında büyük rol oynamıştı. Ancak savaş kuruvaziyer turizmini de sekteye uğrattı. Bu yıl gelmesi beklenen yaklaşık 7-8 Alman gemisi Mersin ve Alanya’yı operasyonlarından tamamen çıkarınca bölge turizmcisi de alternatif pazar olarak Rusya ve Tataristan’ı araştırmaya başladı. 

Rusya zengin bir pazar. Bölgemize ulaşım imkânları da oldukça fazla. Adana’ya direk Rus uçaklarıyla gelebiliyorlar. Bu nedenle bölgemiz Ruslar için cazip bir pazar. Bu alternatif pazardan pay alınabilmesi için şimdiden tanıtımlar yoğunlaştırılırsa yaklaşık 2-3 yıl içinde sonuç alınabilir. Mersin’in turizmde gelişmesi için kent önderleri, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ve belediyelerin güç birliği oluşturması tek başına yeterli değil. Hükümetin de mutlaka turizm projelerinin tamamlanması için çalışması gerekiyor ki Mersin turizmde söz sahibi olsun.

Tüm yazılarını göster