UİB’nin mart ihracatı 2.2 milyar dolar

Uludağ İhracatçı Birlikleri mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 oranında artarak 2.2 milyar dolar olarak gerçekleşti

Abone ol

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) mart ayında da ihracat artışını sürdürdü. UİB’nin mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 oranında artarak 2.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu yaptığı yazılı açıklamada 2014 yılı mart ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 oranında artışla 2.2 milyar dolar düzeyine çıktığını vurguladı. Yılın ilk çeyreğinde ihracatlarının yüzde 2 oranında artışla 5.7 milyar dolar düzeyine ulaştığını belirten Gençoğlu, geriye dönük bir yıllık ihracatın ise yüzde 12 oranında artarak 23 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. 

“İhracat uluslararası rekabete sahip üretimle olur"

Ekonominin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için güven ortamının ve istikrarın şart olduğunu belirten Orhan Gençoğlu, dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel, olası bazı sıkıntıları aşmak için yapısal reformlara odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. Gençoğlu, büyüme ve ihracatın, ancak uluslararası pazarlarda rekabet şansına sahip üretimle olabileceğini vurguladı. 

"Siyasi gerginliğin yerini piyasalara ilişkin olumlu bekleyiş aldı"

Doların 2,15'in altına inerek Türk Lirası karşısında son üç ayın en düşük seviyesini görmesiyle birlikte son dönemlerde yaşanan siyasi gerginliklerin yerini artık piyasalara ilişkin olumlu bekleyişlere bıraktığını belirten Gençoğlu, kısa vadede borsada yukarı yönlü, dövizde ise aşağı yönlü hareketlerin beklendiğini vurguladı. Gençoğlu, ihracatçı için istikrarlı bir kur politikasının her şeyden önce geldiğini ifade etti. 

“Büyüme ihracata dayanmalı"

TÜİK tarafından açıklanan 2013 büyüme rakamlarını da değerlendiren Gençoğlu şunları kaydetti: 

“2013 yılı büyüme oranının yüzde 4 olduğunu görüyoruz. TİM verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye net ihracatımız maalesef büyümeye pozitif katkı verememiştir. Geçtiğimiz yıl elde edilen bu büyüme oranının Türkiye’yi Avrupa’nın zirvesine çıkarması sevindiricidir. Bunun sonucu olarak da Türkiye’nin kişi başı milli gelirinde de yüzde 3’lük artış yaşandı. İhracatta sürdürülebilir artış trendi, ekonomide güven ve istikrardan geçiyor.” 

Otomotiv yine şampiyon

UİB bünyesinde faaliyet gösteren birliklerden olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), mart ayında da hız kesmeyerek ihracatını yüzde 12 oranında arttırarak 1.9 milyar dolara çıkardı. Yılın ilk 3 aylık döneminde yaklaşık yüzde 3 oranında ihracat artışı sağlayarak 4.7 milyar dolar rakamına ulaşan OİB, geriye dönük 1 yıllık ihracatını ise yüzde 13 artırarak 19.1 milyar dolarlık ihracata imza attı. 

Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Yargıtay'da başkan 29'uncu turda da seçilemedi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak