2013 yılına Rusya'dan bakış

ahmetcoskunaydin@hotmail. com

Abone ol
 
Yeni bir yıla girmeye artık çok az bir zaman kaldı. Her insan yakında geride bırakacağımız 2012 yılını, olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirmeye yöneldi. Amaç, 2012 yılında yapılan yanlışların 2013'de tekrarlanmaması. 
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de böyle nerdeyse gelenekleşmiş bir alışkanlığı var. 
Yıl sonuna doğru, geride kalacak senenin muhasebesini yapmak. Geçtiğimiz günlerde yine bu muhasebe buluşmalarından biri gerçekleşti. 
 
Putin 62 gazeteciyle buluştu. Onlarla tam tamına 4 saat 34 dakika sohbet etti. Bu uzun hatta rekor sayılabilecek toplantıda 81 soru cevaplandırıldı. Bu sorular arasında iç politikadan dünya olaylarına hatta özel yaşamı ilgilendirenler de vardı. 
 
Dünya kamuoyu için önem taşıyanlar, Rusya'nın içinde bulunduğumuz günlerde halen sürmekte olan çekişmelere karşı tutumunda değişiklik olmayacağı ipuçlarıydı. Nitekim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da başta Suriye olmak üzere kimi ülkelerde rejim değişikliklerinin dıştan müdahalelerle yapılmasına karşı çıkacaklarını açıkladı. Yılların dışişleri bakanı Lavrov'un bu açıklamalarını yeni yıldaki Rusya'nın dış siyasetinin ipuçları olarak değerlendirmek gerekir. Yani Rusya ile rakipleri arasındaki mücadele başta Suriye'deki rejimin devrilmesi ya da yaşatılmasında olduğu gibi, bir çok ülkede de sürecek. 
 
Buradan çıkan sonuç, bazı ülkelerdeki sancılar 2013 yılında da gündemden düşmeyecek. Çünkü Rusya, son yıllarda, dünyadaki bu tür girişimlerde ve gelişmelerde seyirci olmayı bıraktı ve taraf konumunu seçti. Bu seçim ise bazı rakip ülkeler ile Rusya arasında açık açık bir bilek güreşine döndü. Moskova'dan yankılanan bu seslere karşı tepkiler, kısa bir zaman sonra, Dünya kamuoyunda değerlendirilmekte gecikmeyecektir. 
 
İşte bu nedenle de umutla girmeyi umduğumuz 2013 yılının ilk gölgeleri daha şimdiden belirdi. Bakalım yıl içinde olaylar nasıl ve hangi yönlere doğru akacak?. Daha beklenmedik nelerle karşılaşacağız?. 
 
Tüm bunlara karşın, bizler yine de umudumuzu yitirmeyelim. Tüm saygıdeğer Dünya Gazetesi okuyucularına, yakınlarına, tüm ulusumuza ve insanlığa mutlu ve esenlik dolu yıllar diliyorum...
 
Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL