Savunmada yerli sertifikasyon dönemi

TRtest ile GCN Türk savunma sanayinde çözüm ortaklığına gitti. Geliştirilecek projelerinin uluslararası normlara akredite edilmesi ve sertifika alabilmesi için artık yurt dışına gitmeye gerek kalmayacak.

Abone ol

Ferhat POLAT 

Savunma sanayinin olmazsa olmazı olarak kabul edilen yerli ve milli kaynak kullanımına yeni bir halka daha eklendi. TRtest ile GCN Türk savunma sanayinde çözüm ortaklığına gitti ve sertifikasyonda yerli ve milli kaynaklarla ilerlemek için önemli bir adım atılmış oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde test ve değerlendirme altyapısının etkinliğinin artırılması ve güçlendirilmesi amacıyla kurulan TRtest Test ve Değerlendirme AŞ (TRtest) ile askeri standartlarda uluslararası geçerliliğe sahip testler yapabilen laboratuvarlara sahip GCN Türk ile protokol imzaladı. Protokol kapsamında savunma sanayisinde yürütülen projelerin uluslararası normlara akredite edilmesi ve sertifika alabilmesi için artık yurt dışına gitmesine gerek kalmayacak. Protokolle savunma sanayisinde iş yapan firmalar hem çok daha ucuza hem de güvenli bir şekilde ürünlerini dünya standartlarında akredite laboratuvarlarda test ettirerek sertifikalandırabilecek.

“GTL önemli bir çözüm ortağı olacak”

TRtest Test ve Değerlendirme AŞ Genel Müdürü Bilal Aktaş, imza töreninde yaptığı konuşmada, bir kısım askeri silah ve cihazların testlerinin yurt dışındaki laboratuvarlarda yapıldığını belirterek, "Bu durum sadece milli servetin yurt dışına gitmesine neden olmuyor aynı zamanda geliştirilen cihazlar ve sistemler yabancılar tarafından bilinir hale geliyordu. TRtest olarak, bu testlerin de yerli ve milli laboratuvarlarda yapılması için çalışmalarımızı hızlandırdık. Ayrıca ülkemizin gelişen vizyonuna uygun olarak gelecek yatırımlar konusunda önemli roller almak için faaliyetlerimiz devam ediyor. Bugün beraber hareket etme kararı aldığımız GTL'nin, bu konuda önemli bir çözüm ortağı olduğunu düşünmekteyiz." Aktaş, savunma sanayisine iş yapan bütün firmaların gönül rahatlığıyla kendileri ile temasa geçerek TRtest'in nezaretinde, ürünlerini GTL'nin laboratuvarlarında sertifikalandırabileceklerini vurguladı.

“Hem maliyet, hem riskler ortadan kalkacak”

GCN Türk Uluslararası Belgelendirme Genel Müdürü Saadettin Çay ise GTL'nin savunma sanayisinde üretilen her ürünü test edebilecek ve sertifikalandırabilecek bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Çay, bu protokolle savunma sanayi şirketlerinin hem çok ciddi bir maliyetten kurtulacağını, hem yurt dışına gitmek zorunda kalmayacağını hem de geliştirdikleri projenin çalınması, kopyalanması gibi riskleri ortadan kaldıracağını vurguladı.

İşbirliğinin özellikle savunma sanayisinde üretim yapan KOBİ'lere yarayacağını belirten Çay, “Çok sayıda KOBİ, ürettikleri ürünün piyasaya sürülmesinde, test altyapısının kullanım yoğunluğu, maliyet yüksekliği veya rekabet kaygılarıyla bu test merkezlerine ulaşma noktasında sıkıntı yaşıyor. Ancak protokolle, GTL laboratuvarları işletim profesyonelliği, yüzde 100 yerli ve milli sermaye yapısıyla, yurt dışına göre çok büyük oranda maliyet avantajı sağlıyor. Protokol sonrasında KOBİ'ler akredite bir şekilde Amerika ve Avrupa’daki test laboratuvarlarından farksız bir hizmet alabilecek” dedi.

Mükerrer yatırımı önleyecek

Trtest ile GCN TÜRK arasında imzalanan protokolle GTL’nin test altyapılarının verimli bir şekilde kullanılması da sağlanacak. Bu gibi protokoller sayesinde mükerrer altyapı yatırımlarıyla atıl kaynak harcanması da engellenecek ve kaynakların doğru yönetilmesine katkıda bulunulacak. Protokol, GTL’nin savunma sanayine hizmet veren tüm sektör temsilcilerine ulaşmasını sağlarken, Trtest de sözleşme kapsamında GTL’ye ait tüm altyapıyı paydaşlarına ve sektör firmalarına açabilecek.

KOBİ’lere bulut tabanlı teknoloji desteği Türk Telekom’un mobil abone sayısı 26,2 milyona yükseldi Avrupa’nın önceliği Çin Monaco Chain’in rüzgârı, Melissa Vargas etkisiyle dünya pazarında esecek “Dünyaya Sevgi ve Saygı Kuşağı” projesi başlıyor