Yeni yılda yeni bir siyasal tablo göreceğimiz yorumları artıyor…

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yeni yılda yeni bir siyasal tablo ile karşılaşacağımız açıklamaları, her siyasi demeçle artıyor. Davutoğlu ve Babacan’ın kuracakları yeni parti haberleri de Millet İttifakını bölmeye yönelik İYİ parti tabanını harekete geçirmek için olduğu yorumları yapılan Bahçeli’nin Kılıçdaroğlu’nu hedef alan demeci de siyasal kulislerde buna bağlı yorumlara yol açıyor.

Siyaset sahnesindeki son tartışmalar ve gelişmeler yeni yılda yeni bir siyasal yapı ile karşı karşıya olacağımız yorumlarına yol açıyor.

Babacan ve Davutoğlu’nun parti kuruluş çalışmalarından en az biri yılsonuna kadar gerçekleşeceği Ankara kulislerinde yerini almış durumda. Siyaset kulislerinde ayrıca Kasım ayında partileşmelerin ilk somut hareketlerinin görülebileceği ve  kadrolarıyla ilgili açıklamaların gündeme gelebileceği konusunda değerlendirmeler  yapılıyor. Yeni kurulacak partilerin ne Cumhur nede Millet ittifatı içerisinde yer almayacakları yeni bir ittifak oluşturabilecekleri, siyaset kulislerinde yer alan bir başka konu olarak ortaya çıkıyor.

Bir siyasetçi dostum, “MHP liderinin geçen hafta Kılıçdaroğlu konusundaki sert açıklaması,  bence HDP üzerinden eleştiri ile İYİ partinin içerisinde Millet ittifakından ayrılma tartışmaları için zorlayıcı bir zemin arayışıydı. Cumhurbaşkanının son dönem söylemleri de buna destek veriyor. Millet ittifakının dağıtılması talebi ondan da geliyor. MHP liderinin çıkışından, Cumhurbaşkanının önceden haberdar olmadığını düşünmüyorum.  Eğer bu çabalarıyla İYİ parti tabanında rahatsızlık yaratarak İYİ partinin Millet ittifakı dışına çıkmasını sağlarlarsa o zaman yeni yılda Merkezde yeni bir ittifak arayışı gündeme gelecektir. Bu ittifakta yeni kurulacak partilerden biri ya da ikisi ile İYİ Parti, Saadet ve Demokrat Parti bir araya gelebilirler düşüncesindeyim.  Yeni partilerin Cumhur İttifakı içinde yer alabileceklerini de düşünmüyorum. O nedenle yeni yılda bugünden farklı bir siyasal tablo ile karşılaşacağımıza bu tür bir gelişme olabileceğini düşünerek söylüyorum ” değerlendirmesini yaptı.

MHP liderinin açıklaması öncesinde de bazı İYİ parti yöneticileri CHP/ HDP konusunda rahatsızlıklarını açıklayarak, “Bizim CHP ile ittifakımız yerel seçim dönemindeydi. Yeni dönemde yeni değerlendirmemiz olacaktır. CHP’nin HDP ile ilişkisini bu açıdan izliyoruz.” dediler. İYİ parti lideri bazı sözcülerinin bu açıklamalarına ve Cumhurbaşkanı ile resepsiyondaki samimi görüşmeleri üzerine yapılan yorumlara karşı Akşener ise partilerinin AK parti ile bir arada Cumhur ittifakı içerisinde yer almasının prensip açısından söz konusu olmadığını katıldığı bir toplantıda ortaya koyarken, ”Biz anahtar parti olduğumuz için siyasal nezaket içinde davranışımızdan bazı sonuçlar çıkarılıp yorumlar yapılıyor. AK Parti ile mesaj alışverişimiz yok. Millet ittifakı açısından bizim işbirliğimizin Türkiye’ye nefes aldıran sonuçları ortaya çıktı. Demokrasimizin yüzde 100 ortadan kalkabileceği ihtimalini yok etti. Demokrasi işledi. Ben artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin artık işlemediğine inanıyorum. Sistem tıkandı. Sayın Erdoğan’da bunu görüyor. CHP ile İYİ partinin yaptığı işbirliğinin sürüp sürmeyeceği de bu gelişmelere bağlı gelişir” diyerek partisinin konumunu ortaya koydu.

Bana göre CHP ile işbirliği parti tabanının zorlamasıyla son bulsa bile, İYİ partinin Cumhur İttifakı içerisinde kesinlikle yer almayacağını gösteriyor. O nedenle ben de yeni partilerin kurulmasıyla yeni bir ittifakın ortaya çıkmasını gelecek yıl içerisinde ihtimal dahilinde görüyor.

Yeni partiler kurulmadan bu tartışmaların “Doğmamış çocuğa don biçmek” gibi görülse de siyaset kulislerinde yeni yılda yeni bir siyasal tablo ile karşılaşacağımız konusunda siyaset kulislerindeki haberlerle her gün yaygınlaşarak sürüyor.

Tüm yazılarını göster