Rusya'da Türkiye ilişkileri tartışılıyor

Ahmet Coşkunaydın

Abone ol
ahmetcoskunaydin@hotmail.com
 
Ülkemizin ‘Komşularla sıfır sorundan’,sıfır komşuya dönüşmeye başlayan politikası artık komşularda da tartışılmaya başlandı.Bu tartışmalara en dikkat çekeni olarak da Rusya’dan gelen ses damgasını vurdu. Doğal gaz ihtiyacımızın yüzde 70’ini temin ettiğimiz Rusya Federasyonu ile 1997’li yıllardan bu yana süren yükselen ve gelişen ilişkilerde sendelenme başladığı öne sürüldü.
 
Rusya’da uluslar arası ilişkilerde yorum ve analiz yapan uzmanlar, önlemler alınmadığı takdirde gelecekte Türk-Rus ilişkilerinin çok ciddi boyutta yaralar alabileceğine dikkat çekildi. Bu analizlerden en ilgincini ise Sankt Petersburg Üniversitesinden bir öğretim üyesi yaptı.Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Aleksandr Sotnichenko, analizinde oldukça karamsar bir tablo çizerek, gerek Türkiye’de ve gerekse de Rusya’da ilişkileri karşılıklı olarak bozmaya (Sabote etmeye) çalışan gruplar olduğuna dikkat çekti.
 
Bu rapora göre Türkiye’de bulunan bazı gruplar, Kafkasya’da bulunan Müslüman toplulukların Rusya’dan ayrılmasını destekliyor ve böylece de Rusya’nın iç istikrarını tehdit ediyorlar. Bu grupların Türkiye’de  daha da güçlenmelerinin ilerde Türk-Rus ilişkilerini düzelemeyecek kadar bozabileceği ve hatta 1990’lı yıllara geri döndürebileceği öne sürüldü.
 
Araştırmaya göre ilişkilerin bir başka bozluma noktasını ise Türkiye’nin Suriye politikası oluşturuyor.Libya, Mısır ve Tunus’ta yaşananlarda Türkiye’nin zararlı çıktığı, özellikle Mısır ve Libya’da dizginlerin katar ile S.Arabistan’a geçtiği de araştırmanın bir başka iddiası. Doçent.Sotniçenko, Suriye sorunun çözümünün sanılanın aksine çok  uzun zaman alabileceğini, NATO’nun ve Batı’nın tam olarak Türkiye’nin yanında olmaması yanında, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonunun da karşısında olmasının bunun nedeni ve göstergesi olduğuna dikkat çekti.
 
Türkiye’de bulunan Rusya karşıtı grup ve akımlar kadar, Rusya’da bulunan  Türkiye karşıtı gruplar da ikili ilişkileri tehdit eden unsurlar arasında. Rusya’da Türkiye ile ilişkilerin gelişmesini engelleyen en etkili lobinin ise İsrail lobisi olması en ilginç yaklaşım…
Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL