Almanya Merkel'le yola devam dedi

Ahmet Coşkunaydın

Abone ol

Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkesi Almanya seçimini yaptı.Henüz resmi sonuçlar açıklanmasa bile, gayri resmi sonuçlara göre Başbakan Angela Merkel, seçimlerden zaferle çıktı.

Merkel bu başarısıyla Almanya tarihinde bir rekora da imza atmış bulunuyor.Almanya'da bugüne kadar 3 başbakan, ki bunlardan biri de Angela Merkel 3 kez arka arkaya başbakanlık koltuğunda oturdu.Merkel dışında Kondrad Adenauer (1949-1963), Helmut Kohl (1982-1998) yılları arasında görev yaparak tarihe geçmişlerdi.En büyük rekor ise Merkel'in hocası Koh'e ait.O tam 4 dönem başbakanlık (Bundes Kanzler) yaptı.

Merkel, tüm Dünya'yı kasıp kavuran ekonomik krizden ülkesini uzak tutmayı başarması yanında, Alman halkı yanında Avrupa Birliği'ne de moral vermeyi ihmal etmedi.Nükleer enerjiden çekilme kararını alması yanında, askerlik sorununu da çözerek ülkesinin gençlerinin yolunu açtı.

Örneğin yapılan kamu oyu araştırmalarına göre Merkel'i en çok tutanlar arasında yaşı 18'in altında olan gençler ilk sırayı alıyor.

Almanya'da 61 milyon 800 bin seçmen var.Bu yıl 3 milyon seçmen ilk kez oy kullandı.

Seçime katılım oranı ise beklenenin çok üzerinde oldu.Seçmenlerin  yüzde 73'ünün oy kullandığı tahmin ediliyor.

Merkel oy oranını bir önceki seçime göre yüzde 2.7 oranında artırmayı başardı.Aynı şekilde Sosyal Demokratlar da oy artırımını gerçekleştirirken, çok yakın dönemlere kadar kilit parti Hür Demokratlar (FDP), barajı aşamadı.

Almanya'da seçimlerde 60'ı Türk kökenli olmak üzere 4 bin 500'den fazla aday milletvekilliği için yarıştı.

Merkel'in yeniden seçilmesinin ülkemiz açısından da önemi var.Halen sürmekte olan ve AB'ye üyelik konusundan kaynaklanan soğukluğun devam etmesi ihtimali söz konusu.Bu soğukluk belki tarafların karşılıklı adımlarıyla giderilebilir.

Buna karşılık Merkel'in inatçı ve kararlı politikası Avrupa Birliği ülkelerine yeni moral ve mücadele gücü kazandırabilir.

Tüm bunların yanında, Merkel'in 3. döneminde yapacakları, onu belki de 4. döneme taşıyabilecek.Bunu görebilmek için bir 4 sene daha beklememiz gerekecek...

En azından Almanlar yeni bir 4 yıl için yeniden Angela Merkel dedi...

Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL