Bakliyat ürünlerinin ihracatı 15 yılda sıçrama yaptı

TİM Başkanı Büyükekşi, ilgili GTİP fasıllarından taze ve soğutulmuş baklagiller sınıfında Türkiye'nin ihracatının 2000 yılında 780 bin dolar iken, 2015 yılında 1.35 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Abone ol

Türkiye'nin baklagiller ve bağlantılı ürünlerin üretimi ve ihracatında giderek artan bir hacimde uluslararası piyasalarda yer aldığını vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilgili GTİP fasıllarından taze ve soğutulmuş baklagiller sınıfında Türkiye'nin ihracatının 2000 yılında 780 bin dolar iken, 2015 yılında 1.35 milyon dolara ulaştığını söyledi. "Daha büyük bir sıçramayı da kuru baklagiller sınıfında gözlemliyoruz" diyen Büyükekşi, 2000 yılında 100 milyon dolar ihracattan bugün 320 milyon dolara yakın bir ihracat seviyesine ulaşılan bu fasılda üretici ve ihracatçıların çabalarının takdire şayan olduğunu dile getirdi. Büyükekşi, yine 2015 yılında aynı fasılda gerçekleştirilen 370 milyon dolara yakın ithalatın ise ihracatçıların çok daha fazla çalışmaları gerektiğinin en önemli göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "İhracatçılar olarak sadece baklagillerin kendisinde değil, bağlantılı ürünler ihracatında da ciddi artış kaydettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Örneğin 2015 yılında 52.6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz baklagillerin yan ürünleri sınıfında 2000 yılında sadece 27 milyon dolar ihracat gerçekleşmişti" diye konuştu. 

İhracat 5.5 kat arttı 

Mehmet Büyükekşi, yıllardır sürekli dile getirdikleri, Türkiye'yi dünya arenasında uluslararası rekabet sınıfının üst sıralarına taşıyacak, katma değerli, Ar-Ge'ye dayalı, inovatif ürün geliştirilmesi ve ihracatı konusuna örnek teşkil edebilecek bir gelişmenin, baklagiller ve benzeri besin maddelerinin işlenmesinde kullanılan makine ve cihazlar sınıfında olduğunu vurguladı. 254 milyon doları aşkın bir rakamla 2015 yılını kapatan faslın, bu fasılda 25 milyon dolara yakın ithalatla dış ticaret açığının kapanmasına destek verdiğini aktaran Büyükekşi, "2000 yılına göre 5.5 kat daha fazla ihracat yaptığımız bu sektörümüzün, sadece ihracatımıza değil, ürettikleri baklagilleri işleme, temizleme, ayıklama ve öğütmede kullanan tarım sektöründeki firmalarımız ve çiftçilerimiz için de faydalı olduğuna şüphemiz yok. Bu veriler ışığında şunu söyleyebiliriz ki, bakliyat ve ilgili ürün kategorilerinde ülkemiz dünya pazarında önemli sayılabilecek bir oyuncu konumundadır. Bu konumun giderek güçlenmesi sadece ihracatımızı ve büyümemizi değil, en az onun kadar önemli olmak üzere halkımızın bilincini ve güvenli gıdaya ulaşımını da doğrudan etkileyecektir" dedi. 

2016 Bakliyat Yılı ihracatçılara katkı sunacak 

Birleşmiş Milletler tarafından daha sağlıklı yaşamın desteklenmesi, beslenmenin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir gıda üretiminde baklagillerin tanıtılması amacıyla 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesinin hem Türkiye, hem de tüm dünya ekonomileri için bereketli olmasını dilediklerini ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, uluslararası çapta organize edilen bu önemli etkinliklerin, sektördeki ihracatçılara büyük katkılar sağlayacağına inandıklarını kaydetti. Diğer taraftan tüketicilerin gıda güvenliği ve baklagillerin beslenmeye katkıları konularında bilgilendirilmeleri ile toplumlardaki farkındalığın arttırılmasının oldukça önemli olduğunu aktaran Büyükekşi şöyle devam etti: "Ve biliyoruz ki, baklagiller beslenmenin yapı taşını oluşturuyor. Bu ürünlerin üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi, ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması sadece ekonomiler için değil insanlık için de büyük bir önem arz ediyor. Umuyorum ki, 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesi, bu çerçevede ülkemizde bu sektörde faaliyet gösteren bireyler ve kurumlar ile ülkemiz ve dünyamızın geleceği için olumlu bir etki yaratacaktır. Bu küresel organizasyonun ülkemizdeki ayağında emeği geçen, başta Bakanlığımız olmak üzere, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz."

The Pulse Products' Exports shifted upwards in the last 15 years

The President of the Turkish Exporters Assembly, Mr. Mehmet BUYUKEKSI, express that 2016,declared as the international pulse year by United Nations in order to promote the pulses for sustainable food production and enhance the nourishment levels, to be an eff ective year for both Turkey and for the global economies, and added this kind of international organisations provide great benefi ts to the relevant sector exporters. Mr. Büyükekşi stated that pulses form the main parts of the nourishment process. In order to encourage the production and consumption of these products, and to remove the barriers for trade, has a great importance not only for the economies but also for the humanity. Mr. BUYUKEKSI emphasized that the declaration of 2016 as "The international pulse year" will create a positive eff ect for the individuals and institutions in this sector and for the future of our country together with whole World. Mr. Buyukeksi specifi ed that in the year 2000 Turkey's fresh and refrigerated pulses export was 780 thousand dollars, in 2015 it reached to 1,35 million dolars. And bigger shift is observed in the dry pulses. The efforts of the exporters are worth appreciation in this sector regarding that the export figures reached 320 million dollars from 100 million dollars since 2000's.

Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı