Uzakdoğu'daki doğal gaz kavgası

Ahmet Coşkunaydın

Abone ol
 
 
Rusya dünya doğal gaz kaynakları bakımından önde gelen ülkelerden. Öyle ki her geçen gün yeni doğal gaz kaynakları bulunması yanında, bulunanların da çoğu henüz üretime açılmamış durumda. 
 
Örneğin Rusya'nın uzak doğusunda bulunan Sahalin Adası ve civarı bunlardan en ilginç örnek. Sahalin ve civarında bulunan doğal gaz Sahalin 2 projesi adı altında işletiliyor son bir kaç yıldan bu yana. Bunun yanında aynı civarda bulunan ve günümüzden 20 yıl önce keşfedilen Kirinovsk doğal gaz rezervleri ise adeta bir doğal gaz okyanusu olarak işletilmeyi bekliyor. 
 
Sahalin 2 doğal gazının bugün en büyük müşterisi Japonya. Japonlar, Fukuşima nükleer kazasından sonra doğal gaza daha fazla önem vermeye yöneldiler. Sadece bu yıl ve gelecek yıllarda Japonya ek olarak 5 milyon ton sıvılaştırılmış (LNG) doğal gaz alımı gerçekleştirecek. 
 
Bu eğilimin başta Türkiye dahil çevredeki Çin Halk Cumhuriyeti ile Güney Kore'yi yakından etkilemesi kaçınılmaz. 
 
Japonya sıvılaştırılmış likit gazı, çok yakın zamanlara kadar Malezya, Endonezya, Katar ve Avustralya'dan satın alıyordu. Fakat Sahalin'de bulunan gazın maliyetinin, rakiplere göre iki kere daha düşük olması, Rusya'nın rekabet şansını fazlasıyla artırıyor. 
 
Bu durum ise Rus gazına, başta Japonya olmak üzere, Çin Halk Cumhuriyeti ile Kore'nin ciddi bir talebini yöneltecek. Pasifik'te yaşanacak bu rekabetin, Avrupa'ya ve ülkemize nasıl yansıyacağı ise bir başka soru işareti olarak önümüzde duruyor. 
 
Ülkemiz halen Rusya'nın en başta gelen doğal gaz müşterilerinden biri. Pasifikte yaşanacak rekabet ayrıca Dünya doğal gaz fiyatlarını da etkileyecek. İlk görünen bunun tüketici ülkelerin lehine olacağı şeklinde. . . 
 
Bu yaklaşım şimdilik sadece bir tahmin, gerçeği zaman gösterecek. . . 
 
Japonya gibi ithalatının üçte birini enerji ithalatına harcayan ve Türkiye gibi enerji için dış alımının yüzde 72'sini gerçekleştiren ülkeler için bu çok önemli. 
 
Enerjide ulaşabilirlik ilk ve en önemli konumda olmasına karşılık, fiyat da aslında göz ardı edilemeyecek bir etken. 
 
Sahalin'in Japonya için bir şans olduğunun altını çizmekte yarar var. Oradaki doğal gazın Avrupa'ya da yönelmesinin olumlu yanları ise Türkiye'ye yarayacak. 
 
İhracatından elde ettiği gelirin yaklaşık 81 milyar dolarını doğal gazdan elde eden Rusya içinse, doğal gaz ve onun müşterileri adeta bir 'velinimet'. . .  
 
ahmetcoskunaydin@hotmail.com
 
Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL