Yuan’a dikkat

Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Piyasa ortamı bazı açılardan geçen seneyi andırsa da şu an ekonomilerin bulunduğu konjonktürün daha kırılgan olduğunu ve ABD-Çin gerginliğinin yan etkilerinin küresel ekonomiyi adım adım resesyona yaklaştırdıklarını düşünüyoruz. Bu gerginliğin doruğa çıkmadan önceki aylara ait verilerde dahi özellikle Çin ve Avrupa’da, tekrar yavaşlama emareleri artmaya başlamıştı. Hem Çin hem de gelişmekte olan ülkeler Citi ekonomik sürprizler endekslerinin de geçen hafta ciddi gerilediğini, JP Morgan dünya aktivite sürpriz endeksinin 15 Mayıs haftasında -6.8’e düştüğünü görüyoruz. Bizce daha da düşündürücü olan ise daha önce de bahsettiğimiz küresel ticarete ilişkin verilerdeki zayıflama.  

Piyasalarda ABD-Çin görüşmelerini izlerken gözden kaçırılan önemli yan etkilerden biri de Çin'in para birimi olan CNH (Yuan) değer kaybı… USD/CHN çaprazı 7’ye yaklaştı ve gelişmekte olan piyasa para birimlerine özellikle de Asya’dakileri daha da baskı altında bırakmaya aday. Bilindiği gibi hisse senedi piyasalarından farklı olarak döviz piyasalarının reel ekonomiler üzerinde etkileri daha doğrudan ve kısa zamanda yaşanıyor. Bu bağlamda her ne kadar piyasalar şu an için çok umursamıyor gözükse de Yuan’daki değer kaybının dolaylı etkilerinin diğer piyasalar için izlenmesi gereken bir risk haline geldiğini düşünüyoruz.

Daha önce ikili boğa piyasası diye nitelediğimiz dolar ile eşzamanlı riskli varlıkların değer kazanması durumunun sürdürülebilir olması bizce zor. Çin’de devlet kontrolündeki medyanın milliyetçi ve ABD karşıtı yayınları artırdığına dair haberleri de takip ediyoruz. Haziran sonunda yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki Çin ihracatı için yeni verginin son tarihi. Bu tarihten hemen önce anlaşma mümkün ama son güne kadar iki taraf arasındaki gerginliğin artması, Çin’in Yuan’ın değer kaybına daha fazla izin vermesi ve bunların piyasaları daha fazla olumsuz etkilemeye başlaması bizce olası. Şu an çok konuşulmayan ve yeterince fiyatlanmayan risk bizce bu... Bunun üzerine bir de İran gerginliği eklenirse piyasalarda riskler yüksek seviyelere ulaşabilir.

Piyasaları tutan ve destekleyen konulardan biri olan Amerika Merkez Bankası’nın (FED) proaktif faiz indirimlerine ise önce FED Başkanı Powell’in sonra da Clarida gibi önemli FED yetkililerinin kapıyı kapattığını gördük. Dolayısıyla çıta oldukça yüksek ve FED faiz indirimi için büyük bir satış baskısı yaşanması gerekiyor. Piyasa fiyatlaması ise FED faiz indirim beklentisini yansıtmaya devam ediyor. 

 

Tüm yazılarını göster