Petrol tankerlerine milyon dolarlık 'savaş' maliyeti

Sigorta şirketleri, Rusya'nın Karadeniz limanlarını kullanan petrol tankerlerinden alınan "savaş riski" primini artıracaklarını charter şirketlerine iletti.

Haber Merkezi | Abone ol

Rusya'nın geçen yıl şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından tankerlerin sigorta ücretlerine savaş risk primi de eklenmişti.

Dört ticaret kaynağının verdiği bilgiye göre, daha önce sigorta edilen yükün yüzde 1'i kadar olan savaş riski primi yüzde 1.2 ila yüzde 1.25 seviyesine yükseldi.

Rusya'nın geçen ay Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından hem Rusya hem de Ukrayna'nın Karadeniz egemenlik alanlarındaki askeri faaliyette artış görüldü.

Son haftalarda Rusya'nın Karadeniz limanlarına çok sayıda saldırı düzenlendi. Ticaret kaynakları, şu ana kadar Rusya'nın petrol terminallerine bir saldırı olmadığını ancak riskin arttığını belirtti.

Primlerdeki artış, Rusya'dan Hindistan'a petrol taşıyan 120,000 ila 200,000 ton kapasiteli her bir Suezmax tankerin sigorta maliyetinin 200,000 dolar artarak yaklaşık 1 milyon dolara yükseleceği anlamına geliyor.

Özgür Demirtaş yazdı: Midenize ekmek girsin istiyorsanız... Elektrikli metrobüs geliyor: İmamoğlu test sürüşüne katıldı 2023 elektrik toptan satış fiyatı açıklandı İstanbullular dikkat: Bazı yollar bugün kapalı! İşte alternatif güzergahlar CHP lideri Özel'den 'Müsavat Dervişoğlu' açıklaması