Patriotlar yolda mı?

ahmetcoskunaydin@hotmail. com

Abone ol
 
Suriye'de yaşanan ve nasıl sonuçlanacağı bilinemeyen kavga ülkemizi etkilemeyi sürdürüyor. 
 
Komşu ülke Suriye'de kimlerin, kimlerle niçin kavga ettiğini bugün için Dünya'da yaşayan halkların büyük çoğunluğu bilmiyor. Bilinen tek somut gelişme ise yüz binlere ulaşan göçmen ise sayısı belirsiz her yaştan ve her kesimden canını yitiren insanlar. 
 
Bu hengame yaşanırken, ortaya atılan Türkiye'nin NATO'dan çok gelişmiş olan Patriot Füzeleri talebi sonunda gerçek çıktı. 
 
Bu talebimizin gerçekliği ve resmiliği, üyesi olduğumuz NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı) Genel Sekreteri Anders Fogh Rassmussen tarafından açıklandı. 
 
Uluslararası uzmanlar Türkiye'nin Patriot talebinin NATO tarafından dikkatle ele alınacağına dikkat çekiyorlar. Bunda NATO ülkelerinin Suriye konusunun dışında kalma eğilimleri rol oynayacak. Buna karşılık NATO'nun kendi iç kuralları gereği ile 'Dayanışma ilkesi ,ittifakın güvenliğimin bölünmezliği' çerçevesi içinde başvurumuz ele alınacak. 
Şimdiki ilk sinyaller Hollanda ve Almanya bu isteğimize sıcak bakıyorlar. Yani Patriotlar Anadolu'ya konuk olabilecekler. Neden Hollanda ve Almanya? Çünkü NATO ülkeleri içinde, Amerika'nın haricinde bu füzeler sadece bu iki ülkede bulunuyor. 
 
Buna karşılık Patriot'a sahip olan ülkeler arasında Mısır, İsrail, Yunanistan, Tayvan, Japonya, S. Arabistan, Kuveyt gibi ülkeler de yer alıyor. 
 
Amerikan Raytheon ve Lockheed tarafından üretilen Patriot'lar kendi alanında rakipsiz ve en iyi sınavlarını da Irak savaşı sırasında verdiler. 
 
Patriotlar daha yola çıkmadan Türkiye'de nereye yerleştirilecekleri tartışılıyor. Bu sorunun cevabını, eğer NATO'dan olumlu yanıt alınırsa, NATO yetkilileri, Türk yetkililerle verecekler. Ama görünen o ki, yaklaşık 900 kilometrelik sınırımızın olduğu, kanayan yara Suriye sınırı olacak. 
 
Rusya rahatsız
 
NATO ve Türkiye arasında bu gelişmeler yaşanırken, Kuzeyden (Rusya) itiraz sesleri geliyor. 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Lukoşeviç, bu Patriotların bölgeye yerleştirilmesinin bölgede gerginliği azaltma yerine tırmandıracağını açıkladı. NATO ise bunun aksi yaklaşımda ve konuk Patriotların gerginliği azaltacağı inancında...
 
Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL