Detaylı izahnameye ilk örnek Pegasus'tan

Sermaye Piyasası Kurulu'nun son dönemde aracı kurumlara ve ihraççılara getirdiği sert şartların etkisi Pegasus'un halka arz izahnamesine de yansıdı. İzahname şirketin tam fotoğrafını çekmiş.

Abone ol
Ece CEYHUN
 
İSTANBUL - Türkiye'nin düşük maliyetli havayolu şirketi Pegasus, halka arz için 18-19 Nisan tarihlerinde talep toplamaya hazırlanırken yayınlanan izahnamede kendi içinde bir sürü ilki barındırdı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 'yatırımcının yanılmaması', 'yatırımcıya doğu ve tam bilgi verilmesi' ilkelerine uygun olarak hazırlanan izahname daha önce halka açılan şirketlerin izahnamesine göre daha detaylı ve risk faktörlerinin de tek tek açıklandığı oldukça detaylı bir metne dönüşmüş. 
İzahnamede ilk uyarı açılışta geliyor. "Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada, Japonya veya Güney Afrika ülkelerinden birinden misiniz?" sorusunun ardından bu ülkelerde yayın veya dağıtıma konu edilemeyeceğinin altı çiziliyor. Çünkü bu hisseeler tadil edilmiş haliyle 1933 tarihli Amerikan Menkul Kıymetler Yasası (U.S. Securities Act) kapsamındaki "Regulation S" düzenlemesi hükümleri ("Menkul Kıymetler Yasası") uyarınca kayıt altına alınmadıkça veya Menkul Kıymetler Yasası kapsamında bir muafiyete tabi olmadıkça Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Menkul Kıymetler Yasası'nda tanımlandığı şekilde "Amerika Birleşik Devletleri Kişilerine" veya bunların hesabına satılamaz veya teklif edilemez deniliyor. Ayrıca bir başka uyarı ile hisselerin Menkul Kıymetler Yasası kapsamında kayıt altına alınmadığı ve ileride de alınmayacağı ifade ediliyor. Son olarak ise "Avustralya, Kanada, Japonya, Suudi Arabistan ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde mukim olmadığınızı ya da şu anda Avustralya, Kanada, Japonya, Suudi Arabistan ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmadığınızı ve Menkul Kıymetler Yasası'nda tanımlandığı şekilde bir "Amerika Birleşik Devletleri Kişisi" olmadığınızı ve  Türkiye dışında bulunan birine takip eden sayfalarda bulunan hiçbir bilgiyi iletmeyeceğinizi ya da başka bir şekilde paylaşmayacağınızı taahhüt etmektesiniz" uyarısında bulunuyor. 
Pegasus Hava Yolları'nın hisselerinin  yüzde 10'u, yurtiçi bireysel, yüzde 10' nitelikli yatırımcılara, yüzde 10'u yurtiçi kurumsal, yüzde 70'i de yurtdışı kurumsal yatırımcılara satılacak. 
 
Riskleri tek tek saymışlar
 
Pegasus Hava Yolları'nın halka arzına yurtiçinde İş Yatırım liderliğinde 30 üyeden oluşan bir konsorsiyum, yurtdışında ise Barclays aracılık ediyor. İzahnamede, 37 riske dikkat çekilirken riskler arasında piyasa, döviz, pertol fiyatı, terör riski, uçak kaçırma riski, sigorta riskinin yanı sıra ailenin durumuyla ilgili pek çok detaylı bilgi yer aldı ve davalar hakkında bilgi verildi. Ayrıca şirketin Boeing ve Airbus ile olan uçak satın alma sözleşmeleri hakkında da detaylı değerlendirme yapıldı. Halka arzdan itibaren bir yıl boyunca bedelli sermaye artırımı yapılmayacak ve ortaklardan hiç biri ellerindeki hisseleri satamayacak. Yani bir yıl boyunca ortak satışı olamayacak. 
 
Perşembe - cuma talep toplayacak
 
[PAGE]
 
Perşembe - cuma talep toplayacak
 
Pegasus Hava Yolları'nın ek satış dahil yüzde 34.5 hissesinin 17.0-20.4 liradan halka arzına onay verilirken piyasa değeri 1 milyar 738 milyon TL ile 2 milyar 86 milyon lira aralığında olacak. 
Pegasus Hava Yolları'ndan yapılan açıklamada talep toplamanın 18 Nisan Perşembe günü başlayacağı ve cuma günü sona ereceği vurgulandı. 
Açıklamada uçuş ağının 28 ülkede 70 noktaya ulaştığı kaydedilerek "Sadece 2012 yılında 13.6 milyon misafir taşıyan ve gerçekleştirdiği yaklaşık 12 milyar dolar değerindeki yatırımla Airbus firmasına 100 adet uçak siparişi veren Pegasus, ard arda 2 kez "Avrupa'nın En Hızlı Büyüyen" havayolu olmuştur" ifadelerine yer verildi. 
 
Gelir, uçuş ağının genişletilmesine
 
İzahnamede sadece risk maddeleri değil, şirketin büyüme planlarına ilişkin de pek çok detay var. Halka arzda sermaye artışı ile sağlanacak fonun, filo büyümesi, uçuş ağının genişletilmesi için gerekli finansmanda kullanılacağı kaydedilerek "Likidite durumunun güçlendirilmesinde ve genel kurumsal faaliyetlerde kullanılması planlanmaktadır. Halka arzdan elde edilecek gelir bunların dışında başka bir  amaçla kullanılmayacaktır" denildi. 
Pegasus 2012 yılında, yurtdışı ve yurtiçi hatlarda haftalık yaklaşık ortalama 1.800 uçuş gerçekleştirirken toplam 13.6 milyon yolcu taşıdı. Bu rakam, 2011 yılında 11.3 milyon ve 2010 yılında ise 8.6 milyon yolcu seviyesindeydi. Şirket, temel olarak mevcut hatlarda gerçekleştirilen uçuşların sıklığını artırmak, yeni hatlar ekleyerek, talebi teşvik etmek suretiyle yurtiçi uçuşlarda da büyümeye devam etmeyi ve pazar payını artırmayı amaçlıyor. 
Şirketin 2012 yılında toplam gelirinin %79,8'i tarifeli uçuşlar, yüzde 12.8'ini de yan gelirler oluşturdu. Şirket servis ücretleri, uçuş öncesi ve uçakta yiyecek-içecek satışı, uluslararası uçuşlarda uçakta gümrüksüz ürün satışı, fazla bagaj ücretleri, rezervasyon değişikliği ve bilet iptal ücretleri, havaalanı check-in ücretleri ve koltuk seçme ücretleri gibi yan ürünlerden elde ettiği gelirleri de artırmak istiyor. 2012 yılında yolcu başına elde edilen yan gelirler 17.0 TL iken, bu rakam 2011 yılında 12.9 TL, 2010 yılında ise 11.0 TL düzeyindeymiş. 
 
İzahnamede dikkat çeken risk maddeleri
 
-Şirket uçak kazaları veya diğer felaketlerden ötürü önemli kayıplara uğrama riskine maruz kalmaktadır. İleride yaşanabilecek terör olayları veya terör tehditleri, havayolu ile seyahat eden yolcu sayısında önemli azalmalara neden olabilecektir. 
-Şirket, menfaatleri Şirket menfaatleriyle veya diğer hissedarların menfaatleri ile aynı olmayabilecek olan hakim hissedarların kontrolünde bulunmaktadır. Şirket payları önceden halka açık bir piyasada işlem görmemiştir ve Paylar fiyat ve hacim dalgalanmalarına maruz kalabilecektir. Gelecekte büyük miktarda pay satışı ya da satış olabileceğinin algılanması, pay fiyatını olumsuz etkileyebilecektir. 
-Şirket gelecekte pay sahiplerine temettü ödemeyebilir. 31 Aralık 2011 ve 2010 tarihlerinde sona eren yıllar için dağıtılabilir mahiyetteki karlardan payların hamillerine hiçbir temettü ödenmemiştir. Şirket?in halka açıklık oranı sınırlıdır ve Paylar'ın likiditesi ve pay fiyatı üzerinde bunun olumsuz etkisi olabilecektir.
-Büyüme stratejisinin başarıyla uygulanamaması, şirkete zarar verebilir. Şirketin yeni pazarlara açılma imkanları uluslararası hava trafiği anlaşmalarından ötürü sınırlı düzeyde olabilir ve bu da büyüme stratejisinin uygulanmasını olumsuz yönde etkileyebilir. 
-Şirketin gelirlerini artırmak için yüksek uçak kullanım oranlarına ulaşılması gerekmektedir ve bu da şirketi rötarlara ve iptallere bağlı gelir azalmalarından önemli ölçüde etkilenebilir hale getirmektedir. 
-Yeni bir uçak serisinin takdim edilmesi halinde sahip olunan uçaklara olan talep azalabilir ve bu da şirketin söz konusu uçakları satma kabiliyetini olumsuz etkileyebilir. 
Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı