Uçan Süpürge 18. kez havalandı

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali’nin açılış töreni, çok sayıda oyuncu ve yönetmeninin katılımı ile Devlet Opera ve Bale Salonu’nda yapıldı. Açılışta Prof. Dr. Nermin Abadan Unat “18’in Halleri” tema ödülünü aldı

Abone ol

Mehmet KAYA

ANKARA - Uçun Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 18. defa seyirciyle buluştu. Festival açılışında geleneksel olarak verilen destek ödülleri bu yıl 18. yıl nedeniyle yetişkinliğe geçiş olan “18’in halleri” temasıyla verildi. Türkiye’nin ilk kadın akademisyenlerinden ve yıllardır birçok bilim insanını yetiştiren Prof. Dr. Nermin Abadan Unat “18’in Halleri” tema ödülünü aldı. 

Açılışta, festival kapsamında verilen ödüller  sahiplerini buldu. Bilge Olgaç Başarı Ödülü kapsamında En İyi Kurgu Ödülü’nü Aylin Zoi, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü Deniz Eyüpoğlu Aydın ve En İyi Senaryo Ödülü’nü Emine Yıldırım aldı. Festivalin onur ödülü ise Hümeyra aldı. Festival Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Büyülü Fener Sineması salonlarında gösterimlerine devam ediyor. 

Genç Kurul Başkanı Sönmez: Bütün filmleri birinci ilan ediyoruz 

Festivalin 18 yaş teması nedeniyle ilk kez oluşturulan ve başkanlığını popüler TV dizisi Güller’in Savaşı’nın genç oyuncusu Damla Sönmez’in yaptığı Genç Kurul başkanı Damla Sönmez, gösterim imkanı bulamadığı halde film yapmaya devam eden insanlara saygı için bütün filmleri “birinci” ilan ettiklerini vurguladı. Sönmez, “Festival olarak dedik ki madem 18 yaşındayız, sorumluluklarımızı da yerine getireceğiz. Sinema da diğer sanat dalları gibi özgürce yürüsün diye baskıya sansüre karşı koyduk filmlerin gösterimini engelleyici bir unsur olarak karşımıza çıkan kayıt tescil belgesi konusundaki gelişmelerde meslek örgütleri ve festivallerle birlikte dayanışma gösterdik. Jüri olarak, festivaller dışında hiçbir gösterim şansı bulamadıkları halde hala film yapmaya devam ettikleri için festivale başvuran tüm filmleri, tüm belgeselleri ve kısa filmleri kazanan ilan ediyoruz” dedi. 

Türkiye’nin ilk kadın akademisyenlerinden Unat: Eksiye dönmekle sorun çözülmez 

18’in halleri Tema ödülünü alan 94 yaşındaki Prof. Dr. Nermin Abadan Unat ise insanları geleceğe odaklanmaya çağırdı. Unat konuşmasında, “Çağımız artık uzay çağı olacak, okuyun, bilgilenin, interneti, bilgisayarı her şeyi kullanın. Zannediyor musunuz ki eskiye dönmekle her şey düzelecek. Düzelmez. Artık uzayda aile, dijital aile, dijital çocuk bakımı üzerine çalışmalar yapılıyor. Ekranda internette yeni bir dünya var. Bu yeni dünyaya uymak lazım. Bundan 40 sene sonra eski usül bir hayat davam ettirelim mi yoksa dijital aile dijital hayata devam edelim mi diye tartışacaklar. Cumhuriyetin kurucusu çağdaş uygarlığa ulaşın dedi. Bunun için ben emekliyim dememek lazım. Herkesin söyleyecek bir şeyi var bu hayatta” dedi. 

Festival’in  onur ödülünü alan Hümeyra ise “Buraya gelirken çok güzel bir konuşma hazırladım. Bir kelimesini hatırlıyorsam namerdim. O kadar heyecanlandım ki. Sürpriz sürpriz üstüne. O kadar güzel hazırlanmışsınız ki, Orhan Taylan ile karşılaştım, siz ne arıyorsunuz burada dedim, hiç öylesine gezmeye geldim diyor. Söylemiyor da çok alemsiniz.  Sinemaya gönül vermiş bu uğurda üretmeye inatla bütün zorluklarına rağmen üretmeye devam eden bütün kadınlar adına alıyorum bu ödülü ve ademin yediği elma hakikatten hep bizden mi sorulur” dedi. 

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz