Obama'nın yeni döneminde Türkiye, Rusya

ahmetcoskunaydin@hotmail. com

Abone ol
 
 
 
Amerika oldukça heyecanlı geçen bir seçimin ardından yeni başkanını seçti. Daha doğrusu eski başkanı ile yola devam dedi. Obama Hüseyin Barack artık son kez Başkanlık koltuğuna oturacak. 
 
Rakibi Mitt Romney’i 100 delege geride bırakan Obama’nın işi şimdi önceki dönemine göre daha kolay. Çünkü yeniden aday olamayacağına göre, verdiği sözleri yerine getiremese de vicdanından başka hesap vereceği bir kesim (örneğin seçmen) yok. 
 
'Obama kaybetseydi, rakibi kazansaydı neler olurdu?' hesaplarını bırakarak, yeni Obama döneminde nelerin beklendiğini ele almak daha sağlıklı olacak artık. 
 
Amerika Birleşik Devletleri dışındaki tüm ülkeler konumlarını tekrar gözden geçiriyorlar. Öyle ya Amerika'nın (Obama’nın) yaklaşımı Dünya’ya şekil verecek. 
 
Bu ülkelerin en başında da Amerika’nın ezeli rakibi Rusya geliyor. Rusya, Obama’yı daha barışçı, sorunları savaş yerine diplomatik yolla çözmeye çalışan bir başkan olarak ele alıyor ve görüyor. İki dev arasında en can alıcı bir sorun olan Suriye konusunda, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ile masada anlaşmaya varabileceğini umuyor. Ruslar, ikinci Obama döneminde Suriye’de bir savaş tehlikesi görmüyor ve Suriye’nin sadece yönetim değil onu oluşturan halkları ile bir bütün oluşturduğunun kabul edildiğine dikkat çekiyor. 
 
Amerika’nın en önemli müttefiklerinden  olan İsrail’de ise Obama'nın yeniden seçilmesinin az da olsa hayal kırklığı yarattığını söylemek yanlış olmaz. Onlara göre daha fazla İsrail yanlısı olan Romney seçilse İsrail’in hayrına olurdu. Zaten, İsrail’in Obama’ya yönelik, ’Aramızda sorun yok!’ şeklindeki çağrısı da sorunun belirtisi olarak algılanabilir. 
 
Türkiye ile ilişkiler konusu ise ilgi çekici bir kamuoyu araştırması ile ortaya seriliyor. Her ne kadar Başkan, yeni döneminin ilk yurtdışı gezisini Türkiye’ye yapacağını açıklamasa da beklentiler ilginç. 
 
Yeni dönemde,Türk-Amerikan ilişkilerinin daha iyiye gideceğini umanlar, yüzde 37. 3, ilişkilerin eskiye göre daha kötü olmasını ekleyenler ise yüzde 3. 9. 
 
Buna karşılık, Türk-Amerikan ilişkilerinin, ’Herşey eskisi gibi olacak!’ diye değerlendirenlerin oranı ise yüzde 58. 8. 
 
Yani  araştırma ya da anketlere göre Türk-Amerikan ilişkilerinde ‘Eski hamam, eski tas’ dönemi olacak. 
 
Türkiye’nin Suriye politikası ve benzeri çıkışları da kaldığı yerden, çok fazla değişmeye uğramadan devam edecek. 
 
Obama’nın Amerikan vatandaşlarına önceki dönem vaat ettikleri ile neleri yerine getirebildiği ve getirebileceği ise bir başka yazı ve araştırma konusunu oluşturacak…
 
Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL