Turquality ile Endüstri 4.0 ve robot sistemlerde kümelenme iş modeli

Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi için Turquality ile Endüstri 4.0 ve robot sistemlerde kümelenme iş modeli

SALİM ÇAM

Bildiğiniz gibi, Turquality, ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli firmalarımızın, kendi markalarıyla global oyuncu olabilmeleri için devlet destekli markalaşma programıdır.

Turquality almış bir firmanın, marka gücü, yurtiçi ve yurtdışı marka bilinci ve farkındalığı, finansal gücü, markalarının gelişimlerine yönelik strateji, kurumsal, operasyonel, organizasyonel, teknolojik alt yapısı ve tutundurma faaliyetleri ile ilgili tecrübesi ortalamanın üzerinde bir performansa ulaşması beklenmektedir. Bu performansa ulaşan Türk markalarının uluslararası rekabette küresel oyuncu olarak Türkiye’nin marka elçisi olması beklenmektedir. Günümüzde dijital ve teknolojik gelişmeler ülkeler arasında rekabet yapısını değiştirmiş ve rekabet edebilecek performansa gelen firmalar Turquality sayesinde değişen bu rekabette global oyunculuk yapmaktadır. Turquality rekabet oluşturucu bir iş modeli ile 'kümelenme' rekabet iş modelini birleştirdiğimizde oluşabilecek rekabet gücü daha yüksek olacaktır. Buna bir de Endüstri 4.0 ile robot sistemleri entegre ettiğimizde karşımıza yepyeni bir iş modeli çıkmaktadır.

Kümelenme 1990’lı yıllardan beri Batı, Orta ve Doğu Avrupa’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Çin Halk Cumhuriyeti’nden Japonya’ya kadar birçok ülkede başarıyla uygulanmış ve etkin sonuçlar veren bir iş modeli haline gelmiştir. Hızla büyüyen ülkemizde teknoloji sektöründe üretim yapan işletmelerin kümelenme olgusu ile dış ticarette uluslararası rekabet edebilirliğini korumak ve bu rekabet güçlerini sürdürülebilir kılmak işletmelerin sektörlerinde daha güçlü bir yapıya ulaşmalarını sağlayarak kümelenme modelini geliştirmek gerekmektedir.

Endüstri 4.0 ve robot sistemlerle ilgili ürünü marka olmuş kümelenme iş modeli oluşturan Turquality almış alt grup firmaların bir araya getirilmesidir. Böylece markalaşma için gerekli alt yapıya sahip markalar arasında ağ yapıları oluşturularak kendi aralarında güçlenmesi sağlanır. Bunun için Endüstri 4.0 ve robot sistemler için gerekli ürün ve hizmetleri üreten Turquality almış firmaları birbiriyle benzer alt grup ve sınıflandırma yaparak markaların sahip oldukları karakteristik özelliklerinden sinerji oluşturmak mümkün olacaktır.

Türk şirketlerinin hızını artırmak, maliyetlerini düşürmek ve uluslararası seviyede rekabet edebilmek için Endüstri 4.0 ve robot sistemleri tüm operasyonlarında kullanmaları zorunlu hale gelmiştir. Türk firmalarının bu sistemleri Turquality almış yerli teknolojik firmalardan almaları kaynaklarımızın hem dışarı çıkmasını engelleyecek hem de Turquality almış firmalara referans oluşturarak ihracatın artışını sağlayacaktır. Endüstri 4.0 ve robot sistemler neredeyse tüm sektörleri ilgilendirmesi nedeniyle, bu sektörün ekonomik anlamda rekabet edebilir duruma getirilmesi için kümelenme ile ilgili çalışmalara başlanması ve desteklenmesi gerekir.
Turquality tabanlı Endüstri 4.0 ve robot sistemlerde kümelenme dağıtım kanallarına, müşterilere, birbirini tamamlayan ürünlerin üreticilerine kadar uzanır. Üniversiteler, Ar-Ge kurumları, standardizasyon kurumları, düşünce kuruluşları, mesleki eğitim kurumlarına teknik destek sağlayan kamu kurumları ile özel kuruluşlar kümelenme iş modelinin birer aktörleri olarak bir araya gelerek iş modeli üretmeliler.

Ülkemizin tüm şirketlerinin uluslararası rekabet gücü yüksek olan çok uluslu şirketler ile rekabet edebilmesi için Turquality tabanlı Endüstri 4.0 ve robot sistemlerde bir an önce kümelenme iş modeline geçilmelidir.

Tüm yazılarını göster