"En ölümcülü yumurtalık kanseri"

Erken tanı imkanı olmadığı, genellikle ileri evrede yakalanabildiği ve hızlı ilerlediği için kadınlarda en tehlikeli kanser tipi olarak "yumurtalık kanseri" gösteriliyor.

Abone ol

ANKARA - Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Türkiye'de her yıl yaklaşık 170 bin yeni kanser tanısı konulduğunu, bu vakaların üçte birini kadınların oluşturduğunu söyledi.   

Kadınlarda en çok meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin görüldüğünü, nadir olarak vajina ve vulva kanseri vakalarına da rastlandığını anlatan Saip, kadınlara has kanserlerin çoğuna erken evrede tanı konulabilmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi. 

Erken tanı ve tedavi imkanı veren tarama yöntemlerinin önemine işaret eden Saip,  ancak yumurtalık kanserinde erken tanı imkanı bulunmadığını ifade etti.  

 Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan yumurtalık kanserinin, ileri evrelerde fark edilmesi ve hızla seyretmesi nedeniyle en tehlikeli kanserler arasında yer aldığını vurgulayan Saip, "Hızla ilerlediği için düzenli doktor kontrolü yapılsa bile tanının erken konması genellikle mümkün değildir" dedi. 

Saip, kadınlar arasında sık görülse de erken tanı imkanı bulunduğu ve bazı türleri yavaş geliştiği için meme kanserinin iyileşme oranının yüzde 60'lara çıktığını aynı şekilde erken belirti veren rahim kanserinde de yüksek iyileşme oranlarının yakalandığını vurguladı. 

"Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" HSBC'de üst düzey ayrılık: Emekli oluyor Borsa İstanbul'dan bir rekor daha! İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması İYİ Partili belediye başkanı istifa etti