Yerli Ar-Ge ile ‘akıllı temizlik’

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Sevginar Baştekin, hem kimyager, hem girişimci. 2010 yılında kurduğu 1K Kimya bugün ‘HighGenic’ markasıyla 81 ilde, yaklaşık 14 bin noktada 50’nin üzerinde farklı yenilikçi temizlik ürününü tüketicilerle buluşturuyor.

İTÜ Kimya Fakültesi’ni birincilikle kazanan Baştekin, 1999’dan itibaren ürün geliştirmeye odaklanarak henüz Türkiye’de leke çıkarıcılar yokken yedi farklı leke çıkarıcı üretmiş. Bugün şirketinin başarısında da bu yenilikçilik arayışı ön plana çıkıyor.

1K Kimya, Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini İstanbul Beylikdüzü’ndeki 4 bin m2’lik tesislerinde sürdürüyor. Şirketin HighGenic markası, 2016 yılını ciroda yüzde 204'lük bir büyüme ile kapatmış. 2017’de 23 milyon TL ciro gerçekleştiren şirketin 2018 hedefi 30 milyon TL.
Fransa’ya ihracat yapan şirket, bu yıl Avrupa’da 15 ülkeye satış yapmayı planlıyor. Bunu Kıbrıs, Suudi Arabistan, Fas ve Libya takip edecek. Uzun vadeli hedef, toplam cironun yüzde 50’sini ihracattan karşılamak.1K Kimya’nın bir diğer hedefi ise doğal ve organik ürünlerin AR-GE'sine yönelmek.

Sevginar Baştekin, Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist dergisi işbirliğiyle 11’incisi düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda, ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ seçildi.
“Girişimcilik sürecinde inanılmaz zorluklar çektim ama her girişimci kadın gibi küllerimden doğdum diyebiliriz. Çocukluğumdan beri en büyük hayalim kendi sabunumu üretmekti. La Fontaine’nin bir sözü vardır; ‘hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez’. Ben de çiçek bahçelerinden geçmedim ancak hayalimi gerçekleştirmek için mücadeleye devam ettim. Bugün hala kimyager olarak laboratuvarımın başındayım ve yeni formüller geliştirmek için çalışıyorum. Bugüne kadar 200'e yakın formül geliştirdim” diyor Sevginar Baştekin.
Bu arada, Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan 1K Kimya’nın 60 kişilik ekibinin yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor.

İşte 1K Kimya’nın hikayesi:

Ar-Ge yaparak büyüyoruz

“1K Kimya, Ar-Ge yaparak büyüyen ve Ar-Ge ile yenilikçi ürünler geliştiren bir firma. ‘HighGenic’ markası altında 50’ye yakın çeşitte yenilikçi temizlik ürününü tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Temizlik ürünlerine; hız, işlevsellik, pratiklik, kolay kullanım gibi birden fazla fonksiyon katıyoruz. Bu kadar kısa zamanda büyümemizin nedeni de bu. Kadınlara akıllı temizliği göstermek istedik. Bu; kolay, hızlı ve kalıcı; hem gücünüzden hem cebinizden hem de zamanınızdan tasarruf edebileceğiniz bir temizlik anlamına geliyor. Kadınları yormayan, mutlu eden temizlik.
Piyasada olmayan ve ev temizlik ürünleri arasında ayrı bir kulvar açan, orijinal formülü bize ait olan silikonlu temizleyici, 1K Kimya'nın ticari hayatında adeta dönüm noktası oldu. Başarımızın sırrı Ar-Ge; sürekli yeni formüller geliştirmek, inovasyon odaklı olmak. Kimyager olarak laboratuvarımın hala başındayım ve yeni formüller geliştirmek için çalışıyorum. Bugüne kadar 200'e yakın formül geliştirdim. Birçoğu raflara çıkmak için zamanını bekliyor. Çok yakında yine çok farklı, sektöre de öncülük edecek ürünlerle raflarda olacağız.”

* Kadınlar en büyük ilham kaynağımız

“Esas hedef kitlemiz kadınlar. Onları dinleyerek, temizlik problemlerine kalıcı ve pratik çözümler üretiyoruz. Ürünlerimizin raflarda yer almaya başladığı ilk zamanlarda telefonlarımız kilitlenmişti. Marketlerde ürünlerimizi bulamayan kullanıcılarımız doğrudan bize ulaşmaya ve ürünlerimizi talep etmeye başladılar. Hız kesmeden yeni formüller üretmeye, kendimizle yarışmaya devam ettik. Halen Anadolu'yu sık sık ziyaret eder kadınları dinlerim. Ürünlerimizi kullanmış olsun ya da olmasın kadınlar, bizim en büyük ilham kaynağımız.”

* Güçlü markalar arasından sıyrılmanın yolu; yenilikçilik

“Biz global güçlü markalar arasından sıyrılmayı ve onların yoğun kullandıkları raflarda ürünlerimizi konumlandırabilme başarısını yenilikçi, farklı, pazarda olmayan kaliteli ürünler geliştirerek başarıyoruz. Biz kimyacıyız ve Ar-Ge’yi seviyoruz. Asla başka firmaları taklit etmiyoruz. Hatta hep ayrışmaya çalışıyoruz. Hiçbir ürünü geliştirirken ne kadar satarım ve ne kazanç sağlarım diye çalışmadım. Motivasyonum hep en iyi ürünü nasıl yaparım ve nasıl farklılık katarım isteği oldu.. Çoğu sektörde olduğu gibi bu sektörde de erkek egemenliği mevcut. Hatta temizlik ürünlerinin bazılarının reklamlarında inatçı ve zor lekeleri gidermek için gereken erkek gücüdür ve erkek karakterler kullanılır. Oysa tüm güç üründe olmalıdır. Bu nedenle temizlik kolay olmalıdır ve çabuk bitmelidir. Bizim tek isteğimiz bu.”

Doğal formüller geliştirmeye odaklanıyoruz

“Bir kimyager olarak en büyük hayalim, yemyeşil bir fabrika ve doğal, ekolojik kozmetik ve temizlik ürünleri geliştirmek ve üretmek. Formülünü kendim geliştirdiğim ekolojik biyolojik oda kokusu TÜBİTAK'tan proje desteği aldı. Henüz üretilmedi ama çalışmaları devam ediyor.
İyi kimya yaratan bir şirket olduğumuzu kanıtlayan şey; bu fabrikadan çıkan ürünlerdir diye düşünüyorum. Tamamen doğal bir içeriğe sahip, koruyucu, boya ve petrol türevi içermeyen, organik limon ve lavanta esansları ile üretilen çok amaçlı bir temizleyici ürettik. Çevreye duyarlı, doğal formüller geliştirmeye devam ediyoruz.”

Ar-Ge’sinin gücü Unilever ile işbirliği getirdi

“Bu yıl itibariyle sıvı çamaşır deterjanı üretmeye başlayacağız. Üzerinde çalıştığım formüllerden biri de bu. Hedefimiz bu kategoriye de bir farklılık getirmek. Bu alanda daha çok doğal ürünlerin Ar-Ge'sine yöneldik. Buna bağlı olarak da yatırımlarımızı planladık. TÜBİTAK ile birlikte yürüttüğümüz bir projemiz var. 1K Kimya için bu yıl gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri, dünyadaki en büyük global firmalardan biri olan Unilever ile çalışmaya başlamamızdır. Ar-Ge’sini benim geliştirdiğim, Silikonlu Temizleyici ürünümüzün fason üretimi için çalışmaları tamamladık. İlk üretimi şubat ayında gerçekleştirdik. Bu, yerli bir firma ve kimyager bir kadın girişimci olarak, benim için son derece gurur verici bir gelişme.”

**GÜNÜN SÖZÜ**
"En zoru harekete geçme kararıdır, geri kalanı ise sadece kararlılık meselesidir.”
Amelia Earhart/ Havacı ve Yazar

Tüm yazılarını göster