Lojistikçi artık hafif üretim ve paketleme işi de yapıyor

Eskiden yalnızca bir malı bir yerden başka yere taşıyan lojistikçiler, artık malların dağıtımından önce kesme-montaj gibi hafif üretimini de yapıyor. Hatta paketleme ve etiketleme işini de üstleniyor.

Abone ol

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Lojistik firmaları verdikleri hizmetlerin kapsamına her geçen gün bir yenisini ekliyor. Eskiden yalnızca bir malı bir yerden başka yere taşıyan lojistikçiler, artık taşımanın yanı sıra depolama ve gümrükleme gibi hizmetler de veriyor. Sektördeki son trend ise malların dağıtımından önce kesme-montaj gibi hafif üretim, paketleme ve etiketlemesinin yapılması… CEVA Global CEO’su Marvin Schlanger, “Müşteriler artık bizden geleneksel anlamda malların bir yerden bir yere taşınması ya da depolanmasından daha fazlasını istiyor.  Müşteriler paketleme ve etiketleme işini de bizden bekliyor” dedi.  Vilada ile kontrat yenileyen CEVA Türkiye, Gebze’deki yeni tesisinde müşterisinin bazı hafif imalatlarından da sorumlu oldu.  CEVA, Vileda ürünlerinin dağıtımını yapmadan önce kesme, montaj, paketleme ve gruplandırma işlemlerini de yapıyor.

Dünyanın en büyük üç lojistik firmasından biri olan CEVA Lojistik’in dünya CEO’su Marvin Schlanger, geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret ederek şirketin bölge başkanları ile buluştu. Toplantı sonrası basının sorularını yanıtlayan Schlanger, sektördeki yeni trendlere ve CEVA Türkiye’nin hedeflerine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Lojistik sektöründeki iki önemli gelişmeye dikkat çeken Schlanger, taşımacılık ve depolama alanlarındaki daha karmaşık çözümlere doğru olan eğilimin bunlardan biri olduğunu söyledi. Schlanger,  konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:  “Müşteriler artık bizden geleneksel anlamda malların bir yerden bir yere taşınması ve depolanmasından daha fazlasını istiyor. Paketleme, etiketleme, doğru üretim gibi pek çok katma değerli hizmetler oluşmaya başladı ve bizim de bunların içinde olmamız isteniyor. Yani bütün dünyada sözleşmeli lojistik sektöründe karmaşık çözümlere gidildiğini görüyoruz.”

‘Hava taşımacılığı pahalı geliyor’

Sektördeki bir diğer gelişmenin ise müşterilerin hava taşımacılığından uzaklaşmaya başlaması olduğunu belirten Schlanger,  şöyle konuştu:  “Deniz taşımacılığında nakliyeciler daha büyük ve daha verimli gemilere büyük yatırımlar yapıyor. Bu da müşterilerimiz için daha etkili tedarik zinciri operasyonlarına, yani bir faydaya dönüşecek. Hava taşımacılığında ise müşterilerimiz hava taşımacılığından uzaklaşmaya çalışıyor. Çünkü hava taşımacılığı deniz taşımacılığından daha pahalı. Yani masraf adına hızdan vazgeçebiliyorlar. O yüzden hava taşımacılığında taşınan yük miktarı açısından pazar baskısı altında olacak.”  Müşterilerin artık ileri teknolojide hizmet beklediğinin de altını çizen Schlanger,  “Yeni nesil CEO’ların bir sürü kağıt raporu incelemek istemeyecek. Sabah ofise geldiklerinde bilgisayarda bir düğmeye bakıp mallarının nerede olduğunu görmek isteyecek.  Bizler de bu bilgiyi onlara sağlamak için hazırlıklı olmalıyız. Bizim geleceğimiz bu. Bunun farkındayız ve bunun için gerekli ivmeyi, teknolojiyi ve insanları sağlıyoruz” dedi.

‘2023 hedefleri bizi de heyecanlandırıyor’

Türkiye ekonomisi ve lojistik sektörüne yönelik de değerlendirmelerde bulunan CEVA Global CEO’su Marvin Schlanger,   “Türkiye’nin 2023 ile ilgili politikaları konusunda çok heyecanlıyız ve çok mutluyuz” dedi. Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefinin çok önemli olduğunu vurgulayan Schlanger,  “Bu hedefi gerçekleştirmek için yeni havaalanları yapılması, lojistik merkezleri kurulması, yeni tüneller ve metrolar inşa edilmesi  bu ekonomik büyümeyi tetikleyecek. Bu da lojistik sektörü ve CEVA için büyük bir fırsat anlamına geliyor. Biz de bu büyümeyi yakalamak için yatırımlarımıza hız kattık ve çok başarılı bir yönetim ekibi kurduk” diye konuştu.

‘Yeni yatırımlarla ilgili teklif hazırlıyoruz’

Güçlü bir finansal kapasiteye sahip olduklarını ve varlıklarını artırmak konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Schlanger,  şunları kaydetti: “Buradaki ekibimiz,  yönetim kurulumuza sunulmak üzere müşterilerimize daha iyi hizmet vermemizi sağlayacak yeni yatırımlarla ilgili bir teklif hazırlıyor. Bu konuda bundan daha fazlasını şimdilik söyleyemeyiz. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmemizi sağlayacak imkanlara sahip olmayı arzu ediyoruz. Ve müşterilerimiz büyüdükçe biz de gerekli adımları atmaya hazırlanıyoruz. CEVA’nın da müşterileri ile aynı anda büyümesini sağlamak için gerekli hazırlıkları yapmaya hazırız.”

160 ülkede bini aşkın noktada hizmet veriyor

CEVA Lojistik, 160 ülkede, 1000’i aşkın lokasyonda,  10 milyon m2 alanda faaliyet gösteriyor. Şirketin dünya çapında 50 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.  CEVA Türkiye ise büyüme hızıyla,  dünyada ilk 10 arasında yer alıyor. CEVA Türkiye, otomotiv-lastik, madeni yağ, teknoloji ve dayanıklı tüketim, sağlık, endüstri, spor aletleri, oyuncak sektörleri ile hızlı tüketim malları ağırlıklı hizmet veriyor.  Ayrıca Türkiye’de süt, deterjan, gıda ve FMCG sektörlerine planlama, sistem yönetimi ve bunun yanı sıra inbound operasyonlara bağlı sıralama ve taşımacılık yönetimi sistemleri uygulamasını yapan şirket ve bu sektörlere de yatırımlarını sürdürüyor. CEVA Türkiye, İzmit, İzmir, Bursa, Samsun, Adana ve İstanbul’da olmak üzere toplam 600 bin m2’lik depolama alnını yönetiyor.

Her yıl yüzde 15 büyüme hedefliyor

CEVA Türkiye’nin hedefi, beş yıl içinde cirosu en yüksek 100 şirketten biri olmak. Şirket,  CEVA Global’de ise en karlı 3 ülkeden biri olmayı hedefliyor. CAVA lojistik Türkiye Genel Müdürü Fuat Adoran,  “2012’deorganik büyümemizi sürdürerek öngördüğümüz oran olan yüzde 10 büyümeyi yakaladık. Önümüzdeki üç yılda da her sene yaklaşık yüzde 15 organik büyüme hedefliyoruz” dedi.  2013’te özellikle İstanbul ve Gebze ağırlıklı olarak sürdürdükleri büyüme stratejilerini Anadolu’ya da kaydırmaya başladıklarına dikkat çeken Adoran, yeni açtığımız ve açacağımız depolarla Anadolu’daki lojistik hizmetlerimizi daha hızlı sürdüreceğiz” diye konuştu. Bu yıl Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerindeki yatırımlara ağırlık verdiklerini belirten Adoran, şöyle konuştu: “CEVA Türkiye olarak yurtdışı yatırımlarımıza odaklanacağız. Türkiye’deki hizmet alanımızı da büyüterek farklı sektörlere gireceğiz. Ayrıca 2013 yılında ağırlık verdiğimiz uluslararası taşımacılıkta kontrat lojistiği hizmetlerimizle hızlı büyümemizi devam ettirecek ve 2015 yılında hedeflediğimiz ciroya ulaşmak için yatırımlarımızı hızlandırarak bölgedeki stratejik konumumuzu daha da güçlendireceğiz.”

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz