Sağlık Bakanı'ndan diyet tavsiyesi

Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'de her üç kişiden birinin obez olduğunu, diyette asıl olanın iradeye hakim olup az yemek olduğunu söyleyerek diyet önerisinde bulundu.

Abone ol

Şeker ve tuz kullanımına yönelik alınması gereken tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu konunun kolay olmadığını, sektörle de anlaşmak gerektiğini söyledi.

Hemen herkesin zararına inandığını sigara konusunda toplumsal destek bulmanın kolay olduğuna işaret eden Akdağ, şekerli ve yüksek kalorili gıdalarla ilgili alınacak tedbirlerde ise bu kadar kolay destek bulmanın kolay olmadığını ifade etti.

Sigara kullananların toplumun yüzde 30'unu oluşturduğuna söyleyen Akdağ, "Ancak 'Ben baklava, börek, kadayıf dolması, hamburger hayatta yemem' diyen var mı içinizde? Bunun için zor bu olay. Bizim kaloriyi, şekeri, karbonhidratı azaltmamız var. Ama Türk mutfağı da inanılmaz lezzetli. Bunun için bu çok kolay bir mesele değil, çok daha zor" dedi.

Gıda paketlerine kalori düzenlemesi

Gıda paketlerinin renklere göre sınıflandırılması gerektiğini belirten Akdağ, "Gıdanın kalorisini büyüteçle göreceğiniz bir yazıyla yazmanız yetmez. Biz gıda paketlerinin üzerine mesela renk uyarıları koyabiliriz, kırmızı, yeşil, sarı... Kırmızı 'yüksek kalori var, dikkat' anlamına gelecek" diye konuştu.

Obeziteyle mücadelede Sağlık Bakanlığı ile ilgili diğer bakanlıkların, reklamcılık, medya sektörü ve RTÜK'ün beraber çalışması gerektiğini belirten Akdağ, "Maalesef durumumuz çok kötü. Türkiye'de her üç kişiden biri obez. Toplumun üçte biri obez, üçte biri kilo fazlası, üçte biri de normal. Bu durumda dünyada kaç ülke var derseniz? 10 ülke ancak var. Biz de o 10 ülke içine girdik. Kötü 10'dayız. Bir taraftan hareketsiz bir toplumuz" dedi.

"Bütün mesele iradeye hakim olmak"

Zayıflama konusunda, "Sabah kahvaltısını krallar gibi, akyam yemeğini yoksulmuş gibi yiyin" ifadesini kullanan Akdağ, Hz. Peygamber'in "Midenizin üçte birini yiyecekle, üçte birini suyla doldurun, üçte birini de boş bırakın. Sofradan doymadan kalkın" tavsiyesini de hatırlattı.

Her gıdadan az yemenin önemli olduğuna değinen Akdağ, "Kompleks önerilerde bulunuyor meşhur diyetisyenler, popüler insanlar var toplum önüne çıkan. Olabilir. Herkesin bir düşüncesi var ama bunun en basiti az yemek. 'Protein diyeti, şunu yemeyin, bunu yemeyin' dediğiniz zaman hayat biraz daha içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Ben şimdi bugünlerde yediğimin yarısını yiyerek hayatımı çok daha rahat idame ettirebilirim. Bütün mesele iradeye hakim olmak, bütün mesele ağzının fermuarını çekebilmek. Daha az yiyelim, daha çok hareket edelim" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'deki otomobil fuarından öne çıkanlar İhracatınızı artıracak yapay zekâ uygulamaları Türk balıkçısı Çin pazarına ağ atacak 2023 yılı için elektrik toptan satış fiyatı düştü 'Sürdürülebilirliğin yolu suyun geri kazanımından geçiyor'